У Ситника заявили, що оприлюднені Генпрокуратурою протоколи не спростовують тортури співробітників НАБУ

У Ситника заявили, що оприлюднені Генпрокуратурою протоколи не спростовують тортури співробітників НАБУ
Фото з відкритих джерел

У НАБУ зазначили, що якщо протоколи справжні, то вони тільки підтверджують утримання працівників Бюро у ГПУ до опівночі

Національне антикорупційне бюро України на своїй сторінці у Facebооk прокоментувало протоколи допиту їхніх співробітників представниками Генеральної прокуратури, які з’явилися у ЗМІ.

«По-перше, незрозумілим є походження цих документів: ким, коли і на чий запит вони були надані, і головне – навіщо. По-друге, ці «протоколи» ніяким чином не спростовують факти незаконного викрадення та утримання працівників НАБУ і не виправдовують застосування щодо них заходів фізичного та психологічного впливу (простою мовою – тортур)», - наголосили у відомстві.

У НАБУ зазначили, що якщо ці протоколи ГПУ справжні, то вони тільки підтверджують утримання працівників НАБУ у приміщенні Департаменту ГПУ з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки до опівночі.

Крім того, зауважили у Бюро, в протоколах зазначається, що працівники НАБУ допитувалися як свідки у одному з кримінальних проваджень від 24 червня 2016 року, яке, згідно посилань у ЗМІ на анонімне джерело в ГПУ, «відкрито за фактом замаху на життя одного із співробітників» ГПУ.

У зв’язку з цим, у НАБУ наголосили, що відповідно до, якщо особу викликають на допит як свідка, її має бути завчасно повідомлено про виклик. «Чого у даному випадку не відбулося – працівників НАБУ затримали за місцем виконання службових обов’язків і незаконно позбавили волі – чого зі свідками робити не можна», - пікреслили у відомстві.

До того ж, відзначили у Бюро, що кримінальне провадження, про яке йдеться у протоколах, згідно з даними ЄРДР, зареєстроване за фактом замаху на одного з керівників Департаменту з розслідування особливо важливих злочинів у сфері економіки та розслідується працівниками того ж Департаменту ГПУ, що може свідчити про прямий конфлікт інтересів і порушення норм КПК, оскільки прокурор не має права брати участь у кримінальному провадженні, якщо він є заявником або потерпілим (ст. 77 КПК України). Не кажучи вже про те, що розслідування подібних злочинів не відноситься до компетенції департаменту економічних розслідувань.

Крім того, наголосили у НАБУ, провадження було зареєстроване працівниками Департаменту ГПУ 24 червня 2016 року, коли керівництву Департаменту вже було достеменно відомо про те, що детективами Національного антикорупційного бюро розслідуються кримінальні провадження щодо посадовців очолюваного ними підрозділу. «І останнє, процесуальні документи, отримані під тиском, з порушенням кримінального процесуального законодавства та прав людини, не мають жодної юридичної сили», - зазначили у НАБУ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: