Transparency International вимагає через суд розсекретити вирок щодо «грошей Януковича»

Transparency International вимагає через суд розсекретити вирок щодо «грошей Януковича»

Минуло майже шість місяців відколи Генпрокуратура заарештувала 1,5 млрд доларів коштів колишнього режиму, а рішення суду досі не оприлюднено

Представництво міжнародної антикорупційної організації Transparency International в Україні звернулось до Окружного адміністративного суду міста Київ з позовом проти Генеральної прокуратури України, Військової прокуратури сил АТО та ДП «Інформаційні судові системи» для скасування незаконних рішень по засекреченню судового вироку, за яким було конфісковано 1,5 млрд доларів коштів «злочинної організації Януковича». Transparency International вимагає оприлюднити цей вирок суду, повідомляється на сайті організації.

«Минуло майже шість місяців відколи Генпрокуратура заарештувала 1,5 млрд доларів коштів колишнього режиму. Рішення суду, за яким ці кошти були арештовані досі не оприлюднено. Transparency International Україна вважає це тривожним сигналом, адже по-перше, суспільство досі не знає, у кого, за які злочини та скільки точно коштів було конфісковано, по-друге, якщо рішення містить технічні недосконалості, то воно зможе бути оскарженим», - йдеться в повідомленні.

Секретаріат Transparency International та його українське представництво  вже зверталися до  українського парламенту з проханням домогтися офіційного оприлюднення результатів судового процесу. «Однак, представники прокуратури проігнорували засідання комітету та не з’явились для обґрунтування своєї позиції народним депутатам. Замість цього, українське представництво ТІ отримало безпідставне звинувачення у «зриві оборонного замовлення» від голови оборонного комітету ВР», - повідомляє Transparency International.

«Державне підприємство «Інформаційні судові системи», яке зобов’язане оприлюднити судове рішення у відкритому Єдиному реєстрі судових рішень, посилається на заборону органів прокуратури. Генеральна прокуратура, у свою чергу, стверджує, що сама ж і визнала це рішення державною таємницею», - зазначає організація.

«Для того, аби все таки домогтися від органів влади раціональних пояснень стосовно причин очевидних порушень вимог законодавства, Transparency International Україна вимушена була звернутись до Окружного адміністративного суду Києва з позовом проти ДП «Інформаційні судові системи», Генеральної прокуратури України та Військової прокуратури сил АТО. ТІ Україна вимагає скасувати незаконних рішень щодо секретності та зобов’язати державні органі нарешті продемонструвати суспільству відповідний вирок суду», - повідомляє ТІ.

Нагадаємо, що перерахунок близько 1,5 млрд дол. коштів, викрадених командою екс-президента України Віктора Януковича, на єдиний рахунок Державного казначейства України завершився. Про це повідомив Генпрокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці у Facebook у квітні 2017 року. 

Нагадаємо, що перерахунок близько 1,5 млрд дол. коштів, викрадених командою екс-президента України Віктора Януковича, на єдиний рахунок Державного казначейства України завершився. Про це повідомив Генпрокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці у Facebook у квітні 2017 року. 

Згодом, Transparency International Ukraine стверджувала, що уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська відкрила провадження у зв’язку з тим, що рішення суду про конфіскацію $1,5 млрд, які належали оточенню екс-президента Януковича, досі не оприлюднено.

Колишній міністр економіки, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий вважає, що конфісковані 1,5 млрд доларів коштів з рахунків президента-втікача повинні бути прописані у бюджеті 2017 року в дохідній частині. Їхнє витрачення має бути задокументоване у бюджеті 2018 року. Станом на сьогодні ніхто не знає, де ці гроші, куди і на які цілі підуть кошти. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: