Лікарчук: У нас немає жодної державної перукарні, але ми досі за державні кошти готуємо перукарів

Лікарчук: У нас немає жодної державної перукарні, але ми досі за державні кошти готуємо перукарів

Ігор Лікарчук впевнений, що треба зробити так, щоб профтехучилища боролися між собою за право отримати кошти на підготовку кадрів

Колишній керівник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук в інтерв’ю «Главкому» заявив, що в нашій державі досі перукарів готують за державним замовленням, хоча в країні давно вже нема державних перукарень.

«У нас у державі немає жодної державної перукарні. Але за кошти Держбюджету  готуємо перукарів. Не знаю, чи державі потрібна така сила-силенна операторів комп’ютерного набору, але ми їх активно  готуємо у профтехучилищах. От ви чи я вчились у профтехучилищі, щоб набирати текст на комп’ютері? Сьогодні кожна людина це вміє робити і так. Але ні - ми готуємо їх у профтехучилищах за кошти державного бюджету. Зате не готуємо там токарів, фрезерувальників, столярів. Бо готувати нікому. Я подивився нещодавно свіжий підручник для профтехосвіти, який написаний за редакцією одного з наших академіків Національної академії педнаук: «Беремо відро, кидаємо розчин, мішаємо лопатою». Це в першій чверті ХХІ століття!», - розповів Лікарчук.

Він зазначив, що неодноразово міністрам освіти давав кілька пропозицій щодо реформування системи профтехосвіти.  «Вони болючі, соціально непопулярні, але, якщо їх реалізувати, то реформи в системі професійної освіти розпочнуться. По-перше, бюджетні гроші (не має значення з якого бюджету: державного, місцевого, приватного) мають виділялися не на утримання профтехучилища, а сплачуватися за підготовку конкретного фахівця. Кожна освітня послуга повинна мати вартість і споживчу вартість», - підкреслив Лікарчук.

«По-друге, треба зробити так, щоб профтехучилища боролися між собою за право отримати кошти на підготовку кадрів.  Має бути створено реальну конкуренцію на ринку надання послуг із підготовки робітничих кадрів. Натомість, у нас сьогодні конкуренція в тому, хто з директорів ПТНЗ спритніше зможе випросити кошти в МОН чи на місці», - додав колишній керівник Українського центру оцінювання якості освіти.

Нагадаємо, минулого тижня Печерський суд обрав для Ігоря Лікарчука запобіжний захід - місяць домашнього арешту. Цей захід діятиме до кінця терміну досудового розслідування, яке закінчується 28 липня. Проти колишнього керівника Центра оцінювання якості освіти висунули обвинувачення за низкою статей Кримінального кодексу, включно зі створенням злочинного угруповання, втручанням в результати ЗНО, привласненням бюджетних коштів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: