Екс-міністр економіки не радить владі тішитися ростом аграрного виробництва

Екс-міністр економіки не радить владі тішитися ростом аграрного виробництва
Екс-міністр економіки Роман Шпек
Фото: Станіслав Груздєв / «Главком»

Велика частка сільськогосподарського виробництва у ВВП України у порівнянні із високорозвиненими країнами не є ефективною з точки зору використання потенціалу науково-технічного прогресу. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів голова Незалежної асоціації банків України, екс-міністр економіки Роман Шпек.

«Якщо подивитись частку сільськогосподарського виробництва у високорозвинених країнах, це 2-4%. У нас цей показник значно більший. Але там що, голодують? Ні. Там все є, і вітчизняні продукти, і імпортовані. Просто вони використовують можливості науково-технічного прогресу для розвитку нових бізнесів, сервісів. От Японія не виробляє літаки, але ж літаки у них є. Ми повинні робити не все, ми повинні робити те, що можемо зробити краще і дешевше. І на цьому ми можемо заробити», - наголосив фахівець.

Шпек відзначив, що натомість мільярдери в Україні заробили свої статки шляхом експлуатації державних підприємств та контролю над грошовими потоками. За його словами, така ситуація блокує приватизацію.

«Варто просто подивитися на те, скільки людей стали мільйонерами та мільярдерами на експлуатації державних підприємств? Це ж контроль за потоками: туди завели по одній ціні – вивели по іншій... І всі розповідають, що не можна задешево продати підприємство, і крадуть-крадуть вже більше 25 років. Розумні німці прийшли в Східну Німеччину, вклали туди величезні гроші, але бачать, не вистачає, і кажуть: ось це за одну марку бери. Все! І держава загалом виграла, бо люди мають роботу, підприємство сплачує податки. А у нас не дають нічого приватизувати, але контролюють. Одна енергетична компанія не пішла, друга не пішла, третя не пішла, Одеський припортовий завод не пішов... Нарешті, вирішили цирк приватизувати і кіностудію Довженка. Ото велика ж приватизація!», - зазначив він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: