Ліга націй УЄФА: що очікувати Україні від нового футбольного турніру?

Ліга націй УЄФА: що очікувати Україні від нового футбольного турніру?

УЄФА оголосив про створення нового змагання, опублікувавши формат

У середу, 20 вересня 2017 року, УЄФА офіційно представив концепцію нового футбольного турніру для збірних, який має назву «Ліга націй УЄФА». І як пояснює сама організація, подібним турніром вона хоче «вдихнути нове життя у футбол серед збірних, підняти рівень і престиж футболу серед національних збірних».

«Главком» спробував розібратися та пояснити читачам, навіщо ж такий турнір було придумано. Будемо відштовхуватися не від того, що саме це за турнір, а від зворотного - що зміниться у європейському футболі на рівні збірних.

Отож, кваліфікаційний відбір на чемпіонати Європи ніхто не скасовує. Однак тепер він буде своєрідним. Принаймні, на Євро-2020 так точно. А далі буде видно, чи зацікавить глядача такий проект.

У кваліфікації на Євро-2020, яка почнеться у березні 2019 року, 55 збірних будуть розділені на 10 груп (5 груп по 5 команд і 5 - по 6). Перші дві команди з кожної підгрупи отримають путівки у фінальну частину. Маємо 20 колективів-щасливчиків. А от ще чотири путівки розіграються у стикових матчах Ліги націй, у яких зіграють 16 переможців груп турніру (або наступні команди за рейтингом, про що дивіться нижче).

Відразу зауважимо, що Ліга націй УЄФА, матчі якої відбудуться восени 2018 року, поділена на чотири дивізіони: A, B, C та D (по чотири групи у кожній). Звичайно, що у найвищому дивізіоні будуть найсильніші збірні, а у найнижчому - найслабші.

Тепер про формат турніру. Ліги A та B будуть складатися з чотирьох тріо. Ліга C буде складатися з одного тріо та трьох квартетів, а ліга D - з чотирьох квартетів. Чотири переможці груп кожної ліги зароблять підвищення у класі або вийдуть у фінальний турнір (тут мова тільки про дивізіон A), а чотири гірші команди з кожного дивізіону (крім найслабшого, звичайно ж) у наступному розіграші турніру, у 2020 році, зіграють лігою нижче. Підсумкове становище команд у Лізі націй визначить склад кошиків для жеребкування наступної європейської кваліфікації.

2406558_w1

Таким турніром УЄФА хоче повернути на поле спортивну боротьбу, яка, на думку Союзу, втрачається у товариських матчах. А мотивацією для найсильніших може послужити, як вважає організація, «можливість зіграти у фінальній стадії турніру за участю чотирьох найкращих збірних Європи».

«Ліга націй замінить більшість товариських матчів, але у календарі залишаться вільні дати для спарингів. Особливо це актуально для топ-збірних, які у Лізі націй гратимуть у групах по три команди, і яким цікаві зустрічі із суперниками з-за меж Європи», - зазначає УЄФА.

Існує висока вірогідність того, що всі 12 команд з дивізіону A напряму потраплять на чемпіонат Європи через відбір. У такому випадку їхні місця у плей-офф Ліги націй за вихід на Євро-2020 передаються наступним збірним відповідно до їхнього рейтингу. Навіть, якщо така «наступна» команда буде не у дивізіоні A, а у дивізіоні понижче - у B.

Є у такому нововведені і певний плюс. Справа у тому, що одна з путівок дістанеться збірній, яка займає у європейському рейтингу місце з 39-го по 55-е (дивізіон D). Тобто на Євро-2020 можуть зіграти, наприклад, збірні Литви, Фарерських островів або Молдови, для яких подолати офіційну кваліфікацію - це щось на межі фантастики. При всій повазі до цих країн і їхніх збірних, маємо чудово розуміти, що перші два місця у групі майже напевне займуть топ-команди.

2406556_w1

Тепер поговоримо про те, що чекає збірну України.

На момент написання «синьо-жовті» потрапляють у дивізіон B, адже у проміжному рейтингу УЄФА займають 18-ту сходинку. Нижче - у лігу C - підопічні Андрія Шевченка вже точно не опустяться. А от шанс піднятися у найвищий дивізіон є. Для цього потрібно виграти у жовтні у матчах відбору на ЧС-2018 у Косова та Хорватії (матчі плей-офф за вихід на ЧС-2018 у цей рейтинг для Ліги націй не враховуватимуться). У такому випадку наша збірна отримає шанс восени 2018 року у Лізі націй грати проти найсильніших команд континенту.

Проте не тільки у цьому родзинка новоствореного турніру. Розглянемо варіант, за якого Україна залишається у дивізіоні B й отримує у суперники такі команди, як Боснія та Герцеговина, Угорщина, Данія чи Австрія. Наша збірна цілком може кинути всі сили на Лігу націй, аби зайняти перше місце у групі. Можна обіграти такі команди та точно не тільки підвищитися у класі, а ще і вийти у раунд плей-офф Ліги націй за вихід на Євро-2020.

Подібним чином можна перестрахуватися, адже безпосередньо у самій кваліфікації на Євро-2020 українці можуть отримати у свою групу, наприклад, збірні Іспанії й Італії. Погодьтеся, випередити якусь з цих команд буде важко. І навіть провальна кваліфікація на чемпіонат Європи-2020 не позбавить збірну України шансів таки вийти у фінальну частину турніру. Залишиться тільки здобути перемоги у півфіналі та фіналі плей-офф Ліги націй навесні 2020 року - а з ними й одну з тих чотирьох путівок на чемпіонат Європи, про які писалося на самому початку.

Формат Ліги націй УЄФА збірні отримали. Залишається лише дочекатися жеребкування та подивитися, як воно вийде на практиці рівно через рік.

Ярослав Твардовський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: