Міністр агрополітики визнав, що тваринники сьогодні знаходяться у скрутному становищі

Міністр агрополітики визнав, що тваринники сьогодні знаходяться у скрутному становищі

В міністерстві працюють над програмою прямих дотацій для тваринників

Міністр аграрної політики Тарас Кутовий в інтерв’ю «Главкому» назвав запланований на 4 жовтня страйк аграріїв політичною подією і висловив бажання подивитися, хто на нього вийде. Втім, він зазначив, що чудово розуміє сьогоднішні проблеми фермерів, зокрема сам готовий до діалогу з страйкарями.
«Якщо говорити про ключову вимогу – повне повернення спецрежиму - то ця теза дуже складна для виконання. Якщо, наприклад, говорити про спецрежим для тваринників, то це дискусія предметна. Бо за рахунок ситуації на зерновому ринку (зросли ціни), відбулось підвищення собівартості кормів. Тваринники сьогодні фактично опинилися в ситуації, коли собівартість зростає, а ціна на кінцевий продукт стоїть на місці, а ринок не дає можливості динамічно збільшувати споживання. Тваринники, дійсно, у складному становищі. Тому один з напрямків, над яким працюють в міністерстві, - так прописати програму підтримки, щоб втрати, які матимуть тваринники, компенсувати за рахунок прямих дотацій», - зазначив міністр.
При цьому мова не йде про так званий спецрежим , адже про його скасування йдеться у Меморандумі з МВФ.
«Ми просто шукаємо вихід. Наприклад, додаткові кошти на вироблений літр молока. Але тут вже виникає питання: яке ми молоко підтримуємо? Все? Чи екстра якість? Чи підтримуємо бабусю/дідуся – одноосібника? Якщо підтримуємо м'ясо, то тільки те, яке офіційно на забій йде, чи й подвірний забій? Зміна умов державної підтримки тягне за собою багато складнощів, але я налаштований на зміни. Бо державна підтримка існувала завжди, але вона не була ефективною для переважної кількості гравців на ринку. 86% всіх суб’єктів господарювання в агрогалузі – це суб’єкти, що мають до 500 гектарів. І якраз цей прошарок аграріїв не отримував допомогу в тому обсязі, в якому вони мали б її отримувати», - розповів про ситуацію Кутовий.
«Словом, будемо дискутувати. Але мені би хотілося, щоб це були фахові дискусії, а не розмова, в якій один одного не чують, і ніхто не хоче знайти рішення, - додав він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: