Засновниця французького Центру Анни Ярославни: Путін має схильність привласнювати чуже

Засновниця французького Центру Анни Ярославни: Путін має схильність привласнювати чуже
Пам'ятник королеві Анні Ярославні

Заява Путіна не відповідає історичній правді, наголошує співзасновниця Культурного центру імені Анни Ярославни

Французька спільнота не схильна пов’язувати історичну особистість королеви Анни Ярославни із Росією, а радше із культурою Київської Русі у період її розквіту.

Таку позицію «Громадському» висловила співзасновниця Культурного центру імені Анни Ярославни у місті Сенліс у Франції Анна Кантер, коментуючи слова російського президента Володимира Путіна про те, що «освічена французька публіка знає про російську Анну – королеву Франції».

Кантер вважає, що така заява російського президента не відповідає історичній правді, до якої треба бути дуже уважними, а тому – «не можна говорити що заманеться, хто б це не був, нехай і президент».

«Це суперечить сенсу історії. Росія в той час не існувала ще. Ми знаємо, що Путін має таку схильність – привласнювати чуже: він анексував Крим, тепер привласнює сильні особистості в історії, як-от Анна Ярославна. Ми, як представники культурного центру на її честь, наголошуємо на тому, що вона не могла бути росіянкою. Вона походила з Києва, столиці Київської Русі. У наш час це місто – це столиця України. У часи Київської Русі були створена чудова культура, що збереглася частково до нашого часу», – сказала вона.

За словами Кантер, Анна Ярославна вплинула на Францію, зокрема, на її зовнішню політику, оскільки «прагнула побудувати Європу з ідентичністю, зорієнтованою на схід».

«Вона зберігала зв’язки з батьківщиною. І я би просила нову генерацію французів створити культурну Європу, відкриту на схід. Нам варто глибоко пізнати його. Ось так ми маємо ставитися до України», – підсумувала співзасновниця Культурного центру ім. Анни Ярославни.

Нагадаємо, 29 травня, під час виступу у Франції президент РФ Володимир Путін назвав Анну Ярославну «росіянкою» і заявив, що французько-російські відносини почалися з її шлюбу з Генріхом I у 1051 році.

Заступник глави Адміністрації президента Дмитро Шимків заявив, що президент РФ Володимир Путін «намагався ввести в оману», назвавши Анну Ярославну «росіянкою».

Слідом за Анною Ярославною росіяни «поцупили» і княгиню Ольгу .

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: