Злодії чи праведники? Фінальний акорд 75-річчя Бабиного Яру. Фоторепортаж з Палацу «Україна»

Злодії чи праведники? Фінальний акорд 75-річчя Бабиного Яру. Фоторепортаж з Палацу «Україна»

Саме цей захід у ланцюжку урочистих подій, здається, міг бути найсильнішим...

В Україні завершується низка заходів, присвячених 75-м роковинам трагедії Бабиного Яру. Під час німецької окупації Києва у 1941–1943 роках це урочище стало місцем масових розстрілів євреїв та ромів, радянських військовополонених, в’язнів Сирецького концтабору, підпільників, членів ОУН, душевнохворих, заручників. Кількість загиблих, за різними даними, коливається від 70 до 200 тисяч. Пам’ятні заходи з приводу роковин розпочалися ще минулого тижня проведенням освітніх і мистецьких заходів, кінопоказів і фотовиставок. Вшанування пам’яті загиблих проходило безпосередньо в Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» за участю президента та відомих дипломатів і представників європейських громад. Вчора ж наприкінці дня відбувся театралізований вечір пам’яті «Бабин Яр. 75 років» у Національному палаці мистецтв «Україна».

Саме цей фінальний акорд у ланцюжку урочистих подій, здається, міг бути сильнішим...

Організація та основні фінансові витрати вечірньої програми на день роковин лягли на Всесвітній єврейський конгрес та особисто президента Єврейської конфедерації України, бізнесмена Бориса Фуксмана. Програма вечора дійсно була насиченою: на гостей чекали Оксана Білозір, Тамара Гвердцителі, хор ім. Г.Г. Верьовки, Наталія Могилевська, інструментальний оркестр з Ізраїлю, «Хор Турецького» та інші. Проте імениті гості цей вечір переважно – часом через обставини – вирішили провести без музики.

Президент Єврейської конфедерації України, бізнесмен Борис Фуксман

Придбати на вечір квитки було неможливо – гості приходили зі спеціальними запрошеннями. На вході їх зустрічали молоді хлопці та дівчата, вручаючи кожному значок із зображенням пам’ятника розстріляним євреям «Менора» та газету «Еврейский обозреватель». «Берите газеты, это бесплатно», – навіть у такий вечір у фойє палацу лунали нотки єврейського гумору.  У холі грав Дитячий оркестр клейзмерської музики, який прибув з Ізраїлю. Та серед публіки, стомленої чередою заходів, було мало знайомих облич.

Екс-регіоналка Ганна Герман

Зокрема, до палацу сходились екс-депутат від Партії регіонів Ганна Герман, колишній міністр транспорту та зв’язку Євген Червоненко, архієпископ Євстратій Зоря, міністр культури Євген Нищук, народний артист і співпродюсер вечора Олександр Злотник… Очікувалося, що на вечір завітає президент Петро Порошенко. Та одразу ж після урочистих заходів у Бабиному Яру він вилетів до Ізраїлю – на похорон колишнього президента країни Шимона Переса. Президент Всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер, який відвідав Київ на роковини трагедії, з тієї ж причини поїхав з України ще напередодні.


Початок вечора, і так призначений на пізню 21 годину, все більше затягувався. Як з’ясував «Главком», організатори чекали на автобус з людьми, котрі їхали до палацу з урочистостей у Бабиному Яру, та він зламався десь у дорозі.

Борис Фуксман пояснював журналістам, що театралізований вечір має на меті не лише вшанувати жертви того часу, а й згадати тих людей, які допомогли євреям у вересні 1941 року уникнути трагічної участі. Як відомо, лише за два дні, 29-го та 30 вересня, у Бабиному Яру було розстріляно майже 34 тисячі євреїв.

Звісно, програма готувалася заздалегідь. Проте з огляду на останні події вона виглядала своєрідною відповіддю на скандальні слова президента Ізраїлю, який своїм виступом у Верховній Раді спровокував бурю обговорень.

Під час свого офіційного візиту до України президент Реувен Рівлін виступив на парламентських слуханнях на тему «75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність» та під час промови звинуватив українців і Організацію українських націоналістів (ОУН) у масових убивствах і переслідуванні євреїв під час Другої світової війни.

«Близько 1,5 мільйона євреїв було вбито на території сучасної України під час Другої світової війни у Бабиному Яру та багатьох інших місцях. Їх розстрілювали в лісах, біля ярів і ровів, зіштовхували у братські могили. Багато спільників цього злочину були українцями. І серед них особливо виділялися бійці ОУН, які знущалися з євреїв, убивали їх та в багатьох випадках видавали німцям», – сказав він. Рівлін додав, що, звісно, були й ті, хто допомагав євреям, але «більшість мовчала». «Правда й те, що було понад 2,5 тисячі праведників народів світу – ті лічені іскри, котрі яскраво горіли в період темних сутінків людства. Однак більшість мовчала», – переконаний він. Глава ізраїльської держави зауважив, що сьогоднішні взаємини між українцями та євреями спрямовані в майбутнє, але «ми не можемо допустити, щоб історія з її як страшними, так і з гарними подіями забулася».

Пізніше ці слова спробував пом’якшити президент Всесвітнього єврейського конгресу, мільярдер Рональд Лаудер, який також у ці дні перебував у Києві. «Я негативно ставлюся до українських поліцаїв. Якби не вони, у Бабиному Яру не загинуло б стільки людей... Трагедія тривала 36 годин, весь час приводили нових людей і розстрілювали. Але я негативно ставлюся і до французьких, бельгійських та інших поліцаїв, котрі робили те ж саме. Я також хочу добрим словом згадати тих українців, які, побоюючись за своє життя, за життя своєї сім'ї, ховали, переховували у себе євреїв. І потрібно відзначити, що ми не розуміємо, під яким тиском перебували люди, учасники подій того часу», – зазначив він під час спеціальної прес-конференції в столиці.

Поза тим велика кількість громадських діячів, політиків, істориків сприйняла слова президента Ізраїлю як образу.

Зокрема, нардеп Радикальної партії Андрій Лозовий на знак протесту написав заяву про припинення повноважень заступника керівника групи міжпарламентських зв'язків Україна – Ізраїль.

«Під час виступу в українському парламенті президент Ізраїлю дозволив собі, на мою думку, певні некоректні і недипломатичні оцінки певних сторінок трагічної української історії, зокрема ОУН, – зазначила у себе на сторінці у Facebook перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко. – Мені дуже прикро, що президент Ізраїлю не чув усі попередні виступи, де Праведники, лідери єврейських громад, представники різних релігійних конфесій, українські патріоти, як то академік Іван Дзюба, що першим голосно порушив тему Бабиного Яру, згадували невинно вбитих і їхніх спасителів, серед яких було дуже багато простих українців. Які ризикували своїм життям і життям своїх дітей, аби врятувати єврейські родини і єврейських дітей». Вона також додала, що рада тому, що всі промовці від української сторони проявили мудрість, повагу до пам'яті жертв і високу політичну культуру.

«Ми не замовчуємо ані героїчних, ані драматичних і чорних сторінок нашої історії, але кожному слову, кожній оцінці – свій час і своє місце. Як на мене, певні висловлювання нашого високого гостя були недоречними в ці дні жалоби, в парламенті країни, що сьогодні важко бореться за свою незалежність. Ми очікували від високого гостя в стінах українського парламенту також і слів на підтримку територіальної цілісності України. Цих слів, переконана, чекали й українські євреї, які сьогодні також на фронті, в аеророзвідці, в українській армії відстоюють незалежну Україну», – дорікнула перший віце-спікер.

img_9317__Напівпорожній зал «України». Гостей просили пересідати з задніх рядів поближче до сцени

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович зазначив, що президент Ізраїлю у своєму виступі в українському парламенті повторив радянський міф про участь ОУН у Голокості. «Вшанування жертв Бабиного Яру було б більш щирим без використання міфів тих, хто стирав пам'ять про них», – сказав історик. А колишній посол, громадський діяч Богдан Яременко нагадав, що під час голосування відомої резолюції Генасамлеї ООН щодо анексії Криму в березні 2014 року Ізраїль… не взяв участі в голосуванні.

Власне, ведучі концерту – Юлія Литвиненко та Олесь Терещенко – протягом усього вечора згадували імена тих, кому вдалося вижити в ті трагічні дні 75 років тому, та тих, хто цьому посприяв – українців – праведників світу. «Праведники народів світу» – це почесне звання, яке, згідно з ізраїльським законом про пам'ять катастрофи, присвоюється неєвреям, котрі рятували євреїв у роки нацистської окупації, Голокосту, ризикуючи при цьому власним життям. Станом на 1 січня 2016 року Інститут катастрофи та героїзму «Я два-Шем» визнав праведниками світу 26 119 людей з 51 країни. Україна за кількістю таких праведників посідає четверте місце – після Польщі, Нідерландів та Франції.

Василь Михайловський (Цезар Кац), Раїса Майстренко, Володимир Проничев та інші – ті, кому вдалося уникнути трагічної смерті в Бабиному Яру. Церковний діяч Климентій Шептицький, священик-місіонер Омелян Ковч, протоієрей Олексій Глаголєв, Надія Фоміна та багато інших – ті, хто рятував євреїв іноді ціною власного життя. Протягом вечора ці прізвища лунали не тільки як пам’ять, а й як докір тим іноземним гостям, хто забув про праведників.

Соня Злотник

На початку на сцену вийшла донька українського композитора, продюсера вечора Олександра Злотника Соня із піснею «Я приду на Бабий Яр». Далі грали ансамбль скрипалів Київського інституту музики ім. Р.М. Глієра та Дитячий оркестр клейзмекерської музики. Співали популярний ізраїльський виконавець, що народився в Україні, Владі Блайберг, вокальний секстет ManSound, вокаліст з унікальним тембром тенор-альтіно Михайло Бруцький. «Хор Турецького» серед іншого представив «асорті» з найвідоміших «кошерних» пісень.

Публіку здивувала народна артистка України Наталія Могилевська, яка відшукала у шухляді своїх пісень сильну голосову композицію «Иерусалим» авторства українського композитора Юрія Рибчинського. Саме цей твір колись зробив Наталію відомою – в 1995 році співачка з «Иерусалимом» здобула першу премію на міжнародному фестивалі «Слов’янський базар». Також Могилевська виконала «Песню еврейского портного» Олександра Розенбаума.

Народна артистка Україна Наталія Могилевська

Як завжди, сильним був виступ народної артистки Грузії Тамари Гвердцителі. Першою вона виконала «О, народ древний». На завершення вечора організатори залишили народну артистку та народного депутата України Оксану Білозір – із символічною піснею «Яд ва-Шем». Це назва меморіалу в Єрусалимі, присвяченого жертвам Голокосту, та відзнаки, яку отримують «праведники народів світу».

Детальний фоторепортаж дивіться у матеріалі: «Герман, Фуксман, Червоненко та інші VIP-персони. Фоторепортаж з концерту до 75-річчя трагедії Бабиного Яру»

Катерина Пешко, Станіслав Груздєв, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: