Преса нагородила нового прем'єр-міністра Франції кумедним прізвиськом

Преса нагородила нового прем'єр-міністра Франції кумедним прізвиськом
Габріель Атталь став об'єктом насмішок з боку журналістів
фото із відкритих джерел

Новий прем'єр-міністр Франції силами журналістів отримав цікаве прізвисько

Призначений 9 січня на посаду прем'єр-міністра Франції Габріель Атталь вже став об'єктом насмішок серед журналістів. Преса також відверто кепкує над тим, що цивільного партнера Атталя – Стефана Сежурне відразу ж призначили головою французького МЗС.

ЗМІ пишуть про конфлікт колишнього глави МЗС Франції Катрін Колони з президентом країни Еммануелем Макроном, в результаті якого дипломат пішла з посади. А в EUobserver навіть повідомили про прізвисько, яке гостра на слова та карикатури французька преса дала Атталю. Так, 34-річний Габріель Аталь у вівторок став наймолодшим прем'єр-міністром Франції, і громадськість країни вже прозвала його «Бебі Макроном», або і «хлопчиком Макрона».

Політичні оглядачі виправдовують таке прізвисько тим, що політик працював у «таборі» президента Макрона більшу частину своєї політичної кар’єри. А вибір президента Франції на користь Атталя є спробою повернути довіру французів після масових протестів проти пенсійної реформи та  колізій навколо закону про мігрантів.

До слова, раніше Атталь очолював Міністерство національної освіти та у справах молоді. Зайнявши свою посаду, Атталь випередив деяких відомих фігур у французькій політиці – міністра внутрішніх справ Жеральда Дарманіна, міністра економіки Бруно Ле Мера та міністра оборони Себастьєна Лекорне. Молодий політик привернув увагу після того, як опитування IPSOS у грудні показало, що він має найвищий рейтинг громадського схвалення, випереджаючи колишнього прем'єр-міністра Едуарда Філіпа. «Я пишаюся тим, що виховав нові таланти», – сказав Макрон про Атталя наприкінці 2023 року. Уже на початку політичної кар’єри 34-річний француз відзначився виступами перед аудиторією з різних питань. Його навички спілкування та його швидке мислення імпонують багатьом французам. 

Що відомо про  Габріеля Атталя?

Габріель Атталь народився 16 березня 1989 року у Кламарі – це передмістя Парижа. Батьки були пов’язані зі світом кіно. Тато, Ів Атталь, був продюсером, працював, зокрема, з Бернардо Бертолуччі, Педро Альмодоваром та Роберто Беніньї. 2015-го помер від раку. Мати, Марі Де Куріс, також продюсувала фільми, але не художні, а так звані корпоративні, у яких діючими особами є співробітники тієї чи іншої компанії.
 
У Габріеля є три сестри. За його словами, батьки завжди підтримували його інтерес до політики, а маму він вважає своєю «рольовою моделлю». Габріель Атталь закінчив юридичний факультет Paris-Panthéon-Assas, а потім отримав ступінь магістра зі зв’язків з громадськістю в престижному Інституті політичних наук у Парижі. У 2012 році він почав працювати в Міністерстві охорони здоров'я, яке тоді очолювала Марісоль Тюренн, мати одного з його однокурсників. Вона описувала його як «розумного та чуйного», у якого попереду «чудова кар’єра та світле майбутнє». Габріель став її радником, відповідальним за зв’язки з парламентом і написання промов. Він і сам вступив у Соцпартію, але 2016-го склав партійний квиток.

У 2016 році Атталь приєднався до нової на той час партії Макрона – «Вперед», яка згодом стала «Республіка, вперед!», сьогодні  має назву «Відродження». Відтоді він стрімко піднімався сходами французької політики. У лавах «Відродження» Атал зустрів своє кохання в особі 38-річного Стефана Сежурне – євродепутата та генсека партії, який раніше був радником Макрона. Мають цивільний шлюб.

Після призначення прем'єром Габріеля Атталя його цивільний партнер Стефан Сежурне очолив МЗС
Після призначення прем'єром Габріеля Атталя його цивільний партнер Стефан Сежурне очолив МЗС
Polemia

У 2017 році Атал був обраний народним депутатом, а через рік увійшов до складу уряду як державний секретар у справах молоді. Це зробило його наймолодшим членом кабінету з початку П'ятої республіки Франції, і він обіймав цю посаду до 2020 року. У 29 років він став наймолодшим урядовцем, обійнявши посаду держсекретаря міністра освіти. З 2020 року Атталь був речником уряду, після переобрання президента Макрона ненадовго був міністром-делегатом, відповідальним за бюджет, а потім з середини 2022 року очолив міністерство освіти.  Він обіймав посаду до липня 2023 року, а потім став міністром освіти.

Читайте також: Новий прем'єр Франції має одеське коріння: що відомо про Габріеля Атталя

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: