Олег Березюк: Президент і прем’єр побачили cвіжі рейтинги, і сміттєва проблема знову загострилась

Олег Березюк: Президент і прем’єр побачили cвіжі рейтинги, і сміттєва проблема знову загострилась
Олег Березюк голодує під вікнами президента
Фото: Ян Доброносов, Facebook

«Вони відверто брешуть, дезінформують населення України вже рік. Та рано чи пізно правда стане всім відома»

Сьогодні, 19 червня, на погоджувальній раді у парламенті лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк оголосив голодування. Своє рішення він пов’язав зі сміттєвим колапсом у Львові. «Ніколи не думав, що це рішення я буду приймати у ХХІ столітті тут. Я оголошую голодування, підтримуючи львів'ян і протестуючи проти свавілля центральної влади в Україні», - заявив нардеп. Він також повідомив, що ночуватиме під стінами Адміністрації президента, незважаючи на те, що Петро Порошенко, як відомо, відбув до США.

Уже рік сміттєва проблема тримає західну столицю у стресі. Станом на 18 червня у Львові назбиралося понад 8,5 тисяч тонн відходів, які нікуди везти. Новини про пригоди львівського сміття стали сумним мемом і приводом для анекдотів: вантажівки з ним періодично ловлять у різних регіонах країни. А мер Львова та лідер «Самопомочі» Андрій Садовий звертався до уряду з проханням оголосити місто зоною надзвичайної екологічної ситуації. «Організатори «сміттєвої» блокади можуть починати святкувати. У нас дійсно не залишилося інших можливостей для уникнення екологічного лиха. Трималися рік! Повірили також в підписи чиновників під меморандумом про зняття блокади. Виявилося, даремно…», - робить висновок він.

Наприкінці травня минулого року на Грибовицькому звалищі сталась велика пожежа. Тоді загинули троє пожежників та еколог. Після цього полігон, що приймав сміття не лише зі Львова, а й з області, закрили. Львів же залишився без власного сміттєзвалища і був змушений возити відходи по всій Україні. Але інформаційний галас та негатив, що поширювався з цього приводу, викликали дедалі більше невдоволення мешканців тих населених пунктів, куди звозили сміття. Тож влада цих міст і селищ була змушена реагувати. І навіть ті регіони, які давали певні обіцянки Садовому, згодом їх зреклися. Сміттєві «вояжі» стало робити все важче, ситуація в місті склалася катастрофічна.

Про своє голодування та мету, яку воно має досягти, «Главкому» розповів соратник Садового, лідер фракції «Самопоміч» у парламенті, нардеп Олег Березюк.

Пане Олеже, з чим пов’язане ваше голодування - ви пояснили. Але чого саме ви прагнете досягти? Що має статися, щоб ви почали приймати їжу?

Усе залежить від президента і прем’єр-міністра. Рік вже тривають ці знущання над людьми (сміттєвий колапс у Львові. - «Главком»), рік тривають особисті й неособисті розмови і з одним, і з другим. Ситуація не покращується, а погіршується. Вони використовують деспотичний інструмент знущання з простих людей у політичній боротьбі, це переходить усі межі. Коли я востаннє був у Львові, говорив із людьми, бачив, що вони страждають. А прем’єр на Кабміні у той же час говорить відверту неправду.

Ви маєте на увазі слова Гройсмана про Садового: «Маючи мільярди гривень на рахунках, він просто неспроможний це зробити (вирішити проблему накопичення сміття в місті. - «Главком»), або спроможний, а не хоче».

Держава має захищати людей, а не навпаки. А вони створили таку ситуацію, коли ніхто не може вирішити цю проблему самотужки. На це просто немає фізичних повноважень.

Олег Березюк (Фото: Ян Доброносов, Facebook)Олег Березюк (Фото: Ян Доброносов, Facebook)

На тому ж засіданні Кабміну Гройсман говорив, що неодноразово допомагав Садовому вивозити сміття з міста, але люди, які погоджувались приймати відходи на свої звалища, потім відмовлялися це зробити. Чи не ефективніше було замість закликів оголосити надзвичайний стан у Львові чи голодування, просто проїхатися районними центрами і напряму укласти угоди про вивезення сміття?

Міста сьогодні отримали конкретні вказівки і погрози від державних, правоохоронних органів не брати сміття. І це триває вже кілька місяців.

Львів вижив тільки тому, що з поваги до мера міста і до львів’ян мери інших міст брали це сміття. Але це має бути рішення сьогодні вже Ради національної безпеки і оборони, це має бути рішення щодо надзвичайної ситуації, до якої призвела бездіяльність влади. З подання Генпрокуратури суд заборонив використання єдиного сміттєзвалища для Львова і околиць. Після пожежі його використовувати заборонили. Хоча, нагадаю, на самому початку МНСники сказали, що то був підпал. Але потім крутили якісь експертизи.

30 травня 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі спалахнула масштабна пожежа. Після завершення гасіння під час збору пожежно-технічного обладнання стався зсув сміття, під який потрапили троє рятувальників і еколог Львівського комунального підприємства «Збиранка». Восени 2016 року Львівський окружний адміністративний суд постановив припинити експлуатацію Грибовицького сміттєзвалища.

Але навіть якби не було закрите сміттєзвалище, проблема б не вирішилась...

Але було б по-інакшому. Та окей, ви це закриваєте. Без проблем, ви - влада. Але давайте альтернативні можливості. Більш того, Львів і сам шукав альтернативу, за власні гроші. Альтернатива була знищена правоохоронними органами шляхом шантажів мерів, які просто бояться, що з ними таке саме зроблять, як зі Львовом.

З яких конкретно міст вам надходили підтвердження щодо погроз?

У нас є сотні листів, де нам офіційно відмовлено в допомозі.

Я не буду називати мерів, які з поваги до Садового, до мене, до львів’ян чесно зізналися, чому вони не можуть цього робити.

Але проблема не тільки в позиції мерів. Неодноразово фіксувались випадки, коли просто обурені мешканці цих містечок зупиняли фури зі львівським сміттям.

Це все було організовано спеціальними службами. Розумієте, мери інших міст з поваги до Львова брали сміття, були укладені договори. Але машини зупиняли або мешканці, яких приводили, або правоохоронні органи і без пояснень повертали назад.

Якщо добре організувати все, визначити, наприклад, 40 полігонів - це буде одна машина на день, це ніщо. Але це допомога і підтримка. Проте немає такої мети влади. Немає мети підтримати. Це деспотія деспотій, але страждає імідж міста і люди, не політична партія. Львів - це місто волі, яке ніколи не замислювалось над тим, приходити чи ні на допомогу іншим в боротьбі за здоровий глузд. А що робить влада? Вони відверто брешуть, дезінформують населення України вже рік. Ми кажемо: не робіть цього, ви ж будете недобре виглядати, рано чи пізно правда стане всім відома.

Проблема сміття ж так само, як і у Львові, існує в Харкові, Одесі й у кожному місті країни. Ви знаєте хоч один державний чи комунальний переробний завод? Немає таких! Так само немає і жодного в країні сучасного сміттєзвалища. Не було жодного інвестора, щоб прийшов на цей ринок і був успішним у країні. Якби влада сьогодні захотіла боротися з Харковом, це було би значно швидше, ніж зі Львовом. Бо Львів мав і має довіру людей, які терпляче ставляться до проблеми і все розуміють. У Львові 80 з гаком відсотків людей розуміють справжню причину проблеми сміття. Уявіть лише, президент України на виборах отримав 70% голосів львів’ян. Сьогодні би за нього проголосувало 7% львів’ян.

Звідки такі дані у вас?

Це опитування, які у Львові проводили кілька різних агенцій. Це факт.

Чому вони загострили зараз так боротьбу і це знущання над людьми? Тому що вони пару тижнів тому побачили нові соціологічні дослідження, побачили, що вперед вириваються «Самопоміч» і «Батьківщина», а вони - партія влади - пропадає. І тому вони вирішили деспотичним способом боротися за свою перемогу.

Олег Березюк на Банковый (Фото: Ян Доброносов, Facebook)Олег Березюк на Банковый (Фото: Ян Доброносов, Facebook)

Все-таки, коли ви припините голодування?

Це залежить від президента та прем’єра.

Але чого саме ви очікуєте від президента і прем’єра? Що вони мають зробити?

Вони мають перестати знущатися з людей. Вони - грамотні менеджери. Вони знають, що треба зробити…

Днями Андрій Садовий заявив, що ситуацію зі сміттям можна вирішити за один день. якщо розблокувати для львівського сміття полігони в інших регіонах України.
«Я підписав усі необхідні рішення, відправив звернення до секретаря РНБО, до прем’єр-міністра, в обласну адміністрацію, поінформував відповідним листом президента, голову Верховної Ради щодо оголошення Львова зоною екологічного лиха. Має бути такий порядок дій: ініціатива має виходити від Кабінету міністрів або РНБО, наступний крок – це указ президента, після чого має бути рішення Верховної Ради. Але це було би страшно, якби ми вийшли на таку формулу, бо за одну годину це питання можна врегулювати, розблокувавши полігони», – зазначив мер Львова.

Чи будуть ваші однопартійці долучатися до вашого протесту?

Не знаю. Це моя ініціатива. Я нікого не просив долучатися і просити не буду (як стало відомо пізніше, колеги Олега Березюка з «Самопомочі» прийшли підтримати лідера своєї фракції, який голодує під Адміністрацією президента. - «Главком»).

Після прийняття і оголошення рішення вже говорили із Садовим? Що він вам сказав з цього приводу?

Він був заскочений. Ми з ним мали коротку розмову, будемо ще говорити. Але я - доросла людина, приймаю власні рішення.

Що саме вам обіцяли в особистих розмовах, про які ви згадали на початку бесіди, Гройсман і Порошенко?

Особисто я мав розмову протягом 2,5 годин із президентом минулого літа. Я мав кілька розмов із прем’єром. Минулого тижня переписувався з прем’єром, бо не розумів, навіщо говорити таку відверту неправду і яку перспективу вона має. В особистих розмовах нам кажуть: допоможемо, все знаємо, треба постаратися. Це просто цинізм.

Катерина Пешко, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: