Ільмі Умеров: Кримськотатарський статус Автономії надасть Україні додаткові аргументи для повернення Криму

Ільмі Умеров: Кримськотатарський статус Автономії надасть Україні додаткові аргументи для повернення Криму

Українська влада, зокрема парламент, повинна ухвалити зміни до Конституції, у якій статус республіки Крим з територіальної автономії будемо змінено на національну, вважає Умеров

Заступник глави Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров вважає, що той величезний резонанс, який трапився у випадку з ним, повинен зіграти на користь у вирішенні кримськотатарської проблеми у цілому. Про це він заявив в інтерв’ю «Главкому».  

«Українська влада, зокрема парламент, повинна ухвалити зміни до Конституції, у якій статус республіки Крим з територіальної автономії будемо змінено на національну. Це повинна бути кримськотатарська автономна республіка у складі України. Тоді в України з’являться додаткові аргументи у питанні деокупації Криму і повернення його у склад України», - зазначив Умеров.

Нагадаємо, перед тим як Умерова помістили до психлікарні, він на своїй сторінці у Facebook писав про те, що ФСБ вимагає від нього утриматися від заяв про територіальну належність Криму і підтримку України. Російські спецслужби постійно давали «рекомендації» стосовно того, що можна говорити, а що – ні. Після сьогоднішнього звільнення Ільмі Умерова з російської психлікарні нової розмови з ФСБшниками ще не було.

«Такі «побажання» з їх боку були завжди. Поки що з ними після звільнення я не зустрічався, не спілкувався тому, що я навіть до дому не доїхав», - зазначив Умеров вдень 7-го вересня.

Нагадаємо, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу 59-річного Ільмі Умерова сьогодні випустили з психіатричної клініки в Сімферополі. Про це повідомили рідні Умерова та його адвокати - Марк Фейгін і Микола Полозов. Противника окупації півострова силоміць утримували з 18 серпня. За словами адвокатів, звільнити Умерова мали ще тиждень тому. Тоді забирати його з лікарня у Сімферополь приїхала навіть родина, однак слідчий начебто передумав відпускати, «вирішив знущатися», - вважає Фейгін.

Окупаційна влада обвинувачує Умерова у «публічних закликах до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації, зроблених із використанням телекомунікаційних мереж (включаючи інтернет)». Окрім висловлювання на підтримку України в соцмережах, приводом для претензій до політика послугувало, вірогідно, його інтерв'ю на каналі ATR, дане 19 березня, згодом розміщене на Youtube. Зокрема, слідчий виділив слова про те, що «треба змусити Росію вийти з Криму, Донбасу й Луганська», а в Україні – створити національну автономію кримських татар. За словами адвоката Марка Фейгіна, «те, що Ільмі Умерова відпустили – тільки частина тієї важливої задачі, яку ставив захист. «Тепер ми повинні домогтися зняття з Ільмі звинувачення за ст. 280», - пояснює правник.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: