У Генштабі прокоментували ініціативу Путіна щодо протиповітряної оборони Білорусі

У Генштабі прокоментували ініціативу Путіна щодо протиповітряної оборони Білорусі

Селезньов: Я хочу відразу заспокоїти українців

Генштаб: немає причин будь-кому хвилюватися, що ми можемо мати клопіт, пов’язаний документом, ініційованим Путіним

Речник Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньов закликав не хвилюватися через законодавчу ініціативу президента РФ Володимира Путіна, що передбачає спільну охорону зовнішніх кордонів так званої Союзної держави Росії та Білорусі й створення єдиної регіональної системи ППО. Відповідну заяву він зробив в ефірі «Радіо Свобода».

«Я хочу відразу заспокоїти наших глядачів. Питання стосується суто технічного напрацювання цього документа. Адже, починаючи від 2009 року, Союзна держава Білорусі та Російської Федерації здійснює спільний контроль за повітряним простором над територією цих двох держав. Що стосується контролю за повітряним простором над територією Республіки Білорусь, то цим займаються відповідні підрозділи ППО Збройних сил Республіки Білорусь. Щоб адаптувати документ, зафіксований у 2009 році, президент Росії подав протокольне доручення, щоб привести його у відповідність до сучасних реалій. Що стосується позиції ЗСУ, то Повітряні сили ЗСУ виконують завдання виключно в повітряному просторі нашої країни. Тому немає причин будь-кому хвилюватися, що ми можемо мати клопіт, пов’язаний з цим документом», - пояснив він.

Нагадаємо, 11 серпня Путін вніс до Держдуми РФ законопроект про спільну охорону зовнішніх кордонів так званої Союзної держави й створення єдиної регіональної системи ППО. Протокол, який пропонується ратифікувати російському парламентові, був ухвалений ще в 2009 році, підписаний у минулому, а подається на затвердження лише тепер. Дехто з експертів встиг припустити, що Росія де-факто почала окупацію Білорусі, інші – про розгортання широкомасштабної війни на території України, треті пропонують не панікувати, бо, мовляв, це всього лиш старий протокол, який потребує затвердження.

Раніше начальник Генерального штабу - головнокомандувач Збройних сил України генерал армії Віктор Муженко заявив, що військові підрозділи збройних сил Росії, які розгортають на території Білорусі, формують угруповання, яке має наступальний характер.

На вересень 2017 року Росія запланувала найбільше військове навчання в Європі з часів закінчення «холодної війни», яке проходитиме у Західному військовому окрузі Росії, а також у Білорусі, що межує з трьома країнами-членами НАТО. Очікується, що на навчаннях «Захід-2017» в цьому році буде задіяно не менше 100 тис. російських військових.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: