Захоплення «українських диверсантів»: ФСБ нарешті опублікувало «детальну легенду»

Захоплення «українських диверсантів»: ФСБ нарешті опублікувало «детальну легенду»
Фото: Коммерсантъ

Російські ЗМІ розповсюдили історію про бій ФСБшників з «українськими диверсантами»

Російська газета «Комерсант» в середу обнародувала так звану «історію загибелі» російських військових в «боях з українськими диверсантами».

Як пише ЗМІ, в кримінальній справі про «загибель» в Криму окупованому офіцера ФСБ Романа Каменєва і бійця-контрактника ВДВ Семена Сичова поки немає ні обвинувачених, ні підозрюваних. Мовляв, виявити тих, хто «завдав смертельне поранення десантникові» буде складно - вони нібито зникли на території України. «Диверсант», який застрелив російського спецназівця, за інформацією видання «знаходився серед п'ятьох бойовиків, що вступили в швидкоплинний бій з його групою». За даними «Комерсанта», троє з нападників були затримані, а ще двоє - ліквідовані на місці підлеглими підполковника Каменєва, тому «його вбивця може виявитися як серед живих, так і серед мертвих».

Як пояснив «Комерсанту» джерело, першими на шляху «диверсантів» виявилися співробітники відділу супроводу оперативних заходів (ОСОМ), що має так зване подвійне підпорядкування - підрозділ структурно входить в управління «В» ЦСН ФСБ РФ, але знаходиться в оперативному підпорядкуванні УФСБ РФ в окупованому Криму.

Далі ЗМІ пише, що здобувши 6 серпня оперативну інформацію, що передбачувані «спільники диверсантів» Євген Панов і Андрій Захтей (зараз обидва заарештовані окупантами за звинуваченням в «участі в незаконних збройних формуваннях») найближчої ночі готуються зустрічати загін, співробітники ОСОМ, за даними співрозмовника «Комерсанту», розділилися на три невеликі групи. Одну з них очолив начальник відділу підполковник Роман Каменєв, іншу - його заступник, а третю - один з оперативників відділу.

«Всі вони з урахуванням специфіки роботи вирушили на операцію без нічого - без бронежилетів і були озброєні тільки автоматами і пістолетами. На затримання виїхав і сам начальник відділу, який вирішив координувати дії підлеглих на місці, - пише російське ЗМІ. - При цьому місце зустрічі розвідників з посібниками було відомо лише умовно - в районі прикордонного з Україною села Суворово, - тому спецназівцям довелося розділитися, розбивши околиці села на умовні квадрати. Підполковнику Каменеву і двом оперативникам з його групи дісталося кладовищі на краю селища. В їх квадрат близько другої години ночі і вийшла група прибулих з-за кордону озброєних людей».

За даними так званого джерела «Комерсанту», проблема виникла через те, що «вдень прикордонні райони патрулювали співробітники прикордонслужби і поліцейські і теоретично диверсантів можна було переплутати зі своїми».

«Тому Роман Каменєв спочатку крикнув: «Стояти, працює ФСБ!», Одночасно пропонуючи підозрілим візитерам покласти зброю на землю і даючи команду на захоплення своїм співробітникам. При цьому офіцер був змушений видати своє укриття, і цим відразу скористався один з диверсантів, який відкрив вогонь з автомата «на голос», - пояснює ЗМІ.

«Захоплення зайняв буквально кілька секунд - спецназівці, за версією співрозмовника видання, ліквідували двох бойовиків, а ще трьох обеззброїли і поклали на землю. Однак отримані керівником операції поранення виявилися смертельними», - пише російське видання.

Далі ЗМІ пояснює, що при цьому хто з п'ятьох стріляв в російського спецназівця, поки неясно.
«Зараз слідчі допитують трьох «диверсантів», які вижили, проте всі вони, за деякими даними, намагаються звалити провину за загибель офіцера ФСБ один на одного. Одночасно проходять експертизу вилучена зброя і трупи «бойовиків» - фахівці вивчають змиви з рук і одяг убитих на предмет наявності на них продуктів пострілів. Коли експертизи та допити будуть завершені, комусь із заарештованих пред'являть звинувачення. Це може бути обвинувачення або у вбивстві (ст. 105 КК РФ), або з урахуванням того, що команду «Працює ФСБ!» той, хто стріляв напевно чув, в посяганні на життя правоохоронця (ст. 317 КК РФ). Командир ОСОМ Роман Каменєв, за даними співрозмовника, може бути представлений до звання Героя Росії посмертно», - пояснює видання «Комерсант».

Також ЗМІ уточнює, що після «нічної спецоперації» в Суворово залишалося неясним, «скільки всього було «диверсантів» і чи «всю групу вдалося знешкодити».

«Тому весь день 7 серпня правоохоронці і силовики з різних відомств проводили масштабні пошукові заходи по всій північній частині Криму. Виявити другу групу «диверсантів» вдалося тільки на 23 годину, причому вже не в районі Суворово, в околицях якого стався перший бій, а на схід від, на самому кордоні з Україною, в заболоченій місцевості біля затоки Сиваш», - пише видання.

Там в цей час чергували прикомандировані для охорони кордону підрозділи 247-го десантно-штурмового полку, дислокованого в Ставропольському краї. За даними джерел російського ЗМІ, так званий кордон в цьому місці проходить за високою дамбою.

«До неї з української сторони примикає вузька заболочена і заросла очеретом прибережна смуга Сиваша. В очеретах чергував на дамбі в цей момент десантник і виявив підозрілих людей з автоматами. Черговий по рації повідомив про подію своїм однополчан, які, в свою чергу, відпочивали буквально за сотню метрів - біля підніжжя дамби стояли десантні намети і техніка. Через кілька секунд наверх піднявся в повному складі так званий бойовий розрахунок посилення, в складі якого був і механік-водій БМД 22-річний єфрейтор Семен Сичов. За даними співрозмовника видання, з урахуванням стаціонарного розташування групи на місці тимчасової дислокації контрактник виконував функції не водія, а одного з «номерів» бойової обслуги», - розповідає далі російське ЗМІ.

Російські десантники, як стверджує видання, спробували окриками зупинити людей, що з'явилися з плавнів, проте ті «кинулися назад в зарості очерету і, сховавшись в них, відкрили вогонь з автоматів».

«Десантники встигли залягти, а від куль, що випадково зрикошетили, їх врятували бронежилети. Не пощастило тільки Семену Сичову. В гарячці бою контрактник, мабуть, спробував чи то зайняти зручну позицію для стрільби, то чи переслідувати бойовиків. В результаті оступився і скотився по схилу. У момент падіння бійця і вбило. Як було встановлено пізніше, в десантника потрапили три кулі - одна з них розбила цівку його автомата, не заподіявши шкоди, інша пройшла навиліт через плече. Смертельним же виявився третій постріл - з урахуванням похилого положення тіла в момент попадання куля, увійшовши зверху під бронежилет в районі шиї, пробила легеню, створивши пневмоторакс і найнебезпечніше внутрішня кровотеча. Стікаючи кров'ю боєць встиг сказати в рацію: «Командир, я, здається, поранений». Це були його останні слова - єфрейтор Сичов помер в автомобілі реанімації», - пише ЗМІ.

Також повідомляється, що цього російського десантника посмертно представили до ордена Мужності. «Однак знайти і передати до суду його вбивцю навряд чи вдасться: нападники на цей раз в повному складі зникли», - резюмує російське видання.

Нагадаємо, у минулу середу російська ФСБ поширила заяву, про начебто дві спроби українських військових напасти на Крим та влаштувати там теракти, під час яких загинули російський військовий і боєць ФСБ. Український Генштаб назвав ці заяви провокацією, а секретар РНБО Олександр Турчинов – істеричними і брехливими. Після повідомлення ФСБ Путін звинуватив владу України у терорі і пообіцяв «не проходити повз». Крім того він заявив про те, що «не бачить сенсу у нормандських переговорах». 

В Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили, що в окупованому Криму не затримували жодного співробітника української розвідки. 

Головне управління розвідки Міністерства оборони згодом уточнили, що в окупованому Криму сталося насправді зіткнення з використанням стрілецької зброї між російськими військовими і прикордонною службою ФСБ РФ, яке тепер Кремль разом з окупантами півострова намагаються піднести, як вторгнення «українських диверсантів».

Тим часом окупаційна влада Криму заявила про «негласне оголошення війни». Президент Петро Порошенко назвав фантазіями звинувачення Росії на адресу українських військових у підготовці терактів у Криму.

Раніше президент Петро Порошенко підвищив боєготовність військ на кордоні з Кримом та в зоні АТО, а також посилити охорону стратегічних об’єктів та об’єктів інфраструктури, щоб запобігти можливим терористичним атакам. Як повідомлялось, СБУ посилила заходи з недопущення терактів.

За твердженням ФСБ РФ, «одним із організаторів відвернених терактів є Панов Євгеній Олександрович, 1977 року народження, житель Запорізької області, співробітник ГУР МО України». Панова затримано.

Брат Євгена - Ігор Котелянець - вважає, що українця викрали в Запорізькій області й вивезли до Криму.

Крім нього, Міністерство закордонних справ Росії заявило, що в Криму заарештовано людину на ім'я Андрій Захтій, яким виявився уродженець Львівської області, житель Євпаторії, який працював в будівельній сфері.

Наразі ФСБ в окупованому Криму шукає ще «диверсантів».  Наразі відомо, що  кількість затриманих «українських диверсантів» в окупованому Криму збільшилася до дев'яти осіб

Читайте також матеріал Главкому: Чи здатен Путін розгорнути повномасштабну війну проти України? Аналітична записка

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: