Уряд Іспанії позбавив влади Пучдемона, що хотів незалежності Каталонії

Уряд Іспанії позбавив влади Пучдемона, що хотів незалежності Каталонії

Рішення ухвалено згідно зі статтею 155 Конституції Іспанії

Центральний уряд Іспанії на спеціальному засіданні у суботу, 21 жовтня, вирішив відсторонити від влади уряд Каталонії на чолі з Карлесом Пучдемоном, а також розпустити регіональний парламент. Про це по заявив прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой після засідання.

За його словами, це рішення ухвалено згідно зі статтею 155 Конституції Іспанії, яка дозволяє центральному уряду вжити примусових заходів щодо виконання автономним регіоном своїх конституційних зобов'язань. Основна мета цих заходів - проведення у Каталонії дострокових виборів протягом найближчих шести місяців. «Я хочу, щоб вибори відбулись якнайшвидше», - сказав Рахой.

Перед засіданням уряд Іспанії оприлюднив офіційне пояснення щодо обмеження автономії регіону, повідомило видання La Vanguardia. Зокрема, цілями уряду є «відновлення конституційного порядку і законності», забезпечення «інституціонального нейтралітету», збереження «соціального добробуту і економічного зростання» і забезпечення «прав і свобод всіх каталонців».

Напередодні уряд Іспанії домовився з представниками опозиції про проведення в Каталонії дострокових місцевих виборів. Йдеться про можливий захід у надзвичайному пакеті заходів з тимчасового запровадження прямого управління регіоном. Вибори можуть відбутись у січні наступного року.

Нагадаємо, влада Каталонії всупереч забороні офіційного Мадрида провели 1 жовтня референдум про незалежність від Іспанії. За даними регіональної адміністрації, явка на плебісциті склала близько 43 відсотків, з яких понад 90 відсотків висловилися за незалежність.

10 жовтня депутати парламенту Каталонії, спираючись на підсумки референдуму, взяли документ про незалежність республіки. Зокрема, в ньому було зазначено: «Ми започатковуємо каталонської республіку як незалежної і суверенної держави». Глава каталонської регіональної адміністрації Карлес Пучдемон підписав цю декларацію, заявивши при цьому, що мова йде про «символічному» проголошення незалежності, а документ є декларацією про наміри.

Мадрид зажадав від глави каталонського уряду Карлеса  Пучдемона пояснити, що означає підписана ним декларація незалежності Каталонії. Однак каталонський лідер у листі до прем’єр-міністра Іспанії не надав чіткої відповіді.

Міністр внутрішніх справ Іспанії Хуан Ігнасіо Зойдо заявляв, що уряду країни «доведеться вжити заходів», якщо Каталонія не внесе ясності щодо незалежності регіону.

Раніше керівництво Каталонії на чолі з Карлесом Пучдемоном погрожувало проголосити незалежність від Іспанії в односторонньому порядку, якщо уряд у Мадриді позбавить регіон статусу автономії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: