Угорщина може відкликати свого посла через скандальний закон про освіту - дипломат

Угорщина може відкликати свого посла через скандальний закон про освіту - дипломат

Колишній посол України в Угорщині Дмитро Ткач не виключає демаршів з боку угорської влади

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорщині (1992-1998; 2006-2010) Дмитро Ткач не виключає, що через ситуацію, яка склалася навколо мовних положень українського закону «Про освіту» Угорщина може відкликати свого посла. Про це він сказав під час прес-конференції в «Главкомі».

Ткач зазначив, що Угорщина, оскільки це питання зачіпає її національні інтереси, звернулася до ООН, ОБСЄ, Ради Європи і доводитиме, що Україна порушила свої міжнародні зобов'язання, внутрішнє законодавство.

«Можна очікувати чого завгодно, наприклад відкликання посла - будь-яких демаршів», - сказав дипломат.

Ткач нагадав, що відповідно до міжнародного договору між Україною та Угорщиною від 1991 року, зокрема ст. 17 документа, сторони погодилися забезпечити рівні можливості для нацменшин навчатися мовою країни походження на всіх рівнях навчання.

«За українським законодавством міжнародні договори мають верховенство перед внутрішніми законами України», - наголосив Ткач.

Нагадаємо, 25 вересня президент України Петро Порошенко підписав закон про освіту.

Закон набуває чинності 28 вересня.

Угорщина через український закон про освіту хоче розслідування від ООН.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сиятро заявив, що уряд Угорщини вирішив блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закону «Про освіту».

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич анонсувала дату переговорів між Україною та Угорщиною щодо закону «Про освіту». При цьому зустріч із міністром освіти Румунії відбудеться вже цієї середи, 27 вересня.

Через протести ряду країн, передусім Угорщини, Україна направила статтю 7 закону про освіту на експертизу до Ради Європи.

Читайте також статті: 

Новий закон «Про освіту». Депутати шоковані тим, за що проголосували

Державна мова: право чи обов’язок

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: