Російський суд окупованого Криму залишив Чийгоза під вартою

Російський суд окупованого Криму залишив Чийгоза під вартою
Ахтем Чийгоз

Судді відмовили захисту в праві ознайомитися з матеріалами щодо продовження варти

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму залишив під вартою заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. Про це у Твіттері повідомив адвокат Чийгоза Микола Полозов.

«Невчасно повідомивши учасників, відмовивши захисту в ознайомленні з матеріалом, судді залишили Чийгоза під вартою», – написав адвокат.

За словами Полозова, судді також відмовили захисту в праві ознайомитися з матеріалами щодо продовження варти.

Після цього, за інформацією адвоката, Ахтем Чийгоз заявив відвід усій колегії суддів.

«Просидівши 5 хвилин у нарадчій кімнаті, судді відмовилися відводитися», – додав Полозов.

Раніше Полозов припустив, що до кінця жовтня суд допитає всіх потерпілих, після чого розпочнеться допит свідків звинувачення.

Ахтем Чийгоз був затриманий у січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, в тому числі, з партії «Русское единство». Російська влада анексованого Криму звинувачує Чийгоза в організації масових заворушень.

«Справу Чийгоза» російський суд розглядає в рамках «справи 26 лютого» після того, як 20 липня суд на закритому засіданні розділив цю справу на дві: окремо – щодо заступника голови Меджлісу кримських татар Ахтема Чийгоза, і окремо – щодо інших фігурантів процесу – Алі Асанова й Мустафи Дегерменджі.

29 вересня суд продовжив термін утримання під вартою Чийгоза до 8 січня 2017 року.

Також 29 вересня Верховний суд РФ підтвердив заборону Меджлісу кримськотатарського народу. Адвокати Меджлісу кримськотатарського народу мають намір оскаржити рішення про заборону та визнання його екстремістською організацією.

Т.в.о. президента Freedom House Деніел Калінґерт заявив, що рішення про заборону Меджлісу є підтвердженням того, що в окупованому Криму відбуваються масові репресії щодо етнічної меншини, порушуються права людини.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: