ЗМІ: У Берліні Меркель час від часу виходила з Порошенком «на 5 хвилин»

ЗМІ: У Берліні Меркель час від часу виходила з Порошенком «на 5 хвилин»
Зустріч «нормандської четвірки»

Порошенко наполягав, що спочатку треба вирішити питання з контролем російсько-української ділянки кордону, а вже потім говорити про вибори, а його колеги переконували в іншому

Російське видання «Коммерсант» оприлюднило нові деталі переговорів лідерів «нормандської четвірки» у Берліні.

Зокрема, видання заперечує повідомлення ЗМІ про те, що президент України Петро Порошенко та президент Росії Володимир Путін не потиснули один одному руки перед початком засідання у «нормандському форматі».

«Треба сказати, що Володимир Путін, з'явившись в переговорній кімнаті, легко привітався з Петром Порошенком. Той сидів до нього спиною і міг, напевно, зробити вигляд, що не помічає російського президента, але не став і одразу подав йому руку», - йдеться у матеріалі видання.
Також, за даними «Коммерсанта», помічник Путіна Владислав Сурков, який на пару днів став раптом в'їзним в ЄС, вранці перед «нормандською зустріччю» зустрічався з німецьким і французьким колегами: вони, пише видання, працювали над «дорожньою картою», яку потім представили президентам. «У цій карті були названі конкретні терміни виконання всіх невиконаних мінських домовленостей, і карта ця стала величезним головним болем Петра Порошенка, який на переговорах переконував колег, що терміни треба переписувати, бо він просто не зможе їм відповідати», - пише «Коммерсант».
Переговори, які тривали майже п'ять годин, за даними «Коммерсанта», час від часу заходили в черговий глухий кут. «Порошенко наполягав, що спочатку треба вирішити питання з контролем російсько-української ділянки кордону, а вже потім говорити про угоду про амністію, про вибори в Луганській та Донецькій областях і про їх особливий статус. У відповідь на це в якийсь момент вже всі троє його колег, перебиваючи один одного, говорили йому, що в мінських угодах записано зовсім інше, а Петро Порошенко все-таки знаходив в собі сили наполягати на своєму», - пише російське видання.
«І коли в черговий раз здавалося, що все знову рухнуло, Ангела Меркель вставала, брала Петра Порошенка під руку, вимовляла два заповітних слова - «Five minutes...» - і вела Петра Порошенка в кут, де щось гаряче пояснювала йому ці ж п'ять хвилин. Повертався він за стіл поступливою людиною, погоджувався з усіма, а ще через кілька хвилин все починалося заново», - повідомляє «Коммерсант».
Видання стверджує, що «у якийсь момент Ангелу Меркель охопив, очевидно, справжній відчай, і вона сказала, звертаючись до французького президента: «Якими ж успішними були переговори в Парижі! І наскільки все не рухається з місця зараз! Чому ми говоримо про одне й те ж ?! Париж був результативним, а Берлін всі будуть пов'язувати з повним провалом! Я не можу цього допустити! Давайте домовлятися!». І все починалося знову».

Нагадаємо, 19 жовтня відбулась зустріч глав держав у «нормандському форматі» (Україна, Німеччина, Франція, Росія) в Берліні (Німеччина).

Переговори вели президент Петро Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, президент Росії Володимир Путін і їхні делегації.

Зустріч завершилася о 00:15 четверга за Києвом.

Почалися переговори з півгодинним запізненням через затримку російської делегації. Планувалося, що зустріч у Берліні щодо України завершиться вже о 22:00 за київським часом. На зустрічі Порошенко не потиснув руки Путіну.

Президент України Петро Порошенко повідомив, що Росія підтримала розміщення поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.

Як заявив радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, на сьогодні існує високий ризик вторгнення Російської Федерації в Харківську область.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: