Росія офіційно підтвердила, що дала Януковичу притулок

Росія офіційно підтвердила, що дала Януковичу притулок
Віктор Янукович та Володимир Путін

Головне управління з питань міграції МВС РФ надало офіційну відповідь на запит адвоката Януковича

Головне управління з питань міграції МВС РФ офіційно підтвердило, що колишній президент-утікач Віктор Янукович перебуває на території Росії на підставі наданого йому тимчасового притулку, і про це відомо Генеральній прокуратурі України. Про це повідомив адвокат екс-президента Віталій Сердюк.

«На ваш запит від 4 липня 2016 року повідомляємо наступне: громадянину України Януковичу Віктору Федоровичу... надано тимчасовий притулок на території Російської Федерації, що підтверджується свідоцтвом про надання тимчасового притулку на території Російської Федерації, серія ВУ № 0107999, видане УМФС Росії по Ростовській області», - йдеться в датованій 29 вересня відповіді управління МВС РФ на запит адвоката Януковича, яким володіє агентство «Інтерфакс-Україна».

Сердюк зазначив, що Генпрокуратура України обгрунтовувала відсутність просування в розслідуванні «справи Майдану» проти Януковича відсутністю доказів знаходження його на території Росії, і цим же були мотивовані відмови в проведенні його допиту, очних ставок з нинішніми вищими посадовими особами України, неможливість передачі «справи Майдану» до суду.

Адвокат нагадав, що 23 лютого 2016 року слідчому Генпрокуратури було направлено клопотання про проведення допиту Януковича за місцем його фактичного перебування (проживання) в місті Ростові Російської Федерації. У відповіді прокуратури від 4 березня вказується, що інформація про місцезнаходження Януковича перевіряється і від компетентних органів РФ не отримано офіційне підтвердження його перебування на території цієї країни.

30 серпня слідчому було подано клопотання про допит в якості свідків у «справі Майдану» президента України Петра Порошенка, екс-прем'єра Арсенія Яценюка, спікера Верховної Ради Андрія Парубія, мера Києва Віталія Кличка та секретаря РНБО Олександра Турчинова в присутності адвоката Сердюка і за участю підозрюваного Януковича. У постанові Генпрокуратури від 2 вересня про відмову в цьому клопотанні серед іншого знову вказується, що інформація про місцезнаходження Януковича перевіряється і немає офіційного підтвердження перебування його в РФ.

«Тепер Генеральна прокуратура втратила свій останній аргумент для подальшої зупинки слідства, відмов у проведенні допитів, очних ставок, інших слідчих дій за участю Віктора Януковича і в передачі справи до суду», - підкреслив адвокат.
Сердюк також звернувся до слідчого Департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури з клопотанням приєднати до матеріалів провадження у «справі Майдану» копію листа Головного управління з питань міграції МВС РФ, відновити досудове слідство і як можна швидше передати справу до суду.

Крім того, адвокат зазначив, що даний документ спростовує поширені раніше чутки про нібито зміну Януковичем громадянства.

Нагадаємо, раніше адвокат Януковича заявив, що колишній президент не отримував від Генеральної прокуратури України ані повідомлення про підозру у державній зраді, ані жодної нової підозри про створення злочинної організації.

Конституційний суд України розпочне 19 жовтня слухання справи за конституційним поданням Президента України щодо конституційності закону про позбавлення Віктора Януковича звання Президента України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: