Порошенко зробив заяву щодо націоналізації Приватбанку

Порошенко зробив заяву щодо націоналізації Приватбанку
Петро Порошенко

Держава бере на себе відповідальність і гарантує клієнтам Приватбанку недоторканність і цілісність їхніх грошей, заявив Порошенко

Президент України Петро Порошенко роз'яснив суть тих кроків, які вчора та сьогодні було зроблено щодо Приватбанку. Про це йдеться в його коментарі.

«Попри те, що йдеться про приватну банківську установу, ці рішення не є чиєюсь приватною справою. Вони безпосередньо стосуються приблизно половини дорослого населення України – фізичних осіб, які є його клієнтами. Рівно як і понад 50% усіх юридичних осіб, зареєстрованих в Україні. Опосередковано від стану справ у цьому банку залежить уся фінансово-економічна ситуація в країні – настільки він великий чи, як кажуть фахівці, системний», – зазначив Порошенко.

За його словами, саме тому прийнято безпрецедентне рішення – переходу Приватбанку у cтопроцентну державну власність.

Порошенко заявив, що держава бере на себе відповідальність і гарантує клієнтам Приватбанку недоторканність і цілісність їхніх грошей.

«В основі нашого рішення – порятунок банку та гарантування права власності на свої фінансові ресурси для всіх, хто розмістив їх у цій установі», – сказав президент.

Він зазначив, що проблеми Приватбанку накопичувалися роками. «В умовах війни та економічної кризи вони ще більше загострилися. Акціонери не знайшли ресурсів для виконання обов'язкової програми докапіталізації. А чинна бізнес-модель, очевидно, себе вичерпала», – сказав Порошенко.

Він стверджує, що виникла пряма загроза як для самого банку, так і для всієї банківської системи України. «Це очевидно нам самим. І з цього приводу протягом останніх шести місяців серйозну стурбованість постійно висловлювали наші ключові фінансові партнери – Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку та інші. Відтак очевидно, що єдиним способом зберегти банк і таким чином забезпечити збереження коштів його клієнтів є його перехід у власність держави», – заявив Порошенко.

«Саме тому протягом останніх годин Рада національної безпеки і оборони, Національний банк, Кабінет міністрів та Міністерство фінансів ухвалили всі юридично-формальні рішення для переходу Приватбанку у повну державну власність. І саме ці рішення і врятували і банк, і банківську систему», – сказав президент.

Він повідомив, що для управління банком уже найнято нову високопрофесійну групу фахівців, до формування якої долучився в тому числі і Європейський банк реконструкції та розвитку. «Цій команді, Національному банку, Міністерству фінансів поставлено завдання забезпечити плавний перехід, стабільну роботу та обслуговування клієнтів у звичному режимі. В першу чергу новий менеджмент має подбати про безперебійне обслуговування соціально чутливих клієнтів», – зазначив Порошенко.

Президент повідомив, що для посилення захисту вкладників Приватбанку як невідкладний він подав до Верховної Ради законопроект, який надає додаткові гарантії вкладів громадян у цій установі. «Вони будуть такі ж самі, як для Ощадбанку – як для банку, що на 100% належить державі», – сказав Порошенко.

Він закликав клієнтів Приватбанку зберігати спокій.

Нагадаємо, ввечері 18 грудня уряд України схвалив рішення про націоналізацію Приватбанку

Передбачається, що держава в особі Міністерства фінансів України стане власником 100% акцій банку. Вона гарантує безперебійне функціонування цієї установи та збереження коштів його клієнтів.

Приватбанк очолить колишній міністр фінансів та один із топ-менеджерів банку у 1990-х роках Олександр Шлапак

Як повідомлялося, наразі в центральному офісі Приватбанку у Дніпрі перебуває понад 100 співробітників Фонду гарантування вкладів і Національного банку України, які організовують передачу банку державі.

Уряд виділяє гроші з державного бюджету для стабілізації Приватбанку. Після стабілізації банк буде продано.

Читайте також статтю «Главкома» «Торги йшли до останнього». Як забирали банк Коломойського»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: