Сліди на піску. Оприлюднено деталі скандальної справи «цукрового» прокурора

Сліди на піску. Оприлюднено деталі скандальної справи «цукрового» прокурора

Оборудка могла зробити мільйонерами людей з оточення… нинішнього голови Пенсійного фонду

«Главком» публікує подробиці гучної справи, яку розслідує Національне антикорупційне бюро. Як раніше повідомлялось, зловживаючи владою, заступник прокурора Київської області Олександр Колесник ледь не позбавив державу 30 тисяч тонн цукру вартістю 300 мільйонів гривень. У схемі відчуження спливли прізвища колишніх помічників голови Пенсійного фонду Олексія Зарудного.

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник у травні повідомив про затримання заступника прокурора Київської області Олександра Колесника за зловживання владою, що призвело до багатомільйонних втрат.

Як уточнював в інтерв’ю «Главкому» керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, напередодні Колесник закрив кримінальне провадження щодо привласнення комерційною компанією 15 тонн цукру (який належав державному Аграрному фонду) та водночас безпідставно передав у приватні руки 30 тисяч тонн державного цукру вартістю 300 млн гривень. Холодницький не став занурюватись у деталі, проте «Главком» відновив історію цього злочину завдяки інформації, яка з’явилась у судовому реєстрі. 

Солодка справа

Отже, у червні минулого року Олександр Колесник, на той час – процесуальний прокурор Генпрокуратури, за вказівкою керівництва мав опікуватися діями Міністерства внутрішніх справ, що розслідувало сумнівну оборудку з майном Аграрного фонду. У фокусі правоохоронних органів опинилася кредитна угода п’ятирічної давнини між «Актив-банком» братів Сергія та Андрія Клюєвих та фірмою «Ольга». Остання отримала банківську позику в 16 млн доларів під заставу 45 тисяч тонн цукру. Кредит банку не повернули, а навколо застави – цукру – розгорнулася боротьба між приватними структурами та державним Аграрним фондом. Адже саме його цукор, за версією правоохоронних органів, було надано банку як заставу.

Отримавши доступ до матеріалів кримінального провадження, прокурор Олександр Колесник, як зараз стверджують детективи Національного антикорупційного бюро, вирішив не віддавати справу до МВС. Натомість, він самостійно пішов по «цукровому сліду», який привів його до складських приміщень у селі Червона Слобода Черкаської області, де зберігалося близько 30 тисяч тонн цукру. Як зазначається в матеріалах НАБУ, товар належав Аграрному фонду, про що знав і сам Колесник.

На ці ж запаси цукру водночас претендувало й товариство «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Ефективні інвестиції». Останнє на початку минулого року отримало право вимоги за вищезгаданим кредитним договором між «Актив-банком» та фірмою «Ольга» і вважало, що більша частина цього цукру якраз перебуває в Червоній Слободі.

Довідка:

За даними реєстру юросіб, засновниками ТОВ «Ольга» є харків’янин Андрій Ігнатов та росіянин Євген Колуга, який відповідно до інформації «Наші гроші», був президентом «Сибирского Торгового Банка», а в Україні відомий за низкою фірм, що спеціалізуються на обробці даних – «Інформаційно-облікові системи», «Оплата», «Національна торгово-промислова група».

Колесник допоміг приватній компаній привласнити «солодкий актив».

Прокурор прибув на склад, де зберігався цукор Аграрного фонду, в середині червня 2015 року і змусив власника приміщень пустити його всередину, використовуючи погрози та посвідчення співробітника Генпрокуратури.

Разом із ним у приміщення зайшли представники інвестиційного фонду «Ефективні інвестиції» та державний виконавець. Останній наклав арешт на весь цукор (30 тис. тонн) та передав його на зберігання «КУА «Система плюс» (яка представляла інтереси вже згаданого інвестфонду «Ефективні інвестиції»). Свій підпис під цим рішенням поставив і Колесник.

Як можна дізнатися з реєстру юридичних осіб, акціями «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Ефективні інвестиції» володіють кілька компаній («Проф індастрі», «Індастрі стандарт», «Конкорд Інк», «Смарт Фінанс», «Інтерфінтрейд»), де серед керівників та власників чимало колишніх помічників та колег нинішнього голови Пенсійного фонду Олексія Зарудного. Так, наприклад, Вадим Шапошніков (власник компанії – «Проф індастрі» та «Індастрі стандарт»), Георгій Ананьєв (колишній член Наглядової ради «Конкорд Інк») та Сергій Сендзюк (директор «КУА «Система плюс», яка представляє інтереси інвестфонду «Ефективні інвестиції») у шостому скликанні Верховної Ради працювали помічниками-консультантами тодішнього народного депутата від БЮТ - Олексія Зарудного. Сендзюк при цьому працював разом з Олексієм Зарудним експертом ради Пенсійного фонду ще наприкінці 90-х.

Роль прокурора цим не обмежилася – паралельно він закрив кримінальне провадження дворічної давнини, яке було порушене через передачу «Ефективним інвестиціям» 15 тис. тонн цукру із запасів державного Аграрного фонду. Тобто, загалом  прокурор допоміг приватному інвестиційному фонду отримати 45 тис. тонн цукру – саме стільки компанія «Ольга» п’ять років тому надала в заставу під кредит «Актив-банку».

Згодом прокурор Олександр Колесник пішов на підвищення – у серпні 2015 року його було призначено на посаду заступника прокурора Київської області.

Кар`єрне зростання мало зворотній бік. Прокурор, залишаючи Генпрокуратуру, втрачав контроль над розслідуванням оборудки і можливість приховати свою роль – адже Головне слідче управління Міністерства внутрішніх справ минулої осені все ж таки розпочало кримінальне провадження через зазіхання на майно Аграрного фонду.

Проте проблему владнала Генеральна прокуратура. У грудні минулого року заступник Генпрокурора Юрій Севрук змінив підслідність – замість Главку МВС розслідування було доручено Національній поліції в Київській області. Завдяки цьому хід слідства знову опинився під контролем Колесника – заступника прокурора Київської області.

Дивитись з оптимізмом у майбутнє винахідливому прокурору завадила поява Національного антикорупційного бюро. Детективи НАБУ отримали інформацію про певні проблеми в розслідуванні й на початку року витребували матеріали. Перевірка цього розслідування, як відомо, завершилась затриманням Олександра Колесника 18 травня, а 19-го числа йому висунули підозру.

Не виключено, що інвестфонд «Екологічні інвестиції» в цій схемі виступав як посередник, а справжніми вигодонабувачами виступали підприємці, наближені до колишнього менеджменту «Актив-банку». Річ у тім, що після привласнення державного цукру в середині минулого року фонд «Екологічні інвестиції» відступив своє право вимоги за кредитним договором новому учаснику схеми – фірмі «ПП «Офір», яка протягом другого півріччя 2015 року розпочала вивозити товар зі складу. «Актив-банк», проданий братами Клюєвими три роки тому, активно кредитував «ПП Офір» в середині нульових, про що свідчать судові документи

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: