Юрист: Не треба розраховувати, що роботу наших слідчих зробить прокурор у Гаазі

Юрист: Не треба розраховувати, що роботу наших слідчих зробить прокурор у Гаазі

МКС роглядатиме справу Майдану значно довше, аніж національні інстанції

Президент Європейського комітету з питань запобігання катуванням, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню Микола Гнатовський в інтерв'ю «Главкому» заявив, що не треба розраховувати, що роботу наших слідчих зробить шановна пані з Гамбії, яка працює прокурором МКС, та кілька її помічників. 

«Я у меншості серед українських експертів, бо дещо скептично ставлюся до самої ідеї залучати до цієї справи МКС. Але я розумію наші емоції: ми всі хочемо правосуддя, ми не довіряємо національним слідчим та судовим органам. Йдеться про велику кількість вбитих людей. Причому вбивства вчинені або державою, принаймні за наказом тих осіб, які на той час керували державою, або скажімо, держава там суттєво задіяна. У будь-якому разі держава повинна ефективно розслідувати, адже йдеться про право на життя, що закріплено в Європейській конвенції з прав людини та інших міжнародних договорах. Основний обов’язок держави – організувати ефективне розслідування і притягнення винних до відповідальності», - розповів Гнатовський.

За його словами, що таке ефективне розслідування дуже чітко пояснив Європейський суд з прав людини: розслідування має бути швидке, повне, всебічне, і має бути кримінальна відповідальність винних.

«Цього в Україні досі не зроблено. І ніяких задовільних результатів ця робота не принесла, є незначні непереконливі повідомлення, що намагаються когось притягнути до відповідальності. Свого часу для того, щоб допомогти Україні розслідувати ці злочини, генсеком Ради Європи було створено Міжнародну дорадчу групу, яка проаналізувала проблеми з нашим розслідуванням і вказала, що воно недостатньо ефективне. Були відповідні звіти цієї групи, але виглядає так, що Україна не зробила з нього висновків. Натомість вкотре декларується, що ось «гаазький трибунал» всіх покарає. По-перше, немає ніякого «гаазького трибуналу», по-друге, МКС за визначенням не може розслідувати ці злочини краще за українські інституції», - зазначив юрист.

Гнатовський пояснив, що МКС може оперувати тільки тією інформацією, яку в ході розслідування дадуть українці.

«У МКС не такі великі сили, не треба його уявляти якимось суперменом. Питання, чому МКС має розглядати справу Майдану, а не Україна? Відповідають так: мовляв, у нас суди та прокуратура «недолюстровані», а от якщо МКС візьметься, то Януковича швидше видадуть. Ні, не буде швидше. Хоча б тому, що МКС буде цю справу розглядати значно довше, аніж національні інстанції. Ми знаємо, що Росія не має наміру видавати осіб, яких ми тут визнаємо винними чи звинуватимо в цих злочинах. Але якщо цих осіб буде вимагати МКС, то також у Росії немає жодних зобов’язань їх передавати до Гааги. Мене дивує, що ми від самого початку свою власну державу, свої слідчі органи, судову систему множимо на нуль. Навіть якщо цього всього не існує, то ці органи і державу треба створювати. Ми не можемо розраховувати, що за нас буде робити роботу шановна пані з Гамбії, яка працює прокурором МКС, та кілька її помічників. Це несерйозно!» - підкреслив президент Європейського комітету з питань запобігання катуванням, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

«Я ще раз хочу нагади, що МКС не всі злочини розглядає. Вбивства, навіть достатньо масові, не обов’язково потрапляють під юрисдикцію МКС. Це мають бути злочини проти людяності або воєнні злочини. У справі Майдану не йдеться про воєнні злочини. Злочини проти людяності передбачають широкомасштабний або систематичний напад на цивільне населення. Ми можемо сказати, що злочини проти людей на Майдані були широкомасштабними або систематичними нападами на цивільне населення? Мої колеги кажуть, що можемо, але я не переконаний, що з точки зору міжнародного кримінального права можна говорити про широкомасштабність та систематичність. Я не стверджую, що численні вбивства та викрадення людей не є злочином. Це страшні злочини, які потребують найсуворіших заходів кримінально-правового реагування! Але чи буде це виправданим, щоб МКС цим займався? Прокурор МКС з нами повелася дуже обережно і делікатно, сказавши рік тому, що вона поки не бачить широкомасштабності та систематичності. Бачить вбивства та викрадення людей, але не бачить масштабу, який виправдовував би включення МКС. Звичайно, прокурор наголошує, що якщо вона отримає такі докази, то перегляне своє рішення. Дуже багато вкладено зусиль адвокатами Майдану, щоб дати таку інформацію і показати, що це не тільки Київ постраждав, а й регіони. Але цього року прокурор у звіті лише каже, що надійшла нова інформація, вивчаємо. От і все», - резюмував Гнатовський.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: