Рада може запровадити кримінальну відповідальність за домашнє насильство

Рада може запровадити кримінальну відповідальність за домашнє насильство
Домашнє насильство

Домашні тирани можуть отримати термін за ґратами

Верховна Рада України планує ввести кримінальну відповідальність за примушування до вступу у шлюб та домашнє насильство. Відповідний законопроект №4952 підтримали 244 нардепа.

За домашнє насильство передбачатиметься кримінальна відповідальність. Зокрема, пропонується передбачити, що домашнє насильство, тобто умисне систематичне скоєння фізичного, психологічного чи економічного насильства по відношенню до теперішнього чи колишнього подружжя, яке призводить до фізичних страждань або втрати працездатності, карається громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до шести місяців, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

При цьому пропонується також ввести кримінальну відповідальність за примушення до шлюбу. Так, проектом закону передбачається, що примус до вступу в шлюб або заманювання з цією метою особи на територію іншої держави передбачає арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Наголосимо, що особам, які скоїли домашнє насильство, суд може заборонити перебування у місці спільного проживання з потерпілою особою або заборонити наближатися на певну відстань до місця проживання потерпілої особи, а також заборонити телефонні розмови та контактувати через третіх осіб.

Крім того, пропонується передбачити, що примус особи без її згоди до вчинення актів сексуального характеру з особою, від якої потерпіла особа є матеріально або службово залежною, передбачає штраф до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тисяч гривень) або обмеження волі до двох років. Винним заборонять жити та спілкуватися з потерпілими.

Зазначимо, під час обговорення нардепи вирішили залучити до підготовки законопроекту до другого читання представників Всеукраїнської ради церков і внесли виправлення щодо вилучення з тексту документа згадок про сексуальну орієнтацію.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: