Роботу правління Нацбанку щодо «Приватбанку» визнано недостатньою

Роботу правління Нацбанку щодо «Приватбанку» визнано недостатньою

Рада НБУ закликала уряд і правління Нацбанку до якнайшвидшого оновлення стратегії реформування держбанків

Рада Національного банку України констатує недостатню роботу правління Нацбанку щодо забезпечення нагляду за діяльністю «Приватбанку», націоналізованого наприкінці 2016 року.

«Запізнілі дії правління Національного банку не сприяли вжиттю своєчасних заходів щодо стабілізації ситуації та мінімізації фінансових втрат», - йдеться в рішенні Ради НБУ від 4 липня, оприлюдненому на сайті центробанку в середу.

Рада нагадує, що для поповнення капіталу «Приватбанку» держава вже витратила еквівалент майже 5% ВВП, а з урахуванням ухваленого в другій половині червня рішення про додаткову капіталізацію на 38,5 млрд грн зазначені витрати можуть зрости до близько 7% ВВП.

Рада НБУ також зазначає, що в результаті націоналізації «Приватбанку» частка держави у банківському секторі України перевищила половину цього сектора, зокрема, за чистими активами - 56%, за депозитами населення - 62%.

«Превалююча частка держави в банківському сегменті наразі є одним з основних системних ризиків фінансової системи України», - констатує рада.

Рада НБУ закликала уряд і правління Нацбанку до якнайшвидшого оновлення стратегії реформування держбанків, яка має лягти в основу нових бізнес-моделей держбанків.

Як повідомлялося, 18 грудня 2016 року уряд за пропозицією НБУ та акціонерів Приватбанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Держава отримала 100% у його капіталі, а «Приватбанк» було докапіталізовано на 116,8 млрд грн.

У червні Кабмін на підставі висновків незалежного аудитора Ernst&Young вирішив докапіталізувати «Приватбанк»ще на 38,565 млрд грн для виконання ним економічних нормативів.

Нацбанк 3 липня заявив, що колишні власники «Приватбанку» не виконали зобов'язання з реструктуризації кредитів банку. Тому почалася процедура примусового стягнення боргів.

4 липня стало відомо, що Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження про доведення «Приватбанку» до неплатоспроможності.

Читайте також статті:

«Борги віддають лише боягузи». Як держава потрапила у пастку Коломойського

Що відбувається з «Приватбанком»?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: