Наступне десятиліття Британія проведе в пошуках своєї ролі, яка істотно зменшиться - The Financial Times

Наступне десятиліття Британія проведе в пошуках своєї ролі, яка істотно зменшиться  - The Financial Times
dpa

Голосування проти ЄС може також стати голосуванням проти Британії

Британія,яка протягом століть була глобальним гравцем, та імперією, що тривалий час не мала собі рівних, протрубила відступ. Забудьте ностальгічні мрії про країну, яка скинула окови Брюсселя і ось-ось знову підкорить світ. Наступне десятиліття Британія проведе в пошуках своєї ролі, яка істотно зменшиться, пише видання The Financial Times.

«Голосування проти ЄС може також стати голосуванням проти Британії. Прихильники Brexit - це англійські націоналісти. Шотландія і Північна Ірландія не хотіли виходити з ЄС. Як і Лондон, який є виключно глобалізованим містом. Так що вихід з одного союзу може стати загибеллю для іншого. Хто може звинувачувати шотландців за те, що вони вважають за краще Європу Англії, яка вирішила самоізолюватись і виступити проти себе самої? Скільки пройде часу до того моменту, коли англійцям набридне оплачувати рахунки Північної Ірландії», - пише видання.

The Financial Times наголошує - політичні потрясіння від цього бунту проти стародавнього режиму відчують далеко за межами британських берегів. Це потужний удар по Європі і застереження загальновизнаним партіям з ліберальних демократичних держав. Такий результат став результатом бунту проти глобалізації і суто британської неприязні до брюссельських євробюрократам.

«У найближчій перспективі - економічний шок і турбулентність на фінансових ринках швидше за все будуть супроводжуватися політичним паралічем. Народ проголосував за вихід з ЄС, але в ньому немає згоди щодо того, що може замінити членство. Хто б з прихильників Brexit не змінив Кемерона на Даунінг-стріт, йому буде дуже важко створити консенсус… Через своє рішення про вихід Британія стане біднішою і слабшою», - зазначає видання.

«Світ більше не належить Заходу. Свобода, демократія, верховенство права - всім тим цінностям, на авторство яких часто претендує Британія - кинутий виклик. Європа, незважаючи на свої недоліки, була тією установою, через яку Британія могла впливати», - резюмує видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: