Гонтарева порушила закон, купуючи «сміттєві» облігації для пенсійного фонду НБУ, - екс-заступник голови НБУ Савченко

Гонтарева порушила закон, купуючи «сміттєві» облігації для пенсійного фонду НБУ, - екс-заступник голови НБУ Савченко

Розкрадання сотень мільйонів гривень коштів пенсійного фонду Нацбанку не могло відбуватися без відома керівництва НБУ, впевнений Савченко

Продаж компанією Валерії Гонтаревої «Інвестиційний капітал Україна» (ICU) недержавному пенсійному фонду Нацбанку «сміттєвих» цінних паперів суперечить українському законодавству. Про це заявив екс-заступник глави НБУ, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.
«Пенсійні фонди не могли за нашим законодавством купувати «сміттєві» облігації. Це порушення закону в будь-якому випадку. Вони повинні, в принципі, отримувати прибуток. Заборонено «сміття» купувати », - підкреслив експерт.
При цьому він уточнив, що розкрадання сотень мільйонів гривень коштів пенсійного фонду Нацбанку не могло відбуватися без відома керівництва НБУ.
«Коли мова йде про великі гроші, дуже важко уявити, що це можна зробити без уваги зверху», - зазначив Савченко.
Він додав, що розкрадання значних об'ємом коштів завжди залишають після себе слід. Тому правоохоронці при бажанні можуть знайти як замовника розкрадання, як і самі гроші.
«Взагалі, важко вкрасти гроші без сліду. Завжди є слід. Просто ті, хто крадуть, частину грошей залишають на відкуп від правоохоронних органів. Мова йде про сотні мільйонів гривень, тому достатньо грошей для того, щоб відкупитися. Тому такі великі крадіжки так важко розслідуються. Треба знайти, хто викрадав, хто сприяв і де зараз гроші. Де губиться слід грошей і хто остання легальна компанія. Мій досвід дозволяє стверджувати, що, якщо мова йде про великі гроші, завжди при бажанні можна знайти замовника, виконавця та навіть гроші або матеріалізацію цих грошей: нерухомість і її будівництво, землю і т.д.», - уточнив Савченко.
Раніше повідомлялося, що компанія Валерії Гонтаревої «Інвестиційний капітал Україна» продала недержавному пенсійному фонду Нацбанку «сміттєвих» цінних паперів на суму близько 500 млн грн. Про це свідчать оприлюднені ЗМІ документи з фондової біржі «Перспектива». Угоди з купівлі сумнівних облігацій для НПФ НБУ відбувалися як протягом 2013-2014 років, коли Валерія Гонтарева була керівником і співвласником ICU, так і в серпні-вересні 2014 року, коли вона вже очолювала Нацбанк.
Нагадаємо, що в лютому 2015 року СБУ порушила кримінальні справи у зв'язку з розтратою коштів вкладників недержавного пенсійного фонду Нацбанку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: