Порошенко запевнив: до виконання пакету безпеки на Донбасі вибори не відбудуться

Порошенко запевнив: до виконання пакету безпеки на Донбасі вибори не відбудуться

Глава держави акцентував, що волевиявлення громадян має бути вільним і демократичним, а для цього необхідно створити умови

Президент Петро Порошенко вкотре наголошує, що проведенню місцевих виборів в окупованих районах Донецької і Луганської областей передуватиме виконання всіх безпекових умов Мінських домовленостей.

«На сьогоднішній день ми маємо пропозиції України щодо «дорожньої карти», де ми чітко наголосили, що безпековий пакет має передувати пакету політичному», - заявив Глава держави в інтерв'ю журналістам українських телеканалів, відповідаючи на запитання коли все ж таки можуть відбутися ці вибори.

Він також зауважив, що їх проведення має підтримати український Парламент.

«Скільки в нас було так, що ніби хтось, кудись, щось буде продавлювати? Не дочекаєтеся. Спочатку треба створити безпекові умови, виконати безпекову частину домовленостей: забезпечити припинення вогню, відведення, функціонування і доступ ОБСЄ, в тому числі і до кордону, забезпечити технічну перевірку, звільнення заручників і багато чого, а лише після цього ставити питання про затвердження законодавства про вибори», - підкреслив Петро Порошенко.

«Ніяких паралелей. Спочатку безпековий компонент, потім політичний компонент», - додав Президент.

Глава держави акцентував, що волевиявлення громадян має бути вільним і демократичним, а для цього необхідно створити умови.

«Ми маємо створити умови для цих виборів. На сьогоднішній день і пані Меркель, і пан Штайнмаєр, і керівники багатьох держав Євросоюзу сказали: зараз умов для виборів на Донбасі немає. І в цьому полягає підтримка позиції України», - наголосив він.

Петро Порошенко констатував, що нині на окупованих територіях Донбасу присутня велика кількість російських військових, військової техніки та відсутні умови для проведення виборчого процесу, тощо.

«Саме тому на першому етапі, етапі до виборів, ми маємо отримати контроль над кордоном з боку озброєної місії ОБСЄ. Це записано в Мінську, я на цьому завжди наголошував. Контроль з боку озброєної місії ОБСЄ має припинити інфільтрацію російських військ, російського озброєння, російської амуніції. Озброєна місія ОБСЄ на постійній основі має стати на кордон і перекрити постачання», - сказав Президент.

«На другий день після виборів ми маємо забезпечити взяття під контроль українськими військовими кордону. Це є вже зараз у Мінську, і це має бути у «дорожній карті» з чіткою датою і з чіткою відповідальністю», - також додав Глава держави.

Президент зауважив, що критика такого механізму дій лунає, однак інших варіантів або пропозицій вирішення проблеми немає.

«Всі здатні критикувати Мінськ, але ніхто не пропонує жодної альтернативи, крім назавжди залишити ці території агресору: визнати їх окупованими, віддати і не займатися цим. Але якщо Україна не буде цим займатися, то цим не буде займатися ніхто. Бо нікому, крім нас, або більше, ніж нам, це нікому не потрібно. І я, як український Президент, як гарант Конституції і територіальної цілісності України, нікому не дозволю розкидатися українськими землями - це стосується як Донбасу, так і Криму», - наголосив Президент.

Глава держави також спростував міф щодо того, що на переговорах на Україну тиснуть, «викручують руки» і хочуть «обміняти Україну на Сирію».

«Чітко наголошую, що Україна абсолютно самостійна в процесі прийняття рішень. Я нікому і ніколи тиснути ні на себе, ні на Україну не дозволю. Друге – Україна має повну підтримку наших партнерів і союзників Німеччини та Франції. І третє – ніякого обміну позицій України на Сирію не відбувається», - підкреслив Президент.

Він додав, що Україна довела, що чітко виконує всі свої зобов’язання, а Росія – ні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: