Росія порушила угоду, підписану Рейганом і Горбачовим - The New York Times

Росія порушила угоду, підписану Рейганом і Горбачовим - The New York Times
США розглянуть різноманітні військові контрзаходи
Фото naked-science.ru

Росія просувається в здійсненні програми з виробництва крилатих ракет наземного базування

Дві американські газети, посилаючись на висловлювання американських офіційних осіб і конгресменів, стверджують, що Росія порушує договір про ракети середньої і малої дальності, підписаний Рейганом і Горбачовим у 1987 році. Джерела стверджують, що з ініціативи США незабаром відбудеться засідання Спеціальної контрольної комісії, передбаченої договором. Договір про РСМД вважається однією з угод, що поклали край холодній війні, пише The New York Times.

«За словами американських офіційних осіб і законодавців, Росія, мабуть, просувається в здійсненні програми з виробництва крилатих ракет наземного базування, хоча адміністрація Обами стверджує, що поява такої зброї порушує одне з епохальних угод про контроль озброєнь», - пише видання.

За даними газети, США зараз стурбовані сильніше, ніж в липні 2014 року, коли адміністрація Обами заявила, що Росія порушила договір про РСМД від 1987 року, зробивши випробувальні пуски якоїсь ракети (її назва в статті не згадується). «Тепер же офіційні особи США висловлюють побоювання, що Росія виробляє більше ракет, ніж необхідно для програми випробувальних пусків. Виникає страх, що Кремль робить кроки для створення сил, які в кінцевому підсумку можуть бути розміщені на базах», - йдеться у статті.

Крім того, два члена Палати представників Конгресу США направили в Білий дім лист, в якому висловили свої побоювання, але не навели конкретних подробиць. «На наш погляд, не викликає сумнівів, що ситуація з російським порушенням погіршилася, і тепер Росія істотно порушує договір», - написали Мак Торнберри, голова комітету у справах збройних сил, і Девін Нуньєс, голова комітету у справах розвідки.

У США також сперечаються, як переконати Росію припинити передбачувані порушення договору. «Пентагон склав список військових заходів, які можна вжити у відповідь, але Білий дім їх поки не схвалив. Два роки тому високопосадовець Держдепартаменту, який курував контроль озброєнь, пропонував застосувати «економічні заходи», але зараз ідея санкцій, мабуть, не розглядається», - повідомляє газета.

Автор сумнівається, що Спеціальна контрольна комісія вирішить проблему. «Річ у тім, що російська сторона ніколи не визнавала, що така ракета існує, хоча американські офіційні особи кажуть, що випробувальні пуски почалися, можливо, ще в 2008 році», - пояснює він.

Американські і західні чиновники повідомили газеті, що засідання комісії відбудеться в найближчі кілька тижнів.  США досі не заявили публічно, які російські озброєння суперечать Договору про РСМД.

Неназваний високопосадовець оборонного відомства США сказав, що «Росія може вийти з договору про РСМД, але, можливо, не цілком усвідомлює, що буде означати таке рішення». За словами джерела, США розглянуть різноманітні військові контрзаходи, в тому числі розміщення систем ППО для захисту від комплексних загроз, що виходять від крилатих ракет, а також інших заходів потенційно наступального характеру», йдеться в статті.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: