«Біжу, щоб вижити». Правозахисники презентували ролик, що спростовує міфи про біженців в Україні

«Біжу, щоб вижити». Правозахисники презентували ролик, що спростовує міфи про біженців в Україні

Основна ідея відео: біженці приїжджають до нас, бо змушені рятувати свої життя

28 вересня відбувся круглий стіл «Біженці в Україні. Розвіюємо міфи». Про це інформує «Главком».

Правозахисники, представники міжнародних організацій, посольств та державних інституцій обговорили необхідність підтримки докорінних змін у ставленні українців до біженців і шукачів притулку, оскільки толерантність, як результат обізнаності, є одним із найбільш яскравих показників цивілізованого суспільства.

«Будувати державну політику на міфах – неправильно, її треба будувати на фактах та на правді, – наголосила Ноель Калхун, заступник Голови Агентства ООН у справах біженців в Україні. – Ці люди мають певні навички, знання та енергію і вони можуть збагатити українське суспільство своєю культурою, економічним та соціальним потенціалом. Якщо пересічні українці будуть знати правду про біженців та будуть готові приймати їх по-людськи, то біженці можуть зробити значний позитивний внесок у розвиток України».

Учасники круглого столу погодилися, що основна потреба біженців та шукачів притулку полягає в тому, щоб у новому безпечному середовищі мати можливість побудувати нове життя. На тлі складнощів із отриманням необхідних документів та реалізацією своїх прав найбільшою проблемою біженців залишається неможливість повноцінно інтегруватися в українське суспільство.

На думку учасників заходу, постійна робота із суспільством і належне інформування про кількість і становище біженців в Україні – найбільш ефективний метод спростування міфів.

«Немає «їх» і «нас». Біженці – це чиїсь діти, сестри, брати, батьки, які вели звичайне життя, але були змушені покинути свої країни і залишите все, що мали. Вони потрапили у скрутну ситуацію, але не втратили свої знання, вміння і почуття, – підкреслила Дарина Толкач, координатор з адвокації БФ «Право на захист», експерт із 10-річним досвідом захисту прав біженців. – Ми назвали соціальний ролик – «Біжу, щоб вижити». І це – основна ідея, яку ми хочемо донести до українських громадян: біженці приїжджають до нас, бо змушені рятувати свої життя».

Соціальний ролик було створено БФ «Право на захист» за підтримки Посольства Федеративної Республіки Німеччина в рамках проекту «Перетворюючи  Україну в більш толерантне місце для біженців та шукачів притулку».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: