В ООН попереджають: Рівень безробіття на Донбасі сягнув понад 50%

В ООН попереджають: Рівень безробіття на Донбасі сягнув понад 50%
Представник ООН Джихан Султаноглу

Збройний конфлікт завдав серйозної шкоди економіці Донецької і Луганської областей

Асистент генерального секретаря, заступник адміністратора Програми розвитку ООН та директора регіонального бюро ПРООН по країнах Європи та СНД Джихан Султаноглу в інтерв’ю «Главкому» заявила, що збройний конфлікт завдав серйозної шкоди економіці Донецької і Луганської областей. Було зруйновано бізнеси, пошкоджено інфраструктуру, комунікації.

«Як наслідок відбувся спад у промисловому виробництві. З 2014 року рівень безробіття в обох областях сягнув понад 50%. Водночас інвестиції знизилися до найнижчого показника за весь період незалежності. Не дивно, що молодь залишає Донбас і шукає роботу деінде», - зазначила представник ООН.

Вона додала, що головним пріоритетом роботи місії має бути відновлення інституцій,  джерел існування і відродження економіки – але насамперед повернення місцевому населенню надії і впевненості у майбутньому.

«Для нас дуже важливо забезпечити, щоб малий і середній бізнес відігравав важливу роль у процесі відбудови, адже зазвичай саме завдяки розвитку цієї сфери виникають нові робочі місця, розквітає місцева економіка і створюються джерела життєзабезпечення для населення. ПРООН проводить цілу низку заходів, щоб підтримати цей процес», - розповіла Сутлтаноглу.

Наприклад, у партнерстві з міжнародними донорами і партнерами в Україні ПРООН відновила 10 ключових об’єктів – мостів, водонасосних станцій і трубопроводів, очисних споруд і поштових відділень.

«Днями я відвідала водонасосну станцію в Семенівці, відновлену за підтримки ПРООН, яка забезпечує водою 3,5 мільйона людей, що мешкають по обидва боки лінії розмежування. Нещодавно було обрано ще десять ключових інфраструктурних об’єктів для відбудови, запланованої на другу половину 2016-го і 2017 рік», - додала Султаноглу.

Більшість інженерних і відновлювальних робіт здійснюється місцевими компаніями, а це означає створення нових робочих місць для місцевого населення і переміщених осіб.

Візит Джихан Султаноглу до України відбувся в середині жовтня. За цей час вона зустрілася з урядовцями – віце-прем’єрами Павлом Розенком та Володимиром Кістіоном, віце-прем’єр-міністром та міністром регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадієм Зубком, міністром з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадимом Чернишем, в.о. міністра охорони здоров’я Уляною Супрун, заступником глави МЗС Сергієм Кислицею. Головними темами під час обговорення були процеси реформування, реалізація цілей сталого розвитку та розробки середньострокового плану роботи ООН в Україні. На Донеччині Джихан Султаноглу відвідала металургійний завод та Донецьку торгово-промислову палату, які було перенесено до Краматорська, відремонтовану насосну станцію в Семенівці, яка забезпечує водою людей по обидва боки лінії розмежування, та Центр сімейної підтримки в Святогірську, що допомагає переміщеним особам влаштуватися на новому місці.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: