Яценюк анонсував новий суд проти Росії щодо ціни на транзит газу

Яценюк анонсував новий суд проти Росії щодо ціни на транзит газу

Яценюк заявив, що контракт про транзит газу не відповідає ринковим умовам, і українська сторона вимагає перегляду цього контракту в частині ціни за транзит

На порядку денному у нас стоїть наступний судовий спір з Російською Федерацією. Це судовий спір по транзиту газу. Про це заявив лідер політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк в інтерв’ю журналістам у п’ятницю, 2 червня, коментуючи нещодавню поразку російського «Газпрому» в Стокгольмському арбітражному суді.

«Ми вважаємо, що контракт, який підписувався в той же момент, коли й сумнозвісний газовий контракт (2009 року), не відповідає ринковим умовам, і українська сторона вимагає перегляду цього контракту в частині ціни за транзит», - наголосив Арсеній Яценюк.

Нагадаємо, перебуваючи на посаді прем’єр-міністра України Арсеній Яценюк 16 червня 2014 року доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості України, Міністерству юстиції України, Міністерству закордонних справ України і НАК «Нафтогаз України» вжити всіх заходів для захисту національних інтересів в Стокгольмському суді. 31 травня Стокгольмський арбітраж виніс рішення на користь української сторони.

Завдяки рішенню Стокгольмського арбітражу Україна не буде платити російському «Газпрому» $47 млрд, - підкреслив Арсеній Яценюк: «Порядок встановлення ціни, який був передбачений в контракті 2009 року, визнаний неринковим. Формула, яка була записана російським «Газпромом» у контракті з Україною, визнана неринковою. Формування ціни повинне відбуватися так, як ми і закуповуємо газ протягом останніх трьох років. Це ціна європейського хабу. Яка ціна в Європі – така ціна повинна бути і в Україні».

Крім того, за рішенням суду, Україна має право на перепродаж газу, який вона придбаває у Російської Федерації, будь-яким іншим компаніям.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: