Безвіз і нині там. Усі головні підсумки саміту Україна – ЄС

Безвіз і нині там. Усі головні підсумки саміту Україна – ЄС
Президент України Петро Порошенко та президент Європейської ради Дональд Туск під час саміту Україна – ЄС
фото: прес-служби президента України

Порошенко отримав чергове ритуальне запевнення про візову лібералізацію «до кінця року»

За результатами саміту Україна – ЄС у присутності президента України Петра Порошенка, президента Європейської ради Дональда Туска та президента Європейської комісії Жан-Клода Юнкера підписано низку двосторонніх документів про співпрацю між Україною та Євросоюзом.

1) Меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного енергетичного партнерства між Україною та Європейським союзом спільно з Європейським співтовариством з атомної енергії (підписали міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик та віце-президент Європейської комісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович).

Меморандум передбачає, зокрема, розширення співпраці сторін щодо зміцнення енергетичної безпеки на основі принципу солідарності та довіри; забезпечення повної інтеграції енергетичних ринків України та ЄС та імплементації Третього енергетичного пакета ЄС; підвищення енергоефективності у всіх галузях споживання енергії; скорочення викидів парникових газів; сприяння використанню та розвитку відновлювальних джерел енергії тощо.

фото: прес-служби президента Українифото: прес-служби президента України

2) Угода про фінансування заходу «Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні»(підписали віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе та комісар Європейського союзу з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнес Ган).

Загальний бюджет впровадження ініціативи становить 16,34 млн євро, з яких внесок з боку ЄС – 15 млн євро, співфінансування МЗС Данії – 1,34 млн євро. Кошти ЄС буде спрямовано на посилення спроможностей органів державної влади, відповідальних за боротьбу з корупцією, – Національного антикорупційного бюро України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного агентства з питань запобігання корупції, Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, а також забезпечення доброчесності працівників інших установ та органів юстиції.

Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні також має на меті покращення парламентського нагляду за процесом реалізації реформ та спроможностей Верховної Ради України аналізувати та вдосконалювати стратегічну та нормативно-правову базу, у тому числі шляхом створення міжнародної консультативної ради Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції.

При цьому не було підписано, як планувалось, договір на 104 млн євро на реформу держслужби – до саміту не вдалося узгодити всі формальності. Також не було підписано угоду про співпрацю між Україною та Європолом.

Водночас президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер закликав країни – члени ЄС надати візову лібералізацію для України до кінця року. Юнкер та президент Єврокомсії Дональд Туск запевнили, що Франція та Німеччина, попри чутки, не мають наміру блокувати безвізовий режим з ЄС для України та Грузії. Європейські чиновники визнали, що триває внутрішня дискусія довкола механізму призупинення безвізу (через що цей режим не запускається), але є всі підстави вважати, що проблему буде вирішено до кінця року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: