Справі «чорної каси» регіоналів бракує доказів – Холодницький

Справі «чорної каси» регіоналів бракує доказів – Холодницький
Глава САП Назар Холодницький

Глава САП запевняє, що «чорна бухгалтерія» колись таки дійде до суду

Глава Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький пояснив, чому в справі «чорної бухгалтерії» Партії регіонів САП завернула проекти підозр до НАБУ, хоча раніше заявляла, що документи майже готові, аби йти до суду.

Про це він розказав у інтерв’ю Zn.ua.

«Вони (проекти підозр – ред.) будуть тоді, коли прокурори і детективи виконають розпорядження НАБУ і зберуть достатньо доказів, щоб оголошувати людям про підозри у вчиненні кримінального правопорушення. Коли я говорив про проекти підозр - вони лежали у мене на столі, але ще не читані. Прочитавши ж, можу сказати як прокурор: з цими текстами і наявними доказами йти в суд не треба було. Можна робити хорошу піар-картинку, можна через Твіттер і соцмережі рапортувати про завершення слідства, але проект підозри стає підозрою тільки тоді, коли він узгоджений прокурором. Тому що це прокурору йти в суд, йому належить доводити провину», - заявив Холодницький.

Він наголосив, що сама по собі «чорна бухгалтерія» не може бути доказовою базою, а повинна бути відправним елементом, який в сукупності даних підтверджує, що у тих, хто отримував з неї гроші, відбувалося незаконне збагачення.

«Коли мені принесли проект підозри одному високій посадовій особі, щодо якої в «чорної бухгалтерії» зазначено, що люди отримували мільйони, а проект підозри виписаний тільки на $5 тисяч. То це не той рівень, на якому НАБУ і САП повинні працювати . Треба якісно провести слідство, зібрати весь комплекс доказів. Тоді набори слів і букв стануть підозрою. Коли це буде виконано, тоді підозра неодмінно буде підписана, вручена, і справа піде в суд», - запевнив глава САП.

За словами Холодницького, для цього САП має бути впевнена, що справа закінчиться обвинувальним вироком.

«Наша категорія справ - це не той випадок, коли ми оголошуємо про підозру, а потім наслідок розтягується на роки, як колись було в ГПУ або інших органах. Наші категорії справ такі, що якщо є підозра - відступати нікуди. Підозра означає, що фактично 90% всієї справи вже розслідувано. Ми повинні вручити підозру, обрати запобіжний захід і вже через тиждень-другий - вручити обвинувальний акт, який фактично не відрізнятиметься від підозри. А коли починається це розжовування - оголосити, щоб тільки оголосити, аби роздзвонити на весь світ, - це не є наслідком, не є процесуальним виробництвом. Це якесь піар-шоу, яке рано чи пізно закінчиться виправдувальним вироком, якого я не можу допустити як прокурор», - запевнив він.

Нагадаємо, колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак передав НАБУ документи, що підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівкових коштів ряду колишніх і нинішніх високопоставлених посадовців. Мова йде про так звану «чорну бухгалтерію» ПР із загальними виплатами на суму близько $2 мільярдів.

11 листопада у НАБУ заявили, що готові оголосити перші підозри фігурантам справи про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів, хоча ще в кінці вересня Артем Ситник заявляв, що перші звинувачення у справі можуть бути передані до суду у жовтні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: