Дипломат: Білоруси будуватимуть в Україні дороги. Цього раніше не було

Дипломат: Білоруси будуватимуть в Україні дороги. Цього раніше не було
Посол України в Білорусі Ігор Кизим

Цього року білоруські будівельники вперше будуть допущені до тендерів з виробництва доріг

Важливими напрямки співпраці Україні і Білорусі є виробнича кооперації, енергетика, агропромисловий комплекс, нафтохімічний сектор. Цьоріч білоруські будівельники вперше будуть допущені до тендерів з виробництва доріг. Також лунають пропозиції щодо розширення співпраці у сфері туризму

Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів посол України в Білорусі Ігор Кизим.

Він також пригадав, що напередодні візиту президента Білорусі в Київ було підписано контрактів на суму близько $50 мільйонів.

«Наприклад, було підписано контракт на постачання автомобілів БелАЗ. Був підписаний контракт щодо співпраці з виробництва тракторів, спільного виробництва тролейбусів. Це те, що має запуститися цього року. Нинішнього року ще буде підписано угоду на розробку і спільне виробництво ліфтів. Є наша пропозиція збільшити постачання електроенергії до Білорусі. Цього року білоруські будівельники будуть допущені до тендерів з виробництва доріг. Саме це є новим, адже до сьогодні співробітництва у цих сферах не було», - зазначив посол.

За його словами, в рамках угоди щодо промислової і виробничої кооперації збираються трактори і комбайни. Під час зустрічі Порошенка і Лукашенка обговорювалося питання збільшення і розширення асортименту як щодо спеціальної техніки, комбайнів, так і щодо комунального транспорту.

«Так, за 5 місяців цього року до України відправлено 1127 тракторокомплектів на суму $17,8 мільйонів, 63 комплекти зернозбиральних комбайнів на суму $4,7 мільйони, 253 машинокомплекти ліфтів на суму $1,8 мільйони», - продовжує Кизим.

Водночас, щодо військово-промислового комплексу, то перспективи співпраці у цьому напрямку незначні, визнає посол.  

«Що стосується енергетики, то були певні напрацювання щодо використання транспортних можливостей України для транспортування сирої нафти і світлих нафтопродуктів. Це питання домовленостей між нашими постачальниками і споживачами. Робота у цьому напрямку іде». – запевняє дипломат.

Також Україна та Білорусь ведуть переговори про роботу нафтопроводу Одеса-Броди-Мозир щодо постачання азербайджанської нафти.

«Це питання обговорюється на всіх рівнях. Можливість прокачування цієї нафти зазначеним напрямком є. Але що стосується конкретних обсягів, я не можу про це говорити тому, що це питання переговорів Білорусі з безпосередньо постачальниками цієї нафти. Ви знаєте, що у березні була привезена іранська нафта. Вона йшла залізничним транспортом. Щодо нашої транспортної системи, то ми задекларували можливість прокачування нафти за її допомогою, готові обговорювати таку можливість з партнерами. Проте контрактів наразі немає», - розповів Кизим.

Нагадаємо, за словами посла, Україна не має доказів того, що білоруські підприємства торгують з окупованим Донбасом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: