Експерт: Зростання цін на електроенергію допоможе атомній енергетиці, але не ТЕС

Експерт: Зростання цін на електроенергію допоможе атомній енергетиці, але не ТЕС

Наступне підвищення тарифів на електроенергію очікується 1-го жовтня 2016 року

Падіння на 10% вироблення електроенергії атомними електростанціями стало однією з ключових причин збільшення оптової ринкової ціни на електроенергію (ОРЦ) Нацкомісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЭКУ). Таку думку висловлюють експерти і учасники ринку.

«Тарифи з 1-го липня повинні були зрости за планом, відповідно до прогнозної ОРЦ. Наступне підвищення – 1-го жовтня 2016 року. Але ми знаємо, що в кінці червня був перегляд оптових цін на електрику, згідно з яким тарифи на електроенергію зростуть більше, ніж передбачалося. Ось цей новий перегляд пов'язаний з тим, що частка атомної електроенергії в прогнозному балансі зменшиться приблизно на 10%. Відповідно дешева атомна енергія буде заміщатися більш дорогий електроенергією теплових електростанцій», - пояснив експерт з питань енергетики, керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

Такі причини підвищення ОРЦ підтверджують і в НКРЕКП. За словами начальника управління енергоринку Комісії Юрія Власенка, з 1 липня 2016 року тариф для "Енергоатому" підвищено з 45,42 копійок до 49,54 копійок за кВт-год.

«Також у зв'язку із включенням додаткових заходів в інвестиційну програму ПАТ «Укргідроенерго» переглянутий у бік збільшення рівень тарифів на відпуск електроенергії, вироблюваної ГЕС і ГАЕС», - додав він, презентуючи рішення комісії. Зокрема, близько 1 млрд грн планується направити на інвестиційні програми «Укргідроенерго», згідно із затвердженим Кабінетом міністрів Володимира Гройсмана на останньому засіданні 1-го липня фінпланом ПАТ «Укргідроенерго».

Раніше висловлювалася думка, що причиною зростання оптової ринкової ціни електроенергії могло послужити впровадження т. н. «роттердамської формули» розрахунку собівартості вугілля в ціні електроенергії, згідно з якою передбачається визначення ціни вугілля за формулою «вартість в порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України».

Формула піддавалася критиці в експертному середовищі, особливо за облік в ній транспортного плеча. У той же час глава НКРЕКП Дмитро Вовк пояснив необхідність прив'язки до європейської ціни подібно до того, як це було зроблено на ринку газу, тим, що 40% вугілля в даний час поставляється з неконтрольованої території Донбасу.

Експерти єдині в тому, що тарифи на електроенергію не повинні затверджуватися в ручному режимі, а цінові орієнтири, в т.ч. на вугілля, повинні мати ринкове походження.

«Мабуть, головна проблема, що прем'єр-міністр і глава НКРЕКП обговорюють дані тарифи, а не впроваджені об'єктивні ринкові механізми, які дозволять ринку реально визначити об'єктивну ціну. Замість того, щоб якимись політичними, регуляторними, адміністративними рішеннями визначалася дана ціна на такий базовий продукт як електроенергія», - зазначає власник компанії «Енергетичні ресурси України» Андрій Фаворов.

За його словами, повинен з'явитися відкритий ринок, на якому попит і пропозиція і балансують на якому буде визначатися об'єктивна ринкова ціна. «Тому що є ринкові індикативи, напевно, самий ліквідний цей той самий «Роттердам». Але як це правильно конвертувати для України, дискусія триває», - додав він.

Як повідомлялося раніше, тарифи для теплоелектростанцій, які виробляють електроенергію з вугілля, знизилися. НКРЕКП зменшила середньозважений тариф на травень для ТЕС на 9,9% порівняно з квітнем (з 1197,58 грн до 1078, 80 грн / МВт-год (без ПДВ). При цьому зросли тарифи, за якими держава закуповує електрику біля АЕС і ГЕС. Для АЕС тариф зріс з травня на 8,4%, а з липня зросте ще на 9,1%. Тариф для ГЕС виріс на 45%.

У порівнянні з попередньою датою затвердження оптово-ринкової ціни на електроенергію ціна на вугілля знизилася з 53,27 до 50,81 дол. за тонну, тобто на 2,46 дол.

Джерело: РБК

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: