Як позбутися похмілля та швидко протверезіти?

Як позбутися похмілля та швидко протверезіти?
Алкогольне отруєння може бути смертельним або призвести до незворотних ушкоджень мозку
фото з відкритих джерел

Розбираємо найдієвіші способи протверезіти та повернути себе в норму після гучної вечірки

Після вдалих свят, вечірок та тусовок часто настає важкий та зовсім не добрий ранок. Похмілля або він же – похмільний синдром може забрати цілий день вашого життя на відновлення організму. Тому розказуємо, як швидко позбутися похмілля.

Що таке похмілля та чому воно з'являється?

Як правило, похмілля супроводжується головними болями, втомою та нудотою
Як правило, похмілля супроводжується головними болями, втомою та нудотою

Похмілля – це такий неприємний стан, який виникає через декілька годин після вживання алкоголю, зокрема у великих дозах. Вживання алкоголю, особливо в великих дозах обумовлює ряд фізіологічних процесів в тканинах і клітинах. Через це ми маємо багато неприємних симптомів на ранок, зокрема:

  • головний біль;
  • нудота та блювота;
  • втома та слабкість;
  • сухість у роті та спрага;
  • відчуття  розбитості та дратівливості;
  • погіршення концентрації та пам'яті;
  • тахікардія;
  • тремор рук;
  • збудженість або сонливість.

Усе це є результатом дії етанолу та його продуктів розпаду, які фактично б’ють по всім системами організму.

Дегідратація організму

Алкоголь виводить з організму рідину, змушуючи людину частіше бігати в туалет, тобто призводить до дегідратації. Виникає навіть такий парадокс: людина ніби зневоднена, а води в організмі багато, навіть занадто – людина страждає через набряки.

Отруєння токсичними продуктами розпаду

Етанол (він же алкоголь) перетворюється на ацетальдегід – токсичну речовину, що подразнює слизову оболонку шлунка, провокуючи нудоту та блювоту. Далі цей ацетальдегід далі розпадається на інші токсичні продукти та органічні кислоти: ацетат, оцтова та молочна кислоти ті інші метаболіти.

Порушення обміну речовин

Алкоголь порушує вуглеводний обмін  та білковий метаболізм, призводить до дефіциту вітаміну, оскільки організм витрачає багато ресурсів на боротьбу з токсичним стресом, який отримує організм через алкоголь.

Подразнення нервової системи

Алкоголь знижує активність глутамату, нейромедіатора, який стимулює активність нервової системи, сприяючи подавленню центральної нервової системи. Через алкоголь порушується рівень серотоніну, підвищується рівень кортизолу, та відбуваються зміни в роботі нервової системи: виникає почуття провини, навіть якщо приводу для цього немає, посилена чутливість до світла, звуків, сум.

Як швидко протверезіти

Зелений чай, кава та солодкі фруктові чаї можуть допомогти почувати себе краще
Зелений чай, кава та солодкі фруктові чаї можуть допомогти почувати себе краще

Медики стверджують, що в середньому алкоголь виводиться з організму впродовж доби. Але це більше залежить від індивідуальних особливостей: стать, вік, образ життя, харчування а також кількість випитого алкоголю.

Деякі дослідження стверджують, що при великій кількості випитого алкоголю необхідно спати 8-9 годин, а якщо було випито менше — близько 4-5 годин.  Але якщо вже так сталося, що ви вже “під градусом”, але потрібно швидко протверезіти, візьміть до уваги ці декілька лайфхаків:

  • Активація кровообігу. Для цього потрібно терти вуха протягом 10 хвилин, для того, щоб кров швидше почала циркулювати і наситити мозок киснем а також можна спробувати масажування кінчика носа.
  • Випийте ароматний гарячий напій. Це може бути міцна кава, журавлинний чай або міцний зелений чай. Кава або зелений чай допоможе повернути ясність розуму, а журавлинний чай додасть трохи вітаміну C, який має антиоксидантний ефект.
  • Прийміть контрастний душ. Але уникайте сильних перепадів температури, щоб не було шоку для серця та кровоносної системи.
  • Прогуляйтеся. Можна пройтися протягом півгодини на свіжому повітрі, бажано без поспіху та швидких рухів.

Але варто розуміти, що ці способи допоможуть не стільки швидко протверезіти, скільки просто допоможуть почувати себе краще та бадьоріше. Також можна випити активованого вугілля, щоб нейтралізувати алкогольні токсини, а також таблетку аспірину та аскорбінової кислоти.   

Як вийти з похмілля швидко: дієві способи прийти в норму

Часто людини схильні боротися з похміллям алкоголем – «похмелятися», але це не шкідливо
Часто людини схильні боротися з похміллям алкоголем – «похмелятися», але це не шкідливо

Перш за все, потрібно дати організму можливість відновитися від токсичної дії винних спиртів. А також наситити його необхідними вітамінами та мікроелементами. Отже, найкращі ліки від похмілля – це:

  • Пиття рідини: негазована вода, чорний чай, м’ятний чай, вода з електролітами.
  • Вітаміни та фруктоза: особливо, якщо вживати це з фруктовими соками та фруктами (але краще уникати цитрусових, аби не дратувати шлунок).
  • Поживна їжа, краще щоб вона була нейтральною (без солі, спецій та гострих соусів) але щоб містила багато вуглеводів та білків. Можна також додати перекус крекерами та галетним печивом.
  • Часто добре допомагає розсіл з-під огірків, мочених яблук чи квашеної капусти.

Можна також посили антипохмільну терапію протизапальними препаратами, сорбентами та знеболюючими, а також не забувайте про повноцінний відпочинок.   

Які таблетки від похмілля можуть подолати синдром?

Зняти симптоми похмільного синдрому допоможуть сорбенти та знеболюючі
Зняти симптоми похмільного синдрому допоможуть сорбенти та знеболюючі

Це мають бути препарати, що нейтралізують токсини, знімають набряки та полегшують самопочуття. Такі таблетки є в кожній аптечці:

  • Аспірин – зменшує запалення та больові синдроми, а також знижує ризик головного болю та нудоти.
  • Активоване вугілля – абсорбує токсини у шлунково-кишковому тракті, запобігаючи таким чином симптоми отруєння алкоголем, такі як блювота та діарея.
  • Бурштинова кислота – сприяє відновленню печінки та захищає її клітини від пошкоджень, що можуть виникнути внаслідок вживання алкоголю.
  • Препарати магнію – відновлюють нервову систему, м’язи, знімають стрес та набряки.
  • Зорекс – дієвий засіб при алкогольній інтоксикації, усуває симптоми отруєння, сприяє швидкому відновленню після нього та чинить додаткову гепатопротекторну дію.
  • Регідрон – рекомендується при похміллі для відновлення втрачених рідини та електролітів, таких як натрій та калій, які були втрачені внаслідок вживання алкоголю.

Препарати від похмілля варто також вживати помірковано, щоб не страждати потім після побічних ефектів.

Як уникнути похмілля: основні правила перед застіллям

Для того, щоб уникнути похмілля, обмежуйте вживання алкоголю
Для того, щоб уникнути похмілля, обмежуйте вживання алкоголю

Власне, не існує таких доз алкоголя, які не чинили б шкоди на організм і єдиний спосіб уникнути шкідливих ефектів — просто не вживати алкоголь. Але якщо у вас таки намічається застілля, то можна дотримуватися цих нескладних правил:

  1. Обмежте кількість алкоголю, яку ви споживаєте. Пам'ятайте, що рекомендована норма споживання алкоголю для дорослих — це один напій на день для жінок і до двох напоїв на день для чоловіків.
  2. Їжте перед вживанням алкоголю, особливо їжу, що багата на білки та жири, може допомогти повільніше всмоктуванню алкоголю в кров.
  3. Пийте більше води, щоб зменшити рівень алкоголю в організмі та пом'якшити наслідки похмілля.
  4. Не пийте на голодний шлунок, адже це може призвести до швидкого поглинання алкоголю, що може зробити похмілля більш вираженим.
  5. Вибирайте алкоголь високої якості і уникайте дешевих алкогольних напоїв, які можуть містити додаткові шкідливі речовини.
  6. Обмежте споживання алкоголю та виділіть час для його відновлення організмом.

Легких та приємних вам ранків та лише приємних спогадів після вечірок та свят!

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: