Путін сам собі створює проблеми – Chatham House

Путін сам собі створює проблеми – Chatham House
Володимир Путін
Фото Getty Images

Аналітик Лоу важає, що Москва сама себе переграє

Москва дуже вдало обирає час. Європейська Рада тільки-но зібралася обговорити санкції проти Росії на тлі розколу щодо них у ЄС. І от Москва влаштувала жорстокі бомбардування в Алеппо, її почали вважати парією і звинувачувати у воєнних злочинах. Таку думку висловив експерт з питань Росії і Євразії аналітичного центру Chatham House Джон Лоу.

Аналітик зауважує, що в такому контексті країни-члени ЄС не зможуть скасувати секторальні санкції проти Росії, запроваджені після її вторгнення в Україну. «Остання російська поведінка в Сирії вже змусила деякі європейські уряди подумати про запровадження нових адресних санкцій проти російських урядовців, відповідальних за бомбардування», з зазначив він.

На думку експерта, російське керівництво хоче скасування санкцій ЄС з двох причин. По-перше, тому що вони завдають економічної шкоди. «Західні санкції вже позбавили Росію притоку 280 мільярдів доларів капіталів. До того ж, вони призвели до щорічного зниження ВВП Росії на 0,5%», - зауважує Лоу. По-друге, тому що саме питання скасування санкцій дає Москві можливість розколоти ЄС, а також підірвати солідарність між Європою і США у політиці щодо Росії. «Потенційно це дає шанс ослабити консенсус в НАТО щодо того, як варто відповісти на російську агресію і її бажання застосовувати силу для досягнення цілей», - підкреслив він.

Натомість обговорення в Європейській раді навряд чи призведе до зміни політики ЄС щодо Росії. Вона лишиться сфокусованою на підтримці принципів територіальної цілісності України і на схилянні Москви до зміни поведінки. Автор додає, що на тлі численних викликів для Росії у Європі і на Близькому Сході, Москва сама створює все більше дилем для себе ж. В такій ситуації, на його думку, лідерам ЄС варто відійти на хвилину і подивитися на більш широку картину за межами санкцій. «Комбінація економічної стагнації, погіршення стандартів життя, посилення авторитаризму і кричуща нездатність нинішньої влади запропонувати будь-які далекоглядні реформи на тлі конфронтації із Заходом, вірогідно, спричинить напругу всередині еліт і створить зсередини до зміни курсу. Виклик, перед яким постав Захід, полягає в скороченні нагальної шкоди від бажання Кремля до конфронтації через слабкість вдома, а також у заохоченні Росії повернутися на шлях реформ», - переконаний Лоу.

Час також нарешті визнати, що Мінські угоди не можуть бути виконаними, тому що Москва використовує їх для того, щоб змусити Захід вимагати від України поступок, на які вона не може піти, зауважує експерт. «Без повернення Києву контролю над українськими кордонами неможливо політично ухвалити законодавство, яке делегує частину управлінських повноважень на місця в Донецьк і Луганськ, які зараз контролюють проросійські бойовики. Тиск повинен поширюватися на всіх самопроголошених чиновників в окупованому Криму, голів російських державних ЗМІ, редакторів, телеведучих, репортерів і всіх, хто бере участь у розповсюдженні російської пропаганди», - резюмує аналітик.

Як повідомлялось, міністри закордонних справ країн «нормандської четвірки» (Україна, ФРН, Франція, РФ) займуться питанням щодо проведення виборів на Донбасі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: