У Литві стурбовані: Кремль уже почав пропагандистську кампанію і от-от вторгнеться

У Литві стурбовані: Кремль уже почав пропагандистську кампанію і от-от вторгнеться
«Зелені чоловічки» в Криму

Литовці побоюються, що Росія прийде їх «захищати»

Росія просуває фальшиву легенду, що заперечує право балтійських держав на існування, заявили високопоставлені литовські чиновники газеті The Guardian. На їхню думку, ця пропагандистська історія має тривожну подібність до того, як Кремль обґрунтовував анексію Криму в 2014 році.

Міністр оборони Литви Раймандас Каробліс і службовці з військового відділу стратегічних комунікацій розповіли, що вони дуже стурбовані російською кампанією дезінформації, спрямованої на дестабілізацію ситуації в регіоні. «Росія становить загрозу, – стверджує Каробліс. – Вони кажуть, що наша столиця, Вільнюс, не повинна належати Литві, бо між Першою і Другою світовими війнами вона була окупована Польщею. Зрозуміло, цю історію Росія використовує як привід».

За словами посадовця, пропаганда поширюється через агентство Sputnik, що фінансується Кремлем, і частково за допомогою телебачення. «Лунають такі думки, що Клайпеда (третє за величиною місто Литви – Ред.) ніколи не належало Литві і що це був подарунок Сталіна після Другої світової війни. Проводяться реальні паралелі з анексією Криму... Ми говоримо про небезпеку територіальної цілісності Литви», – додав керівник військового відомства.
У свою чергу сержант Томас Сепоніс з відділу стратегічних комунікацій розповів, що його команда займалася моніторингом інформаційних диверсій РФ і виявила їх схожість з пропагандистськими кампаніями, які Москва проводила в Україні. Литва побоюється, що таке переписування історії може мати на меті підготовку ґрунту для можливого вторгнення із застосуванням конвенційної зброї.

За словами Сепоніса, російські функціонери вклали багато часу і енергії у створення кримського пропагандистського міфу, який включав відродження терміну з царської епохи «Новоросія», що використовується пропагандистами для опису районів Східної України. «Це слівце було використано Путіним в 2014 році під час виступу, покликаного підтвердити право Москви застосувати військову силу проти сусіда, однак російські політичні кола почали вживати його ще 10 років тому… У 2003 році, коли вони вперше заговорили про Новоросію, ніхто навіть не звернув уваги на ці коментарі, але тепер ми можемо поглянути на історію і вивчити ці матеріали», – заявив Сепоніс.

За словами литовського військового, подібні кампанії циркулюють як на телебаченні, так і в соціальних мережах: кремлівські діячі ставлять під сумнів право Литовської Республіки на існування і намагаються переконати аудиторію в тому, що в цій балтійській країні нібито пригнічуються права російськомовного населення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: