В НКРЕКП пояснили споживачам, чому вигідніше вести будинковий, а не поквартирний облік газу

В НКРЕКП пояснили споживачам, чому вигідніше вести будинковий, а не поквартирний облік газу

Виявилося, індивідуальні лічильники не вигідні для споживачів, бо в декілька разів дорожчі, ніж будинковий лічильник.

Зараз, коли газ подорожчав в декілька разів, люди хочуть встановити в себе індивідуальні лічильники, щоб мати можливість зекономити.

Роз’яснення з цього приводу в інтерв'ю «Главкому» дав Дмитро Вовк, глава Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

«Індивідуальні лічильники газу обійдуться споживачам в сім разів дорожче. Чи бажає споживач дуже точно знати обсяг свого споживання, але тоді за це він повинен заплатити вартість одного лічильника - 1500 грн? Можливо, споживачеві буде достатньо заплатити лише 200 грн (за прибудинковий лічильник – прим. «Главком») і отримати розрахунок, виходячи з наявності будинкового лічильника», - пояснив Вовк.

Посадовець розповів, як це нараховується. Із загального обсягу споживання, виміряного будинковим приладом, потрібно вирахувати обсяги, які були зафіксовані індивідуальними лічильниками газу в окремих квартирах. А на решту споживачів розподілити обсяги у відповідності до кількості прописаних у квартирі.

«У них буде рівномірний розподіл, як це відбувається з теплопостачанням багатоповерхівки, обладнаної одним будинковим приладом. А там на першому і останньому поверхах різний обсяг спожитих гігакалорій. Подібна ситуація і з водою», - пояснив Вовк.

Голова Нацкомісії нагадав, що з 1 травня тарифи газорозподільних компаній не змінюються. Змінилася ціна газу як товару, яка де факто йде «Нафтогазу», а потім по ланцюжку – в «Укргазвидобування».

Першу частину інтерв’ю з Дмитром Вовком читайте тут

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: