Перші враження від виборів. США обирають президента для себе, а не для України

Дональд Трамп

Нам треба не тільки остаточно позбуватися ілюзій про «чарівників, які нас врятують», а й будувати взаємовигідні, партнерські та прагматичні відносини із західними державами

Отже, Америка обрала свого 45-го президента. Спробую сформулювати свої перші враження.

АМЕРИКАНСЬКИЙ ВИМІР

США – це держава з дуже давньою та стабільною політичною системою, яка має безліч противаг і запобіжників. І Конгрес – це не збіговисько заляканих корумпованих ділків і просто випадкових клоунів, яких можна «поламати через коліно» за ніч перед голосуванням або вручну керувати телефоном з Білого дому.

Більшість в обох палатах за респубілканцями, але далеко не всі з них підтримали Трампа, багато хто навіть був відкрито проти. Тому зараз новому президенту треба буде з ними усіма знаходити спільну мову, що неодмінно позначиться і на його діях та риториці.

Варто також придивитися уважніше до нового віце-президента – Майка Пенса. Типовий республіканець-яструб з жорсткою антипутінською риторикою.

ІДЕОЛОГІЧНИЙ ВИМІР

Системна криза ліво-ліберальної ідеології та впливу традиційних західних еліт. Ще кілька років їх гегемонія здавалася непохитною. Сьогодні ми бачимо протилежні тенденції. Панівна ідеологія останніх десятиліть не витримує перевірку реальним станом речей і дедалі більше перетворюється на відірвану від життя догматику. Загальний право-консервативний підйом – нова світова тенденція. Що буде далі і якими будуть наслідки – питання наразі дискусійне, але цю тенденцію не можна не помічати. Це факт.

УКРАЇНСЬКИЙ ВИМІР

Остаточний кінець наївних ілюзій про те, що хтось за нас вирішить наші проблеми і просто так буде допомагати. Не було такого і не буде. Політика – це інтереси. І кожна країна діє перш за все у власних національних інтересах. Америка обирає президента для себе, а не для України. А нам треба не тільки остаточно позбуватися ілюзій про «чарівників, які нас врятують», а й будувати взаємовигідні, партнерські та прагматичні відносини із західними державами. Не забуваючи про головний геополітичний проект – Балто-Чорноморський союз та головного ворога – Кремль. Головне – бути суб'єктами політики. І працювати, працювати та ще раз працювати.

P.S. Відданий друг України республіканець Джон Маккейн учора був вшосте обраний сенатором США від штату Арізона. Привітаймо потужного діда)