Рада проголосує за додаткові 15 млрд грн на субсидії до кінця сесії - Мінфін

Рада проголосує за додаткові 15 млрд грн на субсидії до кінця сесії - Мінфін
Субсидії

Закладених Мінфіном до держбюджету на 2017 рік коштів для фінансування субсидій на рівні 47 млрд грн виявилося недостатньо

Заступник міністра фінансів Сергій Марченко очікує, що додаткові 15 млрд гривень для фінансування субсидій будуть внесені до держбюджету-2017 до закінчення поточної сесії парламенту. Про це він заявив у вівторок під час круглого столу «Субсидії і борги за газ: міфи і реальність».

За його словами, закладених Мінфіном до держбюджету на 2017 рік коштів для фінансування субсидій на рівні 47 млрд грн виявилося недостатньо, тому уряд сьогодні вирішує питання збільшення суми на 15 млрд грн.

«Тоді, при формуванні держбюджету-2017 така сума була достатньою. Але тепер, після закінчення опалювального сезону вже ясно, що коштів недостатньо. Зараз ми за дорученням уряду готуємо зміни до держбюджету-2017, де передбачаємо 15 млрд грн, щоб закрити виникла потреба у фінансуванні», - пояснив заступник міністра фінансів.

За його словами, на початок 2017 року кредиторська заборгованість Міністерства фінансів по субсидіях була на рівні 23 млрд грн, у червні-2017 – 33 млрд грн, пишуть Українські новини.

«Суми, яку ми закладаємо тепер додатково до держбюджету - 15 млрд грн, буде достатньо. Проблема є, і у нас є підстави внести зміни в бюджет. На цю суму повинні бути і податки, ми повинні отримати відповідні розрахунки. Ці зміни повинні бути прийняті протягом найближчих сесійних тижнів. Є ще два тижні – на одному або на другому будуть внесені зміни в бюджет і передбачені кошти для цієї програми», - повідомив Марченко.

За його словами, уряд ще не розглядав законопроект про внесення змін до держбюджету-2017, і на найближчому засіданні уряду проект закону також навряд чи буде розглянуто.

«Уряд ще не розглядав, наскільки я знаю, завтра (у середу, 14 червня. – Ред.) уряд не буде розглядати. Мінекономіки зробило уточнений макропрогноз, згідно з яким у нас є потенційні можливості вчинити відповідні витрати через перевиконання податкових надходжень», - зазначив заступник міністра фінансів.

Зазначимо, що часу для внесення змін до бюджету залишається вкрай мало. До виходу Ради на літні «канікули» залишилось 2 сесійні тижні (20-23 червня і 11-14 липня). Згідно з регламентом, за цей час Мінфін повинен винести законопроект на розгляд уряду, Кабмін – зареєструвати у ВР, далі документ має бути розглянутий у профільному бюджетному комітеті, а також у суміжних з питань ЖКГ, податковому, ПЕК, соціальної політики та інших.

Крайній строк внесення законопроекту до порядку денного – 11 липня (початок останнього сесійного тижня). Раді доведеться приймати документ одразу за основу і в цілому. Альтернативним варіантом може стати призначення екстреного засідання ВР для розгляду питання поза планових сесійних тижнів.

Нагадаємо, у державному бюджеті на 2017 рік передбачено фінансування по пільгах та субсидіях населення на рівні 47,1 млрд грн. Проте вже понад 35,2 млрд грн. використано (станом на кінець травня). Експерти вважають, що уряду необхідно збільшити статтю держбюджету щодо фінансування субсидій, як мінімум, на 30 млрд грн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: