Влучний удар: як Україна обвалила трафік популярних російських сайтів

Влучний удар: як Україна обвалила трафік популярних російських сайтів

Петро Порошенко та Володимир Гройсман

Через санкції Києва такі популярні російські сайти, як «ВКонтакте», «Одноклассники» і Mail.ru, втратили мільйони відвідувачів

Україна б'є по Росії рідко, але влучно. Черговим таким ударом після заборони кремлівських каналів стали санкції проти популярних російських сайтів «Яндекс», «ВКонтакте», «Одноклассники» і Mail.ru. Після обмеження Києвом доступу до цих ресурсів їхній трафік буквально обвалився. Російські майданчики втратили мільйони відвідувачів.

Про те, що через Україну росіяни позбулися значної частки заходів, свідчить статистика, яку «Главкому» надала SimilarWeb – американська компанія, що спеціалізується на цифрових дослідженнях ринків.

Зведення з поля бою

Якщо вірити даним SimilarWeb, до 1 червня (термін, до якого інтернет-провайдери  зобов'язані були заблокувати «санкційні» сайти) добова відвідуваність Mail.ru з території України впала на 44% – з 4,5 млн до 2,5 млн відвідувань. Статистика із «ВКонтакте» виглядає ще більш вражаюче. До введення санкцій українці щодня забезпечували сайту vk.com близько 10 млн відвідувань. Після запровадження санкцій трафік впав до 4 млн, тобто більш ніж удвічі. Приблизно така сама картина й із «Яндексом».

Але найбільше від українських санкцій постраждав сайт «Одноклассники». До блокування російська соціальна мережа отримувала з України близько 4,6 млн відвідувань. А до червня трафік впав майже втричі– до 1,6 млн візитів на добу.

«Главком» припустив, що більшість українців, як і раніше, заходить на «санкційні» сайти, але через сервери в інших країнах. Однак експерти SimilarWeb таке припущення спростували: трафік на російські ресурси впав не лише з України, а й у цілому.

Наприклад, якщо «Одноклассники» в середині травня мали близько 30 млн заходів на добу, то до червня показник впав на 11,3% – до 26,6 млн. А добова відвідуваність «ВКонтакте» за кілька тижнів просіла на 9% – з 56 млн до 51 млн.

Тобто можна з упевненістю казати: санкції проти російських сайтів подіяли.

Чому блокують російські сайти

Російські сайти почали блокувати після запровадження санкцій, які почали діяти з 15 травня, після оприлюднення відповідного указу на сайті президента. Документ передбачає не тільки економічні обмеження діяльності підприємств, а й блокування окремих сторінок і навіть цілих доменів. До списку заборонених ресурсів потрапили:

  • соціальні мережі «Одноклассники» і «ВКонтакте»;
  • поштовий та розважальний сервіс Mail.ru;
  • «Яндекс», відомий своїм пошуком та сервісами (під санкції потрапило понад 50 сервісів, включаючи мапи і пошту).

Більш детально про те, які саме сторінки та домени мають блокувати українські провайдери – у статті «Главкома» про введення санкцій проти російських ІТ-компаній.

Як росіяни відреагували на блокування сайтів

Введення санкцій прокоментували тільки в українському офісі «Яндекса». У компанії заявили, що «головний потерпілий від санкцій – це український користувач».«Понад 12 років ми робимо український пошук, мапи українських міст, навігацію, освітні проекти і ще кілька десятків різних проектів. Весь цей час наша українська команда працює в суворій відповідності із законодавством України», –зазначили в «Яндексі».

Але на додаткові запитання «Главкома» в компанії відповідати відмовилися. Зокрема, представники українського офісу не уточнюють, чи намагатимуться обходити заборони в разі блокування своїх сайтів провайдерами.

Загалом росіяни, як завжди, відреагували «гібридно»: ніхто не пішов до суду. Замість цього без зайвого галасу російські компанії почали пропонувати українцям різні способи обійти блокування їхніх ресурсів.

Наприклад, «Яндекс» розробив спеціальне розширення для браузерів, яке дозволяє отримувати доступ до заблокованих в Україні сервісів. Також компанія «навчила» обходити блокування свій власний «вхід» до інтернету – «Яндекс.Браузер».

Не сиділи на місці й розробники групи Mail.ru, до якої входить власне сайт Mail.ru, а також соціальні мережі «ВКонтакте» та «Одноклассники». Майже одразу після запровадження санкцій в інтернеті з’явилися реклама невідомого браузера – FreeU. Згодом з’ясувалося, що його розробник – компанія Mail.ru. А сам браузер також дозволяє отримувати доступ до заблокованих сайтів групи.Проте в Інтернет-асоціації України не радять користуватися продуктами, запропонованими російськими компаніями. На думку експертів, такі програми не тільки дозволяють отримати доступ до заблокованих сайтів, а й можуть красти особисті дані користувачів. Тому, якщо вам все ж таки треба обійти блокування, користуйтеся перевіреними західними аналогами, інформацію про які можна знати за цим посиланням.

А ось якщо ви шукаєте альтернативу російським сервісам, вам стане у пригоді перелік сайтів, якими можна замінити заблоковані російські.

Чим можна замінити російські сайти

Заблоковані Альтернатива
«ВКонтакте», «Одноклассники» Facebook, LinkedIn, Google+, Ц.укр, Ukrface.com.ua, Ukrainians.co
«Яндекс» Google, Ukr.net, Meta.ua, Bigmir)net
«Яндекс.Пошта» Gmail.com, Ukr.net, Meta.ua, Bigmir.net
«Яндекс.Мапи» («Яндекс.Пробки») Google Карты, Waze, «Навител навигатор», Here WeGo
«Яндекс.Музика» Spotify, Deezer, Soundcloud, Apple Music, Google Play Music
«Яндекс.Таксі» Uber, Uklon,Taxify, Taxioma
«Яндекс.Диск» «Google Диск»
«Яндекс.Браузер» Google Chrome, Opera, Safari, Mozilla Firefox
«Яндекс.Календар» Google Calendar
«Яндекс.Маркет» Rozetka, Hotline, e-Katalog
«Яндекс.Нерухомість» 100realty.ua, Aviso.ua, Lun.ua, Dom.ria.com
«Яндекс.Перекладач» Google Translate
«Яндекс.Погода» «Yahoo Погода», Sinoptik, Gismeteo
«Яндекс.Робота» Work.ua, Rabota.ua
«Яндекс.Радіо» Radioworld FM, Online radios, Pcradio
«Яндекс.Розклад» Eway.in.ua
«Яндекс.Авіаквитки» Tickets.ua, Skyscanner.com.ua, Amadeus.net
«Яндекс.Афіша» Vgorode.ua, Karabas.com, Parter.ua
«Яндекс.Гроші» LiqPay, «Приват24», Skrill, EasyPay, iPay.ua, Portmone, WebMoney
«Яндекс.Час» Timeanddate.com, 24timezones.com, Horlogeparlante.com
«Яндекс.Метрика» Google Analytics
«Яндекс.Вебмастер» Google Webmasters
«Яндекс.Директ» Google AdSense
«Яндекс.Рекламна мережа» Google AdWords

Проти кого ще ввели санкції

ІТ-компанії – далеко не самотні в санкційному переліку. До нього також потрапили відомі виробники техніки. Сьогодні в Україні діють санкції проти таких представників російського автопрому, як КамАЗ, ГАЗ та ПАЗ. Київ наклав обмеження на економічну діяльність цих компаній. Також їм заборонили брати участь у державних закупівлях.

Докладніше про те, як українські санкції вдарили по російських автомобілях, читайте у статті «Главкома»«Україна «добиває» російський автопром».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: