Олег Ляшко: Вперше визнаю - перед виборами ми домовились з Льовочкіним. Іншого виходу просто не було

Олег Ляшко: Вперше визнаю - перед виборами ми домовились з Льовочкіним. Іншого виходу просто не було

«Мені пропонували посаду голови Верховної Ради»

Останнім часом Олег Ляшко та його команда дають все більше підстав звинувачувати їх у зближенні із Ринатом Ахметовим. Головний радикал, фішкою якого є вила і риторика захисту селянства, несподівано навідався на меткомбінати олігарха і почав лобіювати інтереси цих підприємств. Вишенькою на цьому торті стали чутки про таємну зустріч політика з Ахметовим, що начебто відбулась у Києві. Підтверджень цьому досі немає. Але в провладному таборі вже відкрито заявляють, що Радикальну партію фінансує мільярдер-власник СКМ.

Ахметову, який після 2014 року опинився без надійного лобі у владі, дійсно зараз конче потрібне посилення своїх позицій у політиці. І проблеми бізнесу олігарха - не єдина причина. Як повідомляв «Главком», у донецького мільярдера, який є «акціонером» Опоблоку, триває затяжний конфлікт із іншим «засновником» цього проекту – Льовочкіним і його групою. В політсилі, що об’єднала в собі колишніх регіоналів, точилися серйозні дискусії щодо бажання більше співпрацювати з владою. Льовочкін і Ко були «за», «Ахметівці» - виступали проти з іміджевих та рейтингових міркувань.

Сам Ляшко закиди у тісних контактах із Ахметовим категорично відкидає, та визнає, що активно займається лобізмом, але тут мова йде про «інтереси національного виробника». Політик також не приховує, що з Ахметовим, як, власне, і з іншими олігархами, зустрічатись вимушений. Бо іншого виходу немає…

Під час несподівано відвертої розмови з «Главкомом» Ляшко також вперше зізнався, що на останніх парламентських виборах список його партії «допомагав» формувати… Сергій Льовочкін.

Пане Олеже, де ви так загоріли?

На херсонських полях. Допомагав селянам збирати цибулю.

Засмага у вас геть зовсім не селянська.

Не селянська? Ви помиляєтесь. Подивіться на тих людей, якім по 70 років, і які о 6:30 ранку виходять на поле і в спеку під 45 градусів, під палючим сонцем цілий день збирають цибулю. Бо мають тисячу гривень пенсії. А за мішок зібраної цибулі їм дають 5 гривень. Там не загоріти, там згоріти можна. А заодно і інфаркт, і інсульт отримати.

І все ж не фермерська це засмага. Де відпочили цього літа?

Ну, чотири дні у Хорватії. А ще у серпні «відпочивав» в Генеральній прокуратурі. Ледь не щодня ходив на допити. Таке враження, що в прокуратурі немає жодної справи, де Ляшко чи депутати від нашої фракції не проходили б свідками, чи ще в якомусь статусі. Через день отримую повістки: то справа Клюєва, то справа Єфремова, то за якісь пожежні машини… Ну вже не знають, що вигадати. Ми розцінюємо це як спробу тиску. Ви ж знаєте: від любові до ненависті один крок, а від свідка до обвинувачуваного – ще менше.

Коли закінчилась ваша любов з цією владою?

Я по життю не люблю владу. Любові з нею не може бути апріорі.

Але все-таки на Майдані були разом, потім – у коаліції...

На Майдані були. Десь, може, в бані були разом. Та це не індульгенція для того, щоб грабувати.

«Я зустрічався і з Ахметовим, і з Коломойським, і з Пінчуком…»

Давайте перейдемо від гучних слів до конкретики. Ви ось згадали про пожежні машини. Відома історія: у кінці минулого року, ви перед камерами божитеся, що за такий бюджет не голосуватимете, а потім – раз! – і голосуєте «за». Кажуть, що ваша позиція різко змінилась після «невеликої» правки в державному кошторисі: була врахована «хотєлка» на майже 185 мільйонів гривень для заводу «Пожмашина» (Прилуки, Чернігівська область). Як будете переконувати, що це не лобіювання комерційних інтересів?

А я цього не приховую. Багато років я лобіюю інтереси національного виробника, і переконаний, що це правильно. Це що, злочин – лобіювати інтереси національного виробника, в тому числі, «Пожмашини» в Чернігівській області, де кілька тисяч людей працює? Так а кого лобіювати? Інтереси іноземного виробника? Щоб сюди привозили імпортний мотлох, виводили валюту, а українці, мої земляки, прилучани, сиділи без роботи? Ми он лобіюємо і інтереси деревообробної галузі. Бо треба не кругляк вивозити, а тут будувати переробну промисловість. У Львівській області є місто Буськ, колись було центром меблевої промисловості. Там було 30 деревообробних підприємств. Сьогодні – жодного. То кого мені лобіювати?

Які ж тоді претензії щодо «Пожмашини» у прокуратури?

Попитайте в них. Вони виконують політичне замовлення, переслідуючи мене і наших депутатів.

Щодо голосування за бюджет, про яке ви згадали. Ми довго вагалися. Але це рішення врешті було прийнято з однієї причини. Ми вважаємо безвідповідальним країні, що воює, входити у новий рік без бюджету, фінансування армії. Завдяки, до речі, цьому бюджету,  військовослужбовці почали з нового року отримувати в кілька разів більшу зарплатню. За цей рік у нас контрактниками записалося понад 50 тисяч людей. Це означає, що не бігають гицелі по селу і не затягують на лигачі усіх, хто не відкупився, на мобілізацію.

А щодо «Пожмашини», то я підтримую не тільки «Пожмашину», а всіх національних виробників. Подивіться перелік наших законопроектів. Там – підтримка деревообробної, металургійної галузей. Ми добилися, щоб прийняли закон – та президент його всупереч Конституції ще не підписав, хоча терміни пройшли – про підвищення з 10 до 30 євро за тонну вивезеного металобрухту. Минулого року з України вивезли 1,5 мільйони тонн металобрухту. Це дефіцит сировини для вітчизняних металургійних підприємствах. Знаєте, скільки в гірничо-металургійному комплексі України працює людей? 300 тисяч. То кого я маю захищати?

Кажуть, нині ви і ваші соратники так завзято взялися лобіювати інтереси меткомбінатів, бо домовилися з Ринатом Ахметовим.

Це повна дурня. Мені байдуже, що кому належить. Наприклад, на маріупольських металургійних підприємствах працює близько 50-60 тисяч місцевих мешканців, на «Запоріжсталі» працюють українці, у Пінчука працюють українці, у Коломойського. Кого мені підтримувати?

От ви мене питали про те, де я відпочивав. Я у серпні був у Миколаєві та Херсоні на колишніх суднобудівних підприємствах, які потенційно можуть давати країні до 3 мільярдів доларів валютних надходжень в рік.

Майже всі вони належать нардепу від «Опозиційного блоку» Вадиму Новинського…

Так, Новинському. Як тільки я туди поїхав, мені одразу почали розказувати, що я, бачите, про щось домовився з Новинським. Та мені до лампочки той Новинський. Але я знаю, що у Миколаєві працювало 30 тисяч людей колись на Чорноморському суднобудівному заводі, у Херсоні – 20 тисяч людей. Сьогодні на одному підприємстві - півтори тисячі, на іншому – ще менше. Де всі інші? Ходять з голим задом та простягнутою рукою, бомжують. А я хочу, щоб вони працювали і заробляли.

І саме тому ми зараз готуємо законопроекти на підтримку суднобудівної галузі. Перед парламентськими канікулами ми пробили в парламенті закон на підтримку авіаційної галузі. Дали можливість укладати угоди про спільні підприємства «Антонову» і іншим авіабудівним підприємствам. Минулого року я пробив пільги для авіакосмічних підприємств. Звільнені були від сплати земельного податку «Южмаш», «Антонов» і інші. Кому всі вони належать – мені байдуже. Мені важливо, що там працюють десятки тисяч українців.

Олеже Валерійовичу, ви зустрічались з Ахметовим?

Так.

Коли востаннє?

Давно. Десь минулого року.

Але я не тільки з ним зустрічався. Я зустрічався і з Ахметовим, і з Коломойським, і з Пінчуком – це з олігархів. З Порошенком зустрічався. Це теж олігарх. До речі, думаю, можливо, єдиний олігарх, який залишився в Україні. Бо за класичним визначенням олігарх має бути ще і при владі. Ані Ахметов, ані Коломойський сьогодні не є олігархами, бо не є при владі. От з Фірташем не зустрічався. Знаєте, як у відомому фільмі: «Казань брав, Астрахань брав. Шпака – не брав».

«Нам пропонували в новому уряді від трьох до п’яти міністрів»

Як ви оцінюєте останні рейтинги? Вони вас тішать? Час від часу вас навіть виводять на друге місце – перед Порошенком.

По-перше, всього в житті я досягнув своїм горбом. Ніхто мене нікуди не виводив.

По-друге, рейтинги мені до лампочки. Чому? Бо, насправді, важливий рейтинг за місяць до виборів. А в ближчій перспективі виборів не буде. Це раз. Два: рейтинги – це гойдалка. Сьогодні рейтинги одні, завтра – інші. Моє завдання – взяти в руки владу. Та рейтингів ще недостатньо, щоб це зробити.

Цей парламент доживе до строкових виборів?

Я – лідер фракції, а не циганка-гадалка. Чи доживе – залежить від Господа Бога, від волі українських громадян, від економічної ситуації в країні і від політичних розкладів.

Якщо БПП і «Народний фронт» будуть між собою як собаки гризтись, то парламент не доживе. Якщо влада радикально не змінить економічну політику і не припинить грабувати людей через тарифи, безробіття - не доживе. Якщо метеорит впаде на Верховну Раду, теж треба буде проводити перевибори. По тій політиці, яку проводить влада, думаю, дострокові вибори будуть. Коли? Точно не восени.

Чутки про те, що Блок Порошенка та «НФ» можуть злитися в одну мегафракцію, мають під собою підстави?

Ні. Мені не цікаво, що роблять політичні мерці? Ну вовтузяться собі два політичних трупи – це порнографія на кладовищі.

Наприкінці минулої сесії ходили розмови, що ви можете повернутись до коаліції.

Повернення назад немає – двічі в одну річку не увійдеш. Ми обговорювали можливість формування нової коаліції. Бо попередню більшість розвалили БПП, «Народний фронт», президент, Гройсман, коли 31 серпня минулого року внесли зміни до Конституції про особливий статус для Донбасу. От з висоти сьогоднішнього дня: треба були ті зміни? Якщо в перший день роботи парламенту президент вже розповів, що нічого не буде. То для чого було через кров нацгвардійців, через протистояння вносити ті зміни? Ми вам рік тому казали: не робіть цього. А президент мені казав: ми маємо обдурити Путіна, наживку йому кинути. Навіть якщо в цілому приймемо ті зміни, Путін не виведе війська. Але люди загинули, коаліція розвалилися.

Коли уряд Яценюка втратив вотум довіри, підтримку в парламенті, коли прем’єра лагідно за яйця виносили з трибуни, зрозуміло, що далі так продовжуватися не могло. І ми обговорили питання нової коаліції. Ми сказали, що готові взяти участь за умови врахування наших пропозицій. Ми публічно презентували антикризовий план економічних дій. Та вони на це не пішли. Кажуть: на це немає грошей. Брешуть.

Окрім програм, які кадрові умови ви виставляли?

Ні, ми не виставляли. То нам пропонували.

Що саме?

Мені пропонували посаду голови Верховної Ради.

Хто саме?

Пропонував цю посаду і президент, і Яценюк…

Мені також пропонували посаду першого віце-прем’єра. Ще нам пропонували в новому уряді від трьох до п’яти міністрів.

«Тимошенко завжди хоче бути лідером чогось»

Після того, як ідея формування нової коаліції зійшла нанівець, замайоріли обриси об’єднаної опозиції: Радикальна партія, «Батьківщина», «Самопоміч»… Та канікули пройшли, а цей віз і нині там?

Із ідеєю створення єдиної опозиції як Пилип із конопель вискочила моя шановна колежанка – Юлія Володимирівна Тимошенко. Вона завжди хоче бути лідером чогось.

Ну, вибачте, рейтинги все-таки в неї набагато вищі ваших.

Як я і сказав вже, мені байдужі ці рейтинги - не тільки на свої, а й чужі.

Юля хоче бути лідером об’єднаної опозиції. Тому вона тягає за собою під спідницею то Дмитра Добродомова, якого розкручує російська агентура, то Сергія Капліна, то ще когось з політичних пігмеїв. Я їй сказав: Юля, нам всі ці заяви про створення об’єднаних опозицій не потрібні. Стільки таких прикладів було в історії України вже! Треба не заяви підписувати, які нічого не варті, а дії об’єднувати. А то ми місяць блокуємо трибуну за розслідування офшорів, а ви сидите. Хочете об’єднану опозицію – так приходьте і давайте разом блокувати. Хочете об’єднану опозицію – так давайте домовлятись по округах.

От відбувались довибори по семи округах. Ми пропонували: давайте  об’єднаємо наші зусилля, домовимося про узгоджених кандидатів, щоб не дати можливості кандидатам від влади виграти. Юля на це не пішла, не захотіла! То який сенс у цій декларації?

Так на окрузі в Чернігові результат кандидата від «Батьківщини» був вищий за представника Радикальної партії.

І що?

То це ви мали б поступитися, щоб перемогу здобув сильніший кандидат від опозиції.

У нас були довибори по семи округах. І я пропонував домовитися по всіх округах. І пропонував це не тільки Тимошенко, а й «Самопомочі», і «Свободі». Чернігів – моє рідне місто, в нас там потужний кандидат. І я пропонував: давайте по Чернігову ви нашого кандидата підтримаєте. І тоді він був би перший, а не кандидат від влади Максим Микитась. А ми б по Полтаві чи по Херсону, чи ще десь іншого кандидата підтримали. На жаль, моя шановна колежанка на це не пішла.

Ви так нині критикуєте Тимошенко, а вона ж дала вам дорогу у велику політику.

Вона – мені, я – їй.

До речі, знаєте, де опиниться забудовник Микитась, що переміг на Чернігівщині? У БПП піде?

Та одному Господу відомо, куди припливе гівно, до якого берега пристане.

«Порошенко зі мною не буде домовлятися, бо я розповім про все журналістам»

Нещодавно ви повідомили, що у вересні може бути внесено повторне подання на арешт Ігоря Мосійчука, а також – на Андрія Лозового, Дмитра Лінька та на вас. На чому ґрунтуються ці прогнози?

Щодо Мосійчука - Луценко сам про це казав. На Лозового теж вже було подання минулого року. Шокін (нині екс-генпрокурор, - «Главком») вносив. Його звинуватили в тому, що вони побили голову сільської ради Коцюбинського у Київській області. Ну, справді дали по голові, бо землю там дерибанять замість того, щоб учасникам АТО її надати. І ще раз дамо, як буде можливість, не крали землю. Бо учасникам АТО ці держиморди розповідають, що землі немає, а самі її роздають.

А ви кому по голові дали, що і на себе подання очікуєте?

Я багато кому в житті дав по голові, але більше словом. Хто на що вчився.

В певний момент усі обвинувачення проти ваших партійців були «заглохли». Мосійчука навіть відпустили. Це був період перемир’я з Порошенком? Про що ви з ним домовилися?

Петро Порошенко зі мною ні про що не буде домовлятися: він точно знає, що після того, як він зі мною домовиться, я вийду і розповім про все журналістам.

Коли ви востаннє зустрічались з президентом?

Та от коли він зачитував своє щорічне послання в парламенті.

Ви просто бачили його у залі чи була якась неформальна зустріч?

Після виступу я мав можливість з ним дві хвилини поспілкуватися і сказав йому свої враження від його виступу.

Хвалили?

Я сказав, що емоційно це виглядало…

Круто?

Нормально. Круто – це коли я виступаю (сміється).

Але до змісту у нас є великі претензії: і щодо питання землі, і щодо стратегії подолання бідності і стратегії майбутнього країни.

Президент і влада не мають стратегії розвитку країни. Вони реагують як пожежна команда, при чому з великим запізненням.

Із зміною глави Адміністрації, на вашу думку, ситуація не зміниться?

А що, глава Адміністрації виробляє стратегії? Глава Адміністрації – це особиста технічна справа президента. Це як у мене керівник секретаріату фракції. Людям байдуже, хто у мене керівник секретаріату. Їм важливо, що роблю я.

Давайте говорити про українців, а не про чиновників.

«У мене є квартира, яку я планую продати, щоб купити будинок»

Українцям якраз і цікаво, як живуть чиновники, де відпочивають, що купують…

Та більше, ніж я, під мікроскопом не проходив жоден політик.

Ну, в такому разі цього тижня вас обігнав Сергій Лещенко...

Я з ним точно не змагатимусь. Бо, на відміну від нього, я - не альфонс, я в дівчат грошей не беру. Навпаки, коли я дівчат кудись кличу, то я за них плачу.

Такі погляди на життя – це сексизм.

Ні-ні, сексизм – це інше. Нормальні чоловіки платять за дівчат. А коли чоловік бере у жінки гроші на квартиру, машину - це не серйозно.

Але що найважливіше? Довіра. Що вбиває довіру? Брехня. Коли ти рядишся в тогу незайманого, а під тією тогою ховається брехня, ще й за російські бабки…

Але ми зараз не про Лещенка, а про вас. Є ж питання і до того, де мешкає Олег Ляшко.

Немає там ніяких питань.

Що вас поєднує з родиною екс-голови Земкадастру Валентином Савицьким?

Нічого, крім того, що я орендую будинок, який належить їхній родині (власником будинку, у якому мешкає Ляшко, є син колишнього начальника Державного земельного кадастру Валентина Савицького – Артем, який балотувався за списками Радикальної партії до парламенту від 92-м номером, - «Главком»).

Сума оренди?

В реєстрах договорів є – це відкрита інформація. 20 тисяч гривень на місяць.

Крім того, у мене є квартира, яку я планую продати, щоб купити будинок.

Цей будинок, де живете зараз?

Не знаю. Я цим не займаюся. В мене немає часу.

Ви трошки запізнилися – могли б запропонувати Лещенку купити квартиру.

В нього на мою квартиру грошей немає.

Навіть страшно уявити, що ж це за апартаменти.

У мене все задекларовано (згідно декларації, головному радикалу належать дві квартири площею 367,2 кв.м. та 95,5 кв.м., - «Главком»).

Чесність – це продукт, який не псується. А я знаю, що перебуваю під мікроскопом. І якщо я вчиню якусь херню, вони мене візьмуть за зад, порушать проти мене кримінальну справу. І якщо й не посадять, то робитимуть все, щоб мене дискредитувати. Я не записую свої статки на родичів – все на себе. Все життя працюю, мені 44 роки. І якщо я не здатен нічого заробити собі, як я можу допомогти заробити українцям. Смішно читати брехливі декларації людей, які купаються в золоті, ходять в «луї вітонах», а у них усюди прочерки.

Ще один гол у ворота Тимошенко зараховано.

Вибачте, я не збирався бити ні по Тимошенко, ні по комусь іншому.

Розумієте, в чому проблема? Коли ви знімаєте будинок у людини, а потім ця людина отримує місце в списку вашої партії, це розцінюється як політична корупція.

Хто сказав, що це корупція?  Ну, він мій однопартієць. І що? Хай тепер перепишеться в іншу партію, щоб це не було корупцією? На мою думку, це буде ще більша корупція.

Ви зазначили, що декларуєте все. Але в нас є інформація, що вашим фінансовим звітом зацікавилися у Державній фіскальній службі. Зокрема, там не були відображені дві ваші земельні ділянки площею майже 2 гектари у с. Нижча Дубечня Вишгородського району Київської області.

Так. У мене теж є відповідний лист від Генпрокуратури. Вони пишуть, що є невідповідність в тому, що в своїй декларації я не вказав дві земельні ділянки (показує лист, - «Главком»).

Я ці дві земельні ділянки продав 8 років тому. Я не винен, що у Київській області в Держгеокадастрі голови мінялися чи не щомісяця і разом із собою забирали печатку і інформаційну базу. Я не винен в тому, що там бардак. У мене є офіційний договір продажу. Хай розберуться у себе, а потім пред’являють мені претензії.

На яких машинах ви пересуваєтесь?

У мене є приватна Тойота «Прадо» 2004 року випуску.

Марки машин, на яких я пересуваюся, називати не буду. В принципі, ЗМІ про це писали, але в інтересах безпеки я казати не буду. Це машини, які партія орендує офіційно, є договори. З міркувань питання безпеки авто броньовані.

Скільки коштує оренда такої машини?

Все у звіті використання коштів партією, який ми подали в НАЗК.

Ви використовуєте броньовані авто. У вашій приймальні – охорона. Двері до кабінету на електронному замку. На наш невинний жарт «Ви що, боїтеся, що ми Ляшка викрадемо?», нам на повному серйозі ваша охорона сказала, що навіть жартувати так тут не можна. Ви відчуваєте загрозу життю?

Ви що, забули, де ми живемо? Хіба ви не дивитися, що щодня відбувається на вулицях? Хіба не чуєте, скільки грабують, вбивають людей? А, може, ви думаєте, що тут немає російських спецслужб, які у нас доволі вільно себе почувають? А, може, ви думаєте, що немає бажаючих, наприклад, шляхом убивства того чи іншого політика дестабілізувати політичну ситуацію? Чи ви, може, думаєте, що мені приємно з охоронцем (образно) в туалет ходити? Те, що охорона нависає 24 години на добу, теж задовбує.

«Мельничука нам у список вставив Льовочкін»

Що відбувається всередині фракції Радикальної партії? Досі не вирішене питання Артема Вітка. Він заявляв про свій вихід із фракції, але, за даними сайту Ради, досі є її членом.

Історія з покидьком Вітком дуже проста. Його купили з потрохами. За моєю інформацією, його пов’язали сбушники на контрабанді бурштину десь у Волинській області. І потім зробили доброзичливу пропозицію: ти переходиш у провладний стан, а ми не рухаємо цю справу. Крім того, проти Вітка була ж ще одна справа: він когось в Луганській області застрелив чи підстрелив. І ця справа так само не рухається. Тобто його взяли на компроматі і, думаю, ще три копійки заплатили.

Він заявив про вихід із фракції. І, відповідно до Конституції, мав втратити мандат, так, як втратили мандати Фірсов і Томенко, які вийшли з БПП. Реально Вітко знаходиться у секторі БПП, його «на отсосі» тримають Кононенко і Третьяков. А номінально він перебуває у фракції Радикальної партії з однієї причини, щоб не втратити мандат. Хоча одразу після того, як він 18 вересня минулого року вийшов, ми прийняли рішення з’їзду, звернулися до ЦВК, щоб зареєстрували наступного за списком кандидата в депутати. ЦВК, виконуючи команду Адміністрації президента, досі не зробила цього (в ЦВК запевняли, що на їхній запит в.о. керівника служби апарату парламенту повідомив, що відповідної офіційної заяви від Вітка не надходило, - «Главком»). Ми звернулися до суду. Наш «незалежний» суд, зрозуміло, нам відмовив.

Є ще одна тушка, куплена з потрохами. Це - Сергій Мельничук. Вітко сидить у секторі БПП, Мельничук – у олігархічній групі «Воля народу». І він там перебуває теж за бабки.

До речі, я вам першим скажу. Мельничука нам у список вставив Льовочкін.

Раніше, коли Сергія Льовочкіна називали вашим патроном, ви казали, що то дурня.

По Мельничуку це була моя така домовленість з Льовочкіним в обмін на те, що «Інтер» буде нас показувати.

Кого ще «вставляв» Льовочкін? І які ще домовленості у вас були?

Оця одна. У нас просто не було іншого виходу. Усі канали нас блокували по команді влади. Тому я вимушений був домовитися, і цього покидька Мельничука взяв у список.

Після того, як Мельничук почав палити шини біля Міністерства оборони, ми викинули його із партії, із списку. Палити Міноборони під час війни – це злочин. Порошенко мені особисто кілька разів обіцяв, що Мельничука за це притягнуть до відповідальності. Та пройшло вже майже два роки, а він сидить у групі «Воля народу». Я переконаний, що це домовленості із Порошенком: щоб Мельничук сидів і голосував так, як потрібно.

Зверніть увагу, «Інтер» нас другий рік не показує. Вони нас перестали показувати одразу після того, як ми цього «троянського коня» викинули.

Є у мене такий гріх, я це визнаю. Надалі подібного робити не буду. На граблі не наступлю.

То, може, і про Ахметова, і Коломойського тепер сповідаєтесь?

Мені не має потреби сповідуватись перед вами. Я сказав правду. Чому Льовочкін ставив Мельничука? Я так розумію, там були домовленості, що оці озброєні і контрольовані Мельничуком люди захищатимуть якісь їхні активи.

Але ні з Льовочкіним, ні з Коломойським, ні з Ахметовим я не зближувався. Це казки, коли вам хтось розказує, що Ляшко – чийсь проект.

Та це не означає, що ми живемо у безповітряному просторі. Я – політик. І я вимушений спілкуватися і з власниками каналів, і з олігархами, і з іншими людьми. Ми можемо когось використовувати, ми можемо з кимось ситуативно домовлятися заради досягнення мети.

«З ким я сплю, де я сплю – це моя особиста справа, яка нікого не стосується»

В кінці минулого року з парламенту пішла член вашої фракції Злата Огнєвич. Чим насправді було продиктовано її рішення?

Вона все сказала з трибуни: цьому парламенту до лампочки культура, і вона не бачить свого місця тут. Злата – це приклад для більшості депутатів. Мені важко уявити, щоб хтось з них добровільно відмовився від мандату. Вона це зробила. До речі, я її переконував не йти. Два тижні вмовляв, казав: Злато, працюй, хочу, що б біля мене сиділи найкрасивіші дівчата – ти, Альона Кошелєва. Та вона, очевидно, знайшла кращу компанію, і я їй бажаю успіхів. Це приклад отим покидькам віткам, мельничукам, які продалися за три копійки подачки.

Огнєвич замінила Тетяна Юзькова. Вона, дійсно, була вашою громадською дружиною, як про це писали в ЗМІ?

Ні, Таня була моїм адвокатом. Коли мене саджали в тюрму, коли переслідували, коли топили газету (Ляшко очолював опозиційне до Кучми видання «Свобода», - «Главком»), вона була моїм адвокатом. Ми з нею познайомилися у 2002 році. І вона мене захищала як редактора газети. З того мої стосунки з нею. Усі інші розмови – це брехня.

Та, взагалі, чи маю я вам розповідати, з ким я спав? З ким я сплю, де я сплю – це моя особиста справа, яка нікого не стосується.

«Я вийшов із села, але село не вийшло з мене»

Останнім часом ви знову багато говорите про проблеми села… Там ваш виборець?

Бо я вийшов із села, але село не вийшло з мене. Символ нашої партії – вила. І я переконаний, щоб без нашого села не буде України.

Тобто, якщо ми вміємо доїти корову, – в партію до вас шлях відкритий?

Недостатньо доїти корову. Треба ще вміти тримати биків за яйця… Тих, що при владі.

А тепер серйозно. Як сприйняли виголошену президентом думку щодо відсутність ринку землі стримує інвестиції в аграрну сферу, порушує права селян, занижує ціну оренди?

Це був, до речі, єдиний раз, коли я встав з місця із обуренням під час промови президента.

Продаж землі – це найбільший злочин проти українців. Сьогодні у них немає грошей, вони за копійки віддадуть землю і завтра перестануть бути її господарями.  Нам президент розповідає, що треба продавати землю, інакше не буде інвестицій. Але подивіться на Ізраїль, яка там могутня армія, економіка. Землю там не продають. У сусідній Польщі більше за 300 гектарів не можна взяти землі на одну юридичну особу.

У фірми президента банк землі більше 300 тисяч гектарів. І за останній рік відбулось значне збільшення. Для чого йому такий великий банк землі? Для того, щоб перепродати, коли буде вільний продаж. І в наших земельних олігархів таких банків землі на мільйони гектарів. Нагребли землі, щоб потім її перепродати китайцям. Шагренева шкіра корупції зменшується, лобістські схеми зменшуються, а земля – це реальне багатство, яке за копійки сьогодні можна забрати. Тому вони як шакали туди збігтися. Я, до речі, планую піти в аграрний комітет, поганяти їх трохи.

Замість Вітка, який там досі представляє Радикальну партію?

Я просив би не ображати мене порівняннями з цим покидьком. Ми намагалися змінити члена комітету після того, як Вітко продався і зрадив нас. На жаль, нам це не вдалося. Бо рішення про переведення з комітету в комітет приймає парламент.

Ще одна думка, виголошена президентом у перший день роботи сесії: «Нормандський формат» і «Мінськ» відкривають реальний шлях до повернення Донбасу. Згодні?

Ані «Мінськ», ані нормандський формат не повернуть Донбас. Донбас поверне українська армія. І за умови, що наші міжнародні партнери виконуватимуть свої зобов’язання.

От 7 вересня в парламенті ми завалили акт звернення до Сполучених Штатів, до Конгресу з приводу підтримки України. У цьому зверненні жодної згадки немає про Будапештський меморандум. Віце-президент США Байден, який виступав у парламенті, жодного разу не згадав Будапештський меморандум. Президент Порошенко, виступаючи на параді, розказав, що Будапештський меморандум – це, мовляв, папірець, нічого не вартий. Ми сьогодні з такою ж легкістю відмовляємося від Будапештського меморандуму, як колись в 1994 році відмовились від ядерної зброї. А це стратегічна помилка. Бо це єдиний міжнародний документ, де чорним по білому підписано лідерами світових держав зобов’язання щодо гарантій Україні. Треба за нього зубами триматися і сунути його під носа на кожній зустрічі: «Підписували? Беріть і виконуйте».

Вважаєте, є реальна загроза того, що Путін може сунутись далі?

Путін вже напав. Війська Путіна стоять в Криму, на Донбасі. Чи є загроза відновлення активних бойових дій? Безумовно.

Але чи можна при цьому списувати все на війну? Ні. Чи можна не брати війну у розрахунок, коли ми говоримо про економічні проблеми? Теж ні. Бо ми втратили 20% промислового потенціалу на Донбасі. У нас із 14 ТЕС 7 працюють на антрацитовому вугіллі. А на контрольованій нами території немає шахт, які видобувають антрацитове вугілля. Війна безумовно впливає на економічну ситуацію в країні. Але не менш, ніж війна, впливає на неї корупція, виведення грошей в офшори. За оцінками американців, минулого року, в умовах війни, з України було виведено 12 мільярдів доларів без сплати податків. Чи впливає на економічну ситуацію 30% кредиту у комерційному банку? Безумовно. Ми не можемо бути конкурентоздатними, коли поляк бере кредит під 3% кредит, а ми - під 30%.

«Так, я популіст. І я не бачу тут нічого поганого»

Вас і Тимошенко звинувачують у тому, що ви в умовах війни провокуєте дострокові вибори, що вкрай небезпечно.

Я категорично проти дострокових виборів. Нащо мені дострокові вибори? Я за себе не боюся. Нам опитування показують, що у нас буде вдвічі чи втричі більша фракція. Я можу навіть прем’єр-міністром бути в результаті дострокових виборів. Але як проводити вибори, не змінивши виборче законодавство, коли половина депутатів обирається по мажоритарці? «Засіяв» - бабки роздав - і все. І що тоді? Просто поміняти шило на мило?

Є думка, що люди виходили на Майдан і в 2004, і в 2013 році, коли економічна ситуація була більш-менш сприятливою, «жирок» був накопичений. Коли ж криза і бідність - не до думок про права і демократію.

Опитування показують, що є протестні настрої - до 15%. Нагадаю, перед Майданом це було 3-4%. Що стримує людей в сьогоднішніх умовах? На мою думку, лише російська агресія. Як би ми не ставилися до Порошенка, до цієї грабіжницької влади, ми повинні розуміти, що ми маємо їх в стійло ставити в цивілізований спосіб. Бо після чергової революції не залишиться України. І не треба бути наївними і думати, що цією черговою революцією не скористається Путін, його агентура, якою тут кишить усе. Ви ж бачили самі цю переписку Столярової, прізвища, які там фігурують: Добродомов, Каплін, Береза і так далі. І таких «тюльок» багато і в парламенті, і в спецслужбах. Українці давно б винесли Петра і всіх  на вилах, але вони розуміють, що після цього не залишиться країни. І я з ними згоден. Вихід один: брати владу за горло і душити, поки не витрусимо те, що треба людям.

Ляшко – популіст №1. Як вам цей титул?

Моя покійна бабуся, Царство їй Небесне, казала: називай хоч горшком, тільки в піч не саджай. От мені вішають ярлики популіста. Хто це робить? Корумповані еліти, які грабують. А я, бачите, популіст. Так, я популіст. І я не бачу тут нічого поганого.

Катерина Пешко, Микола Підвезяний, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: