Очільник Львівщини Олег Синютка: Терпець в людей уривається - вони виносять сміття на дороги

Очільник Львівщини Олег Синютка: Терпець в людей уривається - вони виносять сміття на дороги
Губернатор Львівщини Олег Синютка. Фото Варіанти
Фото: varianty.lviv.ua

«На моїй вулиці сміття вивозять...»

Сміттєвий колапс у Львові знову у топі новинних стрічок. Найгострішою проблемою західної столиці останній рік переймається уся країна. Як відомо, у місті назбиралося вже понад 8,5 тисяч тонн відходів, які просто нікуди вивозити. Мер Львова та лідер «Самопомочі» Андрій Садовий звертався до уряду із проханням оголосити місто зоною надзвичайної екологічної ситуації. Та у відповідь отримав звинувачення від прем’єр-міністра у неспроможності або небажанні вирішити проблему.

У виконавчій владі заявляють, що Садовому неодноразово надавалася допомога у вивезенні сміття з міста. Зі свого боку соратники Садового розповідають, що правоохоронні органи та влада залякують мерів міст та забороняють їм приймати львівське сміття. Лідер парламентської фракції Олег Березюк розповів в інтерв’ю «Главкому», що сміттєва проблема загострилася після того, як президент та прем’єр побачили свіжі рейтинги. «Чому вони загострили зараз так боротьбу і це знущання над людьми? Тому що вони пару тижнів тому побачили нові соціологічні дослідження, побачили, що вперед вириваються «Самопоміч» і «Батьківщина», а вони - партія влади - падають. І тому вони вирішили деспотичним способом боротися», - пояснив Березюк, який учора оголосив голодування у зв’язку із сміттєвим колапсом.

Зі вчора депутат сидить під Адміністрацією президента (Порошенко в цей час, як відомо, перебуває у Вашингтоні). Підтримати Березюка приходять його однопартійці із «Самопомочі». А заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд на знак солідарності слідом теж оголосила голодування. «Я хочу сьогодні підтримати Олега Березюка, - заявила вона, звертаючись до депутатів із парламентської трибуни. - І я приєднаюся до нього, я буду поруч з ним голодувати для того, щоби спробувати захистити людей від вашого свавілля». Сироїд також закликала мешканців Львова об’єднати зусилля і звернутися до президента із проханням звільнити главу облдержадміністрації (Олега Синютку), який, за її словами, «виконував і видавав злочинні накази». Ще пізніше до «голодного» протесту доєднався і нардеп від «Самопомочі» Тарас Пастух.

У Львівській обладміністрації натомість винними у сміттєвому колапсі вважають міську владу. Там навіть вирішили затролити команду Садового в особливо «вишуканий» спосіб. Керівник управління внутрішньої та молодіжної політики обладміністрації на ім’я Ольга... Березюк взяла відпустку за власний рахунок та вийшла голодувати під Ратушу. «Я оголошую голодування. Якщо в ХХІ столітті це єдиний спосіб донесення інформації, то нехай буде так. Я хочу звернути увагу людей на те, що за політичними маніпуляціями приховується звичайна безгосподарність Львівської міської ради», - зазначила Березюк, потроливши свого однофамільця-депутата не лише «голодуванням у відповідь», а його ж словесними оборотами (як про ХХІ сторіччя). Вона також повідомила, що сидітиме тут, доки Садовий не розпочне реальних кроків для вирішення сміттєвої проблеми.

Губернатор Львівщини Олег Синютка переконує «Главком», що пані Березюк діяла без його вказівок, а він навіть намагався відмовити її від такого вчинку. Проте так само, як і голодувальниця, провину за купи непотребу по усьому Львову керівник області поклав на безгосподарну міську владу. А у діях «Самопомочі» в парламенті губернатор побачив більше піару, аніж бажання щось вирішити.

53_01

Пане Олеже, наскільки ситуація у Львові зі сміттям є критичною? І чому скандал навколо цієї проблеми так загостривася саме зараз?

Ситуація у Львові, насправді, є складною. Тому що внаслідок безгосподарності міська влада не справляється з вивозом відходів з території міста. Сьогодні є загроза для мешканців. І тому, напевно, не вміючи і не маючи здібностей організувати таку роботу, міська влада просто намагається перевести проблему в політичну площину.

Ви говорите про загрозу для мешканців. Мова про спекотну погоду?

Потенційно нагромадження великої кількості сміття може сприяти розповсюдженню кишкових та інших інфекцій. Ніколи сміття не було безпечним, тим паче, коли воно нагромаджене в багатотисячному місті.

У Львові, з огляду на накопичення сміття та підвищення температури повітря, надзвичайно високий ризик спалаху кишкових інфекцій. «Спостерігаючи за динамікою вивезення і нагромадження відходів, а також з огляду на підвищення температури повітря, маю заявити, що в місті надзвичайно високий ризик спалаху кишкових інфекцій», - повідомив начальник управління охорони здоров'я Львівської міської ради Володимир Зуб на засіданні міської комісії з питань надзвичайних ситуацій. Він також зазначив, що «ризик здоров'ю жителів Львова ще не був таким високим». «Якщо ми не забезпечимо регулярного та постійного вивезення сміття, то нас можуть чекати дуже неприємні наслідки», - наголосив Зуб.
На вчорашньому засіданні Львівської міської комісії з питань надзвичайних ситуацій було прийнято повторне звернення до голови Львівської обласної державної адміністрації, секретаря РНБО, Кабінету міністрів, голови Верховної Ради і президента України про погіршення ситуації у Львові у зв'язку з невивезенням твердих побутових відходів, оскільки перше звернення залишилося без реакції.
В.о. голови МОЗ Уляна Супрун під час обстеження переповнених сміттєвих майданчиків вже заявила, що на даний час не бачить потреби в оголошенні у Львові надзвичайної екологічної ситуації через проблеми з вивезенням сміття.

Ті, хто приїздить до Львова, відмічають: центр міста чистий. Тобто якісь райони прибирають, а якісь - ні?

На сьогодні третина сміттєвих майданчиків переповнена. Подекуди сміття не вивозиться вже тижнями.

Якою є реакція на цю ситуацію мешканців міста? Лідер фракції «Самопомочі» Олег Березюк, який оголосив голодування, в інтерв’ю «Главкому» розповів, що Львів сьогодні «має довіру людей, які терпляче ставляться до проблеми і все розуміють». Чи дійсно серйозного напруження в місті, серед мешканців немає?

Я бачу, що терпець в людей вже вривається. Тому що останніми тижнями люди просто виносять сміття на проїжджу частину, перекривають дороги в тих місцях, де сміття довго не вивозиться. Вчора була перекрита вулиця Глибока, перекривалась також, наприклад, вулиця Наукова. Це все виникає спонтанно як протест проти бездіяльності міської влади.

Словом, не можу сказати, що сьогодні люди не протестують. І я однозначно на стороні людей, розумію їх.

Де ви особисто у Львові живете? Там сміття вивозиться?

На моїй вулиці зараз вивозять сміття. Але раніше і там було нагромадження сміття. Це я про вулицю Чернігівську.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляє, що Львів отримав необхідну допомогу. Проте, з іншого боку озвучується інформація, що представники влади та правоохоронні органи навпаки залякують мерів інших міст: вимагають не приймати львівське сміття, виводити на протести людей, блокувати машин зі сміттям і так далі... То чи можна звинувачувати у проблемі лише мера міста?

Це відверта брехня, яка лунає із «Самопомочі», і вона вже переходить будь-які межі здорового глузду. Є кілька рішень комісії з надзвичайних ситуацій, де зафіксовано, що під час засідання комісії представники міської влади не змогли навести жодного факту реального блокування. Після засідання комісії окремим пунктом було звернення до міста надати такі факти блокування - жодного факту надано не було. Тобто це політичний піар і бажання бути ображеними, це дозволятиме отримувати політичні дивіденди. Але заручниками у цій ситуації є просто звичайні мешканці.

Як часто ви спілкуєтеся з Садовим, який раніше був вашим керівником?

З Садовим я спілкуюсь якщо не щодня, то через день.

Вчора мав розмову, висловив свій протест і занепокоєння тим, що фракції «Самопомочі» у різних населених пунктах не підтримують рішення про прийом сміття зі Львова на свої полігони. І приклад цьому - ситуація в Миколаєві (Львівська область. - «Главком»). Там у міськраді фракція «Самопомочі» не дала фактично жодного голосу і фактично провалила рішення про вивезення сміття з території Львова на території полігону у Миколаєві. А не вистачило за це рішення одного голосу.

Це все велика політична вистава. Один член парламентської фракції оголошує голодування для того, щоб спонукати вивезення сміття. Щоправда, не зрозуміло, а хто ж це повинен робити, окрім міського голови. А інші члени цієї ж сили не голосують за потрібні рішення, і це сміття не вивозиться. Отакий сюрреалізм.

Що Садовий відповів вам на ваші зауваження?

Він відповідає, що буде говорити із представниками своєї фракції, що він не керує цими всіма людьми.

Як відомо, міський голова Львова Андрій Садовий у вівторок, 20 червня, поїхав до Миколаєва (Львівської області), щоб зустрітися з мером міста Андрієм Щебелем та депутатами фракції «Самопоміч». «Таке рішення Андрій Садовий прийняв після учорашньої сесії Миколаївської міськради, на якій депутати провалили розгляд питання про прийом львівського сміття. Сесія розглядала питання про прийом на місцевий полігон 40 тонн львівського сміття. Однак для позитивного ухвалення цього рішення забракло лише одного голосу. Як виявилось, усі троє депутатів фракції «Об’єднання «Самопоміч» не проголосували за це рішення – депутатка Ірина Кобрин утрималась від голосування; Богдан Ткач не прийшов на сесію; Володимир Климюк – вийшов із сесійної зали перед голосуванням», - йдеться у повідомленні Zaxid.net.
Повторне голосування за надання згоди на прийом непотребу зі Львова у Миколаївській міськраді повинно відбутися завтра, 21 червня.

Але ця ситуація виникла ж не вперше. Така сама ситуація була в Червонограді (Львівська область. - «Главком»), коли міська рада Червонограда голосувала питання про прийом сміття з території міста Львова. Фракція «Самопомочі» там це питання не підтримала. Тобто виглядає так, що йде спеціальне нагнітання політичної ситуації, заручником якого зроблено мешканців Львова.

Свого роду відповідь голодуванню Олега Березюка дала ваша підлегла - керівник управління внутрішньої та молодіжної політики Львівської облдержадміністрації Ольга Березюк. Вона теж оголосила голодування - вийшла під Ратушу та заявила, що сидітиме там, доки Садовий не почне вирішувати сміттєву проблему. Це вже схоже на тролінг Садового і його голодувальників...

Оля заходила до мене перед тим, як публічно повідомити про це рішення. Я її відмовляв від цієї ідеї, бо не вважаю, що вона на шкоду своєму здоров’ю зможе вирішити проблему. Але це її громадянська позиція, це позиція сильної людини. І коли вона сьогодні зранку прийшла із заявою про відпустку за власний рахунок, я її підписав. Врешті-решт, це її позиція. І я вважаю її достойною.

Катерина Пешко, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: