Земельна мафія Київщини. Інтерв’ю з головним фігурантом справи про мерів-феодалів

Земельна мафія Київщини. Інтерв’ю з головним фігурантом справи про мерів-феодалів

Міський голова Бучі Анатолій Федорук: Коштовностей і грошей в варіанті «вау, сенсація» у мене немає

Вчора, 21 липня, співробітники правоохоронних органів провели обшуки в мерії Бучі та безпосередньо в маєтку міського голови Анатолія Федорука за підозрою у незаконному виведенні з лісового фонду ділянок та подальшої забудови. Його кум, мер сусіднього Ірпеня Володимир Карплюк (в 2010-2011 роках працював заступником міського голови Бучі з економічних питань), якого ГПУ теж підозрює у причетності до цієї справи вже встиг «зникнути» і начебто втік із країни. Як з’ясувалось пізніше, він був повідомлений про підготовку обшуку. І ГПУ з цього приводу вже розпочала внутрішнє розслідування.

Володимир Карплюк та Анатолій Федорук – куми та мери сусідніх міст

Справа, яку закидають мерам, стосується вилучення 890 га землі та незаконної передачі з них 14 га землі в приватну власність 141 підставній особі, а в подальшому –  екс-віце-спікеру Верховної Ради Ігорю Калєтніку. «Підозрювані посадові особи протягом 2006-2012 років незаконно відвели у власність земельні ділянки своєму оточенню та необхідним людям з Києва», - повідомив на своїй сторінці Генпрокурор Юрій Луценко. Як відомо, Буча лише в 2007 році отримала статус міста, а до цього була селищем міського типу і підпорядковувалась Ірпінській міській раді.

Обом мерам, за даними ГПУ, інкримінується 364 КК – зловживання своїм службовим становищем, яка передбачає до 6 років ув’язнення. Однак, якщо буде встановлено перевищення службових повноважень за статтею 191 – строк може збільшитися до 12 років.

Загалом у справі про привласнення посадовими особами міськради Бучі земель на сотні мільйонів гривень, як повідомляв начальник департаменту ГПУ Володимир Гуцуляк, обшуки проводилися за 31 адресою. У результаті правоохоронцями були вилучені документи, «у яких зазначено, що ці землі спочатку незаконно виводилися, потім надавалися підставним фізичним особам, а потім ними ж через незначний проміжок часу передавалися у власність користування людей із близького оточення або родичам, посадовим особам Бучанської та Ірпінської міських рад, які в подальшому своїми ж будівельними компаніями здійснювали житлову та громадську забудову».

«У 2016 році землі навколо Бучанського межигір’я 890 га було повторно розпайовано у приватні руки під забудову вже після того, як рішенням Верховного суду було визнано, що ці землі не можна передавати в приватні руки, - розповіла «Главкому» народний депутат від БПП Ольга Червакова. – Тобто, після заборони суду розпайовувати ці землі Бучанська міська рада розпаювала ці землі ще раз. І це рішення підписав Анатолій Федорук». Депутат також, посилаючись на слова Гуцуляка, повідомила, що з тих 890 га було повторно розпайовано 6 га вже цього року рішенням сесії. «Це вже не просто зловживання владою, а подвійне зловживання і очевидно, що ми маємо справу з таким собі мафіозним кланом, який задля свого збагачення не гребує нічим», - зазначила вона.

Щоб уникнути одностороннього висвітлення цієї теми, «Главком» звернувся до головних фігурантів справи про земельну мафію в передмісті Києва. Зокрема, нам вдалося поговорити з міським головою Бучі Анатолієм Федоруком. Як відомо, вчора з його маєтку були вилучені цінності і кошти.

Сьогодні чиновник перебував в мерії на своєму робочому місці. Федорук запевняє, що займається поточними справами й тікати з країни, як його кум, не має наміру, а також заперечує всі звинувачення, що за останню добу пролунали на його адресу, та обіцяє оскаржити дії в ГПУ.

Анатолій Федорук уже вп’яте очолює Бучу - з того моменту, як 1998-го року його обрали ще на посаду селищного голови (2007-го року Буча змінила статус, ставши містом). У 2002-2004 роках він був активним членом Партії регіонів. Після Помаранчевої революції вступив у «Нашу Україну». А коли Віктор Янукович став президентом, повернувся до ПР.

Пане Анатолію, ви зараз на робочому місці?

Так. Сьогодні всі вийшли на роботу – будівлю міськради було розблоковано. Обшуки завершено, складено відповідні протоколи. Але вилучено певні документи, і тому паралізована робота відділу земельних ресурсів, держземагенства, відділів архітектури, фінансів і навіть із надзвичайних ситуацій.

Які саме документи було вилучено?

Обшукали чотири поверхи міської ради. Скільки було вилучено документів у томах, мені говорити складно. Але виходячи з інформації, яку до мене довели відповідальні чергові працівники, що перебували в приміщенні, близько 50-60 мішків, таких великих баулів, було вилучено з міської ради.

Вас підозрюють у причетності до розкрадання 890 га лісу…

На брифінгу Генеральної прокуратури речник заявив, що підстав для підозри ГПУ на цьому етапі не вбачає.

Тим не менш. Народний депутат Ольга Червакова зазначила, що 2016-го року навколо Бучанського межигір’я 890 га було повторно розпайовано у приватні руки під забудову вже після того, як Верховний суд визнав, що дані землі не можна передавати в приватні руки. Як ви можете пояснити розпаювання цих земель Бучанською міськрадою вже після відповідної заборони суду? Саме ви підписали це рішення.

Червакова, окрім політичного піару, більше нікуди не хоче вникати. Це вже навіть не моє суб’єктивне судження, це фактаж того, що є. Якщо проаналізувати містобудівну землевпорядну документацію за багато років, як тоді, так і нині оці 890 гектарів були і є центром, фактично ядром самого міста: з 1901-го року свого заснування й дотепер. На цій території мешкає близько 20 тисяч мешканців, близько 6 тисяч власників – землекористувачів. У тому числі, тут розташовані лікарня, мерія, гуманітарний інститут, три школи, чотири садочки, установи, організації. Тобто, взяти і все зліпити в одну заяву, як зробила пані Червакова, і сказати, що Бучанська міська рада щось там поділила, не можна. Це абсолютна нісенітниця, ця інформація не відповідає дійсності.

Вибачте, але коли начальник департаменту ГПУ з розслідування особливо важливих справ у галузі економіки Володимир Гуцуляк каже, що з 890 га було повторно розпайовано 6 га цього року рішенням сесії – це вже не балачки на базарі.

Але це не відповідає дійсності. Якщо бути об’єктивним, то за цю нову каденцію ми виділили ділянки шістьом громадянам, учасникам Антитерористичної операції, точніше - їхнім родинам. Бо ж було ухвалено рішення, що територія, яка вкрита рослинністю, надається родинам «двохсотих», тобто тих, що загинули, а іншим – ми визначили територію за школою №3 – виділяємо ділянку, не вкриту рослинністю. У даному випадку я вважаю, що просто сталася суто технічна помилка. Насправді йдеться про виділення шести земельних ділянок членам родин, воїни яких загинули під час АТО. Розмір кожної ділянки – до 10 соток.

У себе на Фейсбуці Генпрокурор Юрій Луценко, говорячи про обшуки, які проводилися підрозділами ГПУ. СБУ та МВС за 31 адресою, в тому числі, за місцем проживання вас та мера Ірпеня, зазначав, що «підозрювані посадові особи протягом 2006-2012 років незаконно відвели у власність земельні ділянки своєму оточенню й потрібним людям із Києва». Зокрема, він навів приклад, що екс-заступнику голови ВР Ігорю Калєтніку дісталося 14 га лісових угідь. «Після того як ГПУ після Революції через суд повернула ці землі в держвласність, «ділки» почали її дерибанити по-новому», - написав він.

Ці 14 гектарів придбав громадянин Кірган (номінальним власником цієї ділянки був дід колишнього першого віце-спікера Верховної Ради Ігоря Калєтніка Василь Кірган, - «Главком») на території Бучі цивільно-правовими угодами як майно. Міська рада не надавала земельних ділянок безпосередньо Кіргану чи Калєтніку. Калєтнік, взагалі, тут просто як фігурант іде. І в даному випадку є рішення на користь Кабінету міністрів щодо повернення цих земель. Які тут можуть бути питання взагалі?

Ви з Калєтніком знайомі?

Ні.

Також зазначалось, що в результаті обшуків у мерії було вилучено документацію, що підтверджує махінації із землею на сотні мільйонів гривень.

Ой, якщо вони вилучили всі рішення з 2005-го року по даний період, то так, як дехто собі дозволяє узагальнювати ринкову вартість тої чи іншої території, можна говорити все, що завгодно. Ніхто ж не вникає в ті рішення. Наприклад, якийсь Іванов Іван Іванович приватизує земельну ділянку. Але ж ви зверніть увагу, що це не нове виділення. Просто громадянин скористався своїм правом урешті-решт на приватизацію своєї ділянки, яка десятки років є в користуванні його родини.

Фактично такі дії призводять до утисків прав місцевого самоврядування. Звинувачення про повторне розпаювання, які озвучують деякі політики, - це безвідповідальна, бездумна позиція тих, хто озвучує ці речі. Складається враження, що замість об’єктивного (в силу навіть того, що ти маєш мандат народного депутата) висвітлення якоїсь події іде нагнітання. Такі провокаційні речі вкидаються, щоби дестабілізувати ситуацію, ввести суспільство, журналістів, правоохоронні структури в оману.

У чому сенс?

Час розставити усе на свої місця. Ми побачимо ще замовників і тих, хто зацікавлений у цьому процесі. Та скажу, що навіть на місцевому рівні політичну боротьбу ніхто не скасовував. Особливо, якщо є ще й інтерес від депутатів Верховної Ради.

Нардеп Ольга Червакова повідомила, що активісти, люди, які виступають проти забудовників земель Державного лісового фонду в Київській області, отримують погрози від людей мера Ірпеня Володимира Карплюка і мера Бучі Анатолія Федорука.

А це чергове нагнітання. Спроба дестабілізувати ситуацію, дискредитувати орган місцевого самоврядування, його посадових осіб. Наведу один лише приклад. У мене це вже п’ята каденція. На останніх виборах я отримав 74% . Це при тому бруді, який був закинутий на мою адресу з боку опонентів. Один з активістів – це Віктор Бархоленко. І це «вічний кандидат», як його вже називають у місті. Бо він ще з 90-х років балотується. Програвав ще до мене, і скільки вже я є міським головою, він все ще програє. От що тут коментувати? Ми звертаємось до СБУ, до ГПУ. Рада ухвалила відповідне рішення, що такі дії народних депутатів та інших фізичних осіб призводять до дестабілізації. Це фактично загроза національній безпеці через руйнацію місцевого самоврядування.

Ви особисто з Черваковою говорили, чи з кимось з інших депутатів, які, на вашу думку, закидають вам необґрунтовані звинувачення?

З Олею я намагався поспілкуватися з моменту її перших згадок про місто Буча і про його голову Федорука. Я вже казав, що «звертаюсь до вас як громадянин, як виборець». Але вона категорично відмовилась від спілкування, зазначивши: «з вами немає про що спілкуватися».

Розкажіть, що саме було вилучено правоохоронцями у вас вдома. ЗМІ повідомляли про ордени, ікони, кошти . Назвіть суми, оцініть цінність цих предметів.

У результатів обшуку був складений протокол і, відповідно, я отримав припис щодо нерозголошення таємниці слідства. Єдине, що можу сказати: коштовностей і грошей в тому варіанті, що «вау, сенсація», у мене немає. Усе, що було описано й вилучено, я задекларував під час подачі декларації. Є всі відповідні підтвердження на нерухоме майно, на землю, на годинник, на мобільний телефон. І все це там відображено.

Нащо вам багатометровий паркан навколо будинку?

Ну от фото надвисокого паркану притягнуто невідомо звідки.

У мене паркан, узагалі, цегляний. А от Ольга Червакова, Володимир Ар’єв робили такі пости з метою подальшого розпалювання ажіотажу. Вони витягнули цю дурню.

Щодо того, що я там «ховаю» за парканом велику територію з альтанками, садами й теплицями. Можу вам повідомити, що територія – це 43 сотки, і вона складається з трьох землекористувачів, бо там земельна ділянка тестя і дружини.

Територія впорядкована – це правда. Я маю хист до того, щоб і висадити, і доглянути. Можливо, хтось тому не приділяє уваги й не миється взагалі, але я в цьому не винен.

Ви зазначили, що маєте намір оскаржити дії ГПУ, слідчі якої провели обшук у вашому будинку. Які маєте на це підстави?

Адвокати будуть обов’язково робити правовий аналіз, і вже його роблять, і будуть оскаржувати ці дії. Мета  – повернути вилучені документи, бо вони були вилучені безпідставно. Процесуальні дії будуть виконуватись як з боку Генеральної прокуратури, так і з боку обстоювання інтересів територіальної громади і мене особисто як фізичної особи.

Тобто йдеться, передусім, про оскарження обшуків у мерії?

Так, більше підстав є для оскарження обшуків, які відбувались у мерії.

У приватному будинку, на мою суб’єктивну думку (хоча адвокати стверджують, що це прерогатива НАБУ, а не Генпрокуратури, виходячи із зазначеної статті в рішенні суду і наказі), процедура – хоча вона і складна, і нудна – відбувалась коректно.

Після оприлюднення звинувачень на вашу адресу та адресу мера Ірпеня ви з Володимиром Карплюком спілкувались?

Ні.

Він «вчасно» опинився за межами країни…

Наскільки знаю, він офіційно у відпустці.

Але він розповів, що його заздалегідь повідомляли про можливий арешт. Ви не думали на певний час теж сходити «у відпустку»?

Жодного ризику, думаю, для мене немає. Я не збираюся найближчим часом нікуди від’їжджати. Навіть не можу у відпустку піти в такий відповідальний період.

Катерина Пешко, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: