Рада забракувала законопроект про Конституційний суд

Рада забракувала законопроект про Конституційний суд
Конституційний суд України

Депутати направили законопроект про Конституційний суд на доопрацювання у комітет з питань правової політики та правосуддя

Верховна Рада України не підтримала у першому читанні законопроект № 6427-д «Про Конституційний суд України» авторства 11 народних і відправила його на доопрацювання.

Пропозицію ухвалити законопроект у першому читанні підтримали лише 216 народних депутатів.

Після того депутати 267 голосам направили законопроект на доопрацювання у комітет з питань правової політики та правосуддя.

Цей законопроект визначає порядок організації та діяльності Конституційного суду України, статус суддів Конституційного суду України, підстави і порядок звернення до нього, процедуру розгляду ним справ і виконання його рішень.

«Конституційний суд України є органом конституційної юрисдикції, який забезпечує верховенство Конституції України, вирішує питання про відповідність Конституції України законів України та у передбачених Конституцією України випадках інших актів, здійснює офіційне тлумачення Конституції України, а також інші повноваження відповідно до Конституції України», - йдеться у проекті закону.

Склад Конституційного суду, відповідно до законопроекту становить 18 суддів. Президент України, Верховна Рада України та з'їзд суддів України призначають по шість суддів Конституційного суду.

«Ми прийняли рішення на Комітеті - запропонувати парламенту суддівську винагороду суддям Конституційного суду прирівняти до тієї винагороди, яку отримують судді Верховного суду без жодних коефіцієнтів і надбавок...Ми вилучили з тексту законопроекту згадки про будь-які оплати за вислуги років, за перебування на посаді, за кожен рік здійснення суддівських повноважень у Конституційному суді. Натомість залишили єдину доплату - за зайняття адміністративних посад», - пояснив голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич, презентуючи законопроект.

Документ передбачає також положення щодо повноважень Конституційного суду, серед яких - вирішення питань про відповідність Конституції України (конституційність) законів України та інших правових актів Верховної Ради України, актів Президента України, актів Кабінету міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим; офіційне тлумачення Конституції України; надання за зверненням Президента України або щонайменше сорока п'яти народних депутатів України, або Кабінету міністрів України висновків про відповідність Конституції України чинних міжнародних договорів України або тих міжнародних договорів, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов'язковість та інші функції.

Як відомо, попередній законопроект про КСУ Верховна Рада розглядала 11 квітня 2017 року, але не змогла ухвалити. Тоді народним депутатам не вистачило голосів для ухвалення законопроекту в цілому, і голова Верховної Ради Андрій Парубій чотири рази проводив голосування щодо повернення закону на повторне друге читання, проте необхідних 226 голосів так і не назбиралось. Тому законопроект про Конституційний суд було відхилено.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: