Безвіз для України та Грузії: тріалог відбудеться у вівторок

Безвіз для України та Грузії: тріалог відбудеться у вівторок
Безвізовий режим для України та Грузії

Віце-прем'єр-міністр – міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак не уточнив, чи йдеться про Грузію і Україну разом

Засідання у форматі «тріалогу» щодо надання безвізового режиму з ЄС третім країнам має відбутися завтра. Про це перед засіданням Ради ЄС на рівні голів МЗС у Брюсселі повідомив віце-прем'єр-міністр – міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак.

«Ми матимемо зустріч у вигляді тріалогу з Європейським парламентом завтра, а потім ми очікуємо його (питання безвізу. – Ред.) у порядку денному чергового засідання Coreper 20 грудня», – сказав Лайчак, підтвердивши на прохання, що йдеться про Грузію.

Він зазначив, що сподівається на досягнення рішення під час «тріалогу».

«Ми вважаємо, що все вже узгоджено», – додав голова МЗС Словаччини.

На запитання, чи до кінця року буде проголосоване це питання на сесії, він зазначив: «Важко сказати, це процедури. Але наразі ми справді не бачимо жодних перешкод. Тому ми вважаємо, що отримаємо остаточне (рішення. – Ред.)».

Також на прохання надіслати громадянам Грузії повідомлення Лайчак сказав: «Вони невдовзі отримають безвізовий режим». При цьому він не уточнив, чи йдеться про рішення для Грузії і України разом.

Нагадаємо, комітет постійних представників країн ЄС (Coreper) затвердив від імені Ради ЄС компромісний текст, узгоджений з Європейським парламентом, щодо механізму призупинення безвізового режиму.

Європарламент може проголосувати за механізм призупинення безвізу вже наступного тижня.

Доповідач Європейського парламенту щодо безвізового режиму для України Марія Габріель просить головуючу в Раді Словаччину якнайшвидше розпочати тристоронні міжінституційні переговори (ЄП, ЄР та президентство), щоб проголосувати це питання на пленарному засіданні ЄП вже на початку січня наступного року. При цьому Габріель пояснила, що вже в середу, 14 грудня, буде розпочато міжінституційні переговори для Грузії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: