Більше тисячі компаній покинули Каталонію після початку кризи

Більше тисячі компаній покинули Каталонію після початку кризи
Прапори Іспанії та Каталонії

Серед фірм, що покинули Каталонію, - виробник ігристих вин Codorníu

Після загострення кризи в Каталонії на початку жовтня 1185 фірм перенесли свою штаб-квартиру в інші регіони Іспанії. Тільки за один день 19 жовтня офіційно змінили місце реєстрації 268 компаній, повідомило в п'ятницю, 20 жовтня, відомство в Мадриді, що веде реєстр юридичних осіб.

Серед цих фірм - виробник ігристих вин Codorníu, виробник макаронних виробів Pastas Gallo і іспанський підрозділ швейцарського страхового концерну Zurich. Фактичне місце розташування більшості з цих компаній поки залишиться в Каталонії.

Влада Каталонії всупереч забороні офіційного Мадрида провели 1 жовтня референдум про незалежність від Іспанії. За даними регіональної адміністрації, явка на плебісциті склала близько 43 відсотків, з яких понад 90 відсотків висловилися за незалежність.

10 жовтня депутати парламенту Каталонії, спираючись на підсумки референдуму, взяли документ про незалежність республіки. Зокрема, в ньому було зазначено: «Ми започатковуємо каталонської республіку як незалежної і суверенної держави». Глава каталонської регіональної адміністрації Карлес Пучдемон підписав цю декларацію, заявивши при цьому, що мова йде про «символічному» проголошення незалежності, а документ є декларацією про наміри.

Мадрид зажадав від глави каталонського уряду Карлеса  Пучдемона пояснити, що означає підписана ним декларація незалежності Каталонії. Однак каталонський лідер у листі до прем’єр-міністра Іспанії не надав чіткої відповіді.

Міністр внутрішніх справ Іспанії Хуан Ігнасіо Зойдо заявляв, що уряду країни «доведеться вжити заходів», якщо Каталонія не внесе ясності щодо незалежності регіону.

На суботу, 21 жовтня, заплановане спеціальне засідання уряду Іспанії, на якому планується позбавити Каталонію автономії. Це уряду дозволяє зробити 155 стаття конституції країни.

Раніше керівництво Каталонії на чолі з Карлесом Пучдемоном погрожувало проголосити незалежність від Іспанії в односторонньому порядку, якщо уряд у Мадриді позбавить регіон статусу автономії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: