Міжнародний кримінальний суд: Події в Криму – це війна (ЗВІТ)

Міжнародний кримінальний суд: Події в Криму – це війна (ЗВІТ)

Оприлюднено щорічний звіт попереднього розслідування прокурора Міжнародного кримінального суду подій останніх двох років в Україні

Міжнародний кримінальний суд розцінює ситуацію в аннексованому Криму як міжнародний збройний конфлікт між Україною і Росією. Про це йдеться у щорічному звіті попереднього розслідування прокурора Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда. Документ датовано 14 листопада. Його повний текст публікує «Главком».

«Ситуація на території Криму і Севастополя рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною і Російською Федерацією. Цей міжнародний збройний конфлікт почався не пізніше 26 лютого, коли Російська Федерація задіяла особовий склад своїх збройних сил для отримання контролю над частинами території України без згоди уряду України», – сказано у звіті Гаазького трибуналу.

Право міжнародних збройних конфліктів застосовується до цієї ситуації і після 18 березня 2014 року тією мірою, якою події на території Криму і Севастополя будуть рівнозначними стану окупації, що триває.

Нагадаємо, у Женевських конвенціях 1949 р. поряд із терміном «війна» використовують вираз «міжнародний збройний конфлікт» (ст. 2) і «неміжнародний збройний конфлікт» (ст. 3). Таким чином, починаючи з 50-х років XX ст. термін «збройний конфлікт» вживають набагато частіше, ніж термін «війна». Ця зміна зумовлена передусім політичною та ідеологічною ситуацією, спробою змістити акценти у цих поняттях, а також забороною використання війни як законного засобу вирішення міжнародних спорів. При цьому вважається, що поняття «збройний конфлікт» є ширшим і включає поняття «війна». 

На думку суду, встановлення факту правомірності початкової інтервенції, яка спричинила за собою окупацію, не потрібне. Таким чином, даний міжнародний конфлікт може бути розслідувано за нормами Римського статуту.

Канцелярія прокурора МКС також має інформацію про утиски кримських татар на півострові, насильницьке переміщення 179 заарештованих осіб на територію РФ, примусову мобілізацію на військову службу жителів Криму.

Прокурор суду вирішила продовжити наступного року збір доказів щодо цієї ситуації.

(для перегляду документа натисніть на зображення)

Міжнародний кримінальний суд (МКС) – перший правовий інститут, що діє постійно, до компетенції якого належить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини і злочини проти людяності. Заснований на основі Римського статуту, прийнятого в 1998 році. Існує з липня 2002 року.

На відміну від інших міжнародних і змішаних кримінальних судів, МКС є установою, що діє постійно. У його компетенцію входять злочини, скоєні після набуття чинності Римським статутом. Розташований у місті Гаага, проте за бажанням суду засідання можуть відбуватися у будь-якому місці. Міжнародний кримінальний суд не слід плутати з Міжнародним судом ООН, який також засідає у Гаазі, але має іншу компетенцію. МКС не входить до офіційних структур Організації Об'єднаних Націй, хоча може порушувати справи за поданням Ради Безпеки ООН.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: