Стрілянина у Княжичах. До кого їхали грабіжники?

Стрілянина у Княжичах. До кого їхали грабіжники?
Княжичі

«Банда з Княжичів» обрала не найкраще місце для свого промислу

«Главком» дізнався, хто живе на коротенькій вулиці, де у ніч на 4 грудня загинуло п’ять поліцейських.

У ніч на 4 грудня у селищі Княжичі під Києвом внаслідок збройної сутички загинуло двоє співробітників держслужби охорони, двоє поліцейських розвідників і співробітник спецпідрозділу КОРД. Трагедія викликала резонанс, оскільки співробітники МВС стріляли один в одного, а представники влади пояснили трагічну подію ланцюжком дивних випадковостей. У першу чергу відсутністю координації між силовиками.

Попередньо офіційні особи, зокрема народний депутат Антон Геращенко (колишній радник голови МВС), ситуацію подають так: у ніч з суботи на неділю двоє поліцейських розвідників зачаїлися у засідці в Княжичах, очікуючи банду грабіжників. Злочинці тривалий час влаштовують напади на елітні будинки у передмісті столиці, в тому числі у Княжичах, грабуючи власників майна. Тієї ночі у будинку, розташованому поруч із засідкою, спрацювала сигналізація, на яку зреагувала група поліції охорони, іншої структури МВС, який надає відповідні послуги населенню. Коли вони приїхали на місце, сліди на снігу привели їх від будинку, що перебував під контролем охорони, до сусіднього, де засіли розвідники. Останніх затримали як підозрюваних у спробі пограбувати охоронюваний маєток. Згодом на допомогу затриманим виїхали бійці спецпідрозділу КОРД («Корпус оперативно-рятівної дії»). Непорозуміння з обох боків, як уже сказано, призвело до стрілянини.

Ситуація дивна не лише з огляду на таке пояснення. Як повідомляло видання «Вести», колеги загиблих у Княжичах працівників Держслужби охорони Сергія Орлова та Євген Куртева вважають, що у Міністерстві внутрішніх справ подають неправдиву інформацію щодо обставин трагедії. Мовляв, жодної банди, яка б грабувала Княжичі, там не було. «Таке враження, що тих двох, нібито «розвідників», не хотіли залишати в живих, ось і розстріляли їх і наших хлопців», – припускали представники поліції охорони.

За офіційними даними МВС, грабіжники були. Але відмовились від грабежу останньої миті та втекли з Княжичів на двох Toyota Land Cruiser 200 у бік Києва, де їх затримали оперативники. У їхніх машинах було знайдено арсенал зброї (два пістолети «Глок», пістолет Макарова з глушником), гранати, рації, пристрої для приглушення радіосигналів.

«Главком» спробував з’ясувати, хто міг зацікавити озброєну банду саме у цьому місці в Княжичах. Вулиця Корнійчука, на якій сталася стрілянина між поліцейськими, розташована на околиці селища, дуже коротенька і порівняно не забудована. Хто ж нині там мешкає?

Як можна побачити на фотографії, вулицю Корнійчука навряд чи назвеш «золотою милею» Княжичів. Тут мало будинків, тим більше таких, які б могли прикувати увагу злочинців на представницьких автівках та ще й із арсеналом зброї.

111111

Згідно з кадастровою картою, земля під будинком, в якому спрацювала сигналізація (позначений на фото), належить Тамарі Данішевській.  

За даними газети «Вести», власниця цього будинку мешкає у Києві, приїжджає до селища лише влітку.

11111111111_02

Найбільш помітними тут є два будинки на перетині із вулицею Райдужною. Землею під одним з них володіють Анастасія Педай та Сергій Ямпольський. Повний тезка останнього керує компанією «Індагро», що спеціалізується на оптовій торгівлі харчовими продуктами, напоями та тютюновими виробами.

Великий білий будинок із коричневим дахом стоїть на землі Олени Осипенко. Її тезка у 2014 році балотувалася у депутати як член Ліберальної партії України. Також людина з таким ім’ям є співзасновницею маловідомої фірми «Ален Брок АО».

Серед тих, хто має землю на цій вулиці або на сусідній вулиці Ентузіастів – Тамiла Бичкова, повна тезка якої працює нотаріусом.

Взагалі, на цьому боці селища серед власників переважають жінки, імена яких мало відомі мережі інтернет.

Пояснити логіку грабіжників, котрі обрали для свого промислу саме цю вулицю, важко ще з однієї причини.

Княжичі – багате селище, тут мають свої активи заможні й відомі люди. Як, наприклад, лідер Радикальної партії Олег Ляшко (шість ділянок).

Так, за даними «Главкома», на відстані приблизно в один кілометр від місця трагедії розташована ділянка, що належить Віктору Вікторовичу Потернаку.

Як писав «Главком», у судах наразі триває судова суперечка між Віктором Миколайовичем Потернаком (можливо, родич Віктора Вікторовича Потернака), колишнім помічником депутатів-соціалістів Анатолія Грязєва та Євгена Філіндаша, та співвласником мережі АЗС «КЛО» Олександром Кацом. Останній намагається стягнути з Потернака близько 13 млн гривень. Як свідчать судові матеріали, у травні 2006 року Кац передав Потернаку 1,6 млн доларів для «їх збереження та майбутнього розрахунку з продавцями 134 земельних ділянок» (у селі Старі Безрадичі під Києвом). За домовленістю, половина цієї землі мала відійти на правах власності Кацу, але цього начебто не сталося, і тепер він вимагає від Потернака повернути 50% заплачених коштів. Варто зазначити, що повним тезкою Потернака Віктора Миколайовича є президент Федерації таеквон-до України.

Федір Орищук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: