Москва вперше назвала втрати радянських військ на Кубі під час Карибської кризи

Москва вперше назвала втрати радянських військ на Кубі під час Карибської кризи

З 1962 року по 1964 рік на Кубі загинули 64 радянських військових

Російська влада вперше оприлюднила дані про втрати на Кубі між 1 серпня 1962 і 16 серпня 1964 року. Під час гострої фази Карибської кризи там загинули 64 радянських військових. Про це йдеться у повідомленні на сайті російського міністерства оборони.

55 років тому, 9 вересня 1962 року на острів у Карибському морі були доправлені радянські балістичні ракети. Пізніше СРСР доукомплектував їх ядерними боєзарядами.

Це відбулося в рамках операції «Анадирь». Згідно із повідомленням міноборони Росії, зброя і техніка були завантажені на воєнні кораблі у портах Баренцевого, Балтійського і Чорного морів у липні 1962 року за умов підвищеної секретності.

Капітани дізналися про кінцевий пункт призначення із секретних інструкцій лише після того, як кораблі пройшли Гібралтар.

У жовтні 1962 року пускові позиції балістичних ракет на Кубі сфотографував американський розвідувальний літак. Після цього про радянські ракети дізналося вище військове командування США і президент Джон Кеннеді.

«Розширення радянської військової присутності на Кубі, розташованій у 200 км від США, спричинило Карибську кризу - різке загострення радянсько-американських військово-політичних відносин періоду «холодної війни», яке поставило світ на межу ядерного зіткнення між двома наддержавами», - йдеться у повідомленні російського відомства.

За підсумками операції «Анадирь» за зразкове виконання спеціального завдання ордени і медалі отримали понад тисяча радянських військових.

Точні цифри загиблих під час операції досі не називали.

Наприкінці 1970-х у передмісті Гавани було відкрито меморіал радянським воїнам-інтернаціоналістам. Там були поховані 68 радянських солдатів та офіцерів, які померли на Кубі у 1960-ті роки. Проте за яких обставин вони померли, і скільки з них померли під час Карибської кризи, невідомо.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: